Εικοσιτετράωρη απεργία κήρυξαν οι εργαζόμενοι της εταιρείας που διαχειρίζεται το σιδηροδρομικό δίκτυο (Refer) διαμαρτυρόμενοι για το σχέδιο της δεξιάς κυβέρνησης Κοέλιο να συγχωνεύσει τη Refer και την Estradas de Portugal (EP), που διαχειρίζεται το οδικό δίκτυο.
Περισσότερα από δύο στα τρία δρομολόγια ακυρώθηκαν σε όλη την Πορτογαλία, δήλωσε εκπρόσωπος της κρατικής εταιρείας Comboios de Portugal (CP). Ο αριθμός των δρομολογίων που ακυρώθηκαν μειώθηκε καθώς υπήρχε προσωπικό ασφαλείας και έτσι πραγματοποιήθηκαν τα δρομολόγια που συνδέουν τη Λισσαβώνα με τα ισπανικά σύνορα.
Η Ομοσπονδία των Συνδικάτων Μεταφορών και Επικοινωνιών (Fectrans) επισημαίνει πως η εν λόγω συγχώνευση θα στοιχίσει θέσεις εργασίας. Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών Αντόνιο Πιρές ντε Λίμα, αντί να απαντήσει σε αυτό, επισημαίνει πως θα αποφέρει «μείωση του κόστους κατά τουλάχιστον 50 εκατομμύρια ευρώ» ήδη από το 2015.
Η απεργία των εργαζομένων στο σιδηροδρομικό δίκτυο είναι μία από τις κινητοποιήσεις που πραγματοποιούνται τον τελευταίο καιρό στον τομέα των μεταφορών, καθώς οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για την πολιτική λιτότητας της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Πέδρο Πάσος Κοέλιο. Την Τετάρτη απεργούσαν οι εργαζόμενοι στο μετρό.
Σημειώνεται πως δώδεκα συνδικάτα της κρατικής αεροπορικής εταιρείας TAP έχουν κηρύξει απεργία εν μέσω εορταστικής περιόδου, από τις 27 ώς τις 30 Δεκεμβρίου, για να εμποδίσουν την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας.