Το τέλος της ειρηνευτικής διαδικασίας με τους Κούρδους προανήγγειλε χθες ο Ερντογάν, την ώρα που τα τουρκικά μαχητικά συνέχιζαν να πλήττουν όχι μόνον τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία αλλά και τους Κούρδους μαχητές. "Δεν είναι δυνατόν να συνεχίσουμε την ειρηνευτική διαδικασία με αυτούς που απειλούν την εθνική μας ενότητα", είπε ο Ερντογάν, ωστόσο χειρότερη εντύπωση από αυτή τη δήλωσή του προκάλεσε η ευθεία στοχοποίηση εκ μέρους του των εκλεγμένων αντιπροσώπων του κουρδικού λαού στην τουρκική Εθνοσυνέλευση.
Είναι αδύνατον να συνεχιστεί η ειρηνευτική διαδικασία με τους Κούρδους ενώ γίνονται επιθέσεις, δήλωσε ο Ερντογάν αναφερόμενος στο PKK και έθεσε θέμα άρσης της βουλευτικής ασυλίας όσων εκλεγμένων του φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) έχουν "δεσμούς με τρομοκρατικές οργανώσεις".
Απαντώντας του, ο επικεφαλής του κόμματος Σελαχατίν Ντεμιρτάς ξεκαθάρισε ότι το HDP δεν έχει πράξει κάτι επιλήψιμο και ότι τιμωρείται μόνο και μόνο για την μεγάλη επιτυχία του στις πρόσφατες εκλογές και την είσοδό του στην τουρκική Βουλή. "Δεν έχουμε διαπράξει ασυγχώρητα εγκλήματα. Το μοναδικό μας έγκλημα είναι ότι κερδίσαμε το 13% των ψήφων", δήλωσε ο Ντεμιρτάς απευθυνόμενος στην κοινοβουλευτική ομάδα του. Ο Κούρδος πολιτικός ηγέτης κατηγόρησε ακόμη τον Ερντογάν ότι προβάλλει τεχνητά εμπόδια στις ειρηνευτικές προτάσεις του φυλακισμένου Οτσαλάν μπλοκάροντας κάθε εξέλιξη στην ειρηνευτική διαδικασία.
Εκπρόσωπος του κόμματος του Ερντογάν, του κυβερνώντος AKP, δήλωσε πως η ειρηνευτική διαδικασία με τους Κούρδους θα μπορούσε να συνεχιστεί μόνον εφόσον τα "τρομοκρατικά στοιχεία" καταθέσουν τα όπλα τους και εγκαταλείψουν τη χώρα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε προχθές την υποστήριξή της στο δικαίωμα της Τουρκίας να αμύνεται κατά της "τρομοκρατίας", αλλά παράλληλα υπογράμμισε την ανάγκη "να συνεχιστεί η διαδικασία για τη διευθέτηση του Κουρδικού".
Ο Ερντογάν κάλεσε παράλληλα το ΝΑΤΟ, οι αντιπρόσωποι του οποίου συνεδρίασαν εκτάκτως χθες κατόπιν αιτήματος της Άγκυρας, να κάνει τα "απαραίτητα βήματα", καθώς, όπως είπε, ενδέχεται να έχει "καθήκον" να αναμειχθεί περισσότερο στις τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία.