Κάλεσμα για αδιάκριτες δολοφονίες "απίστων" από τις χώρες που συμμετέχουν στον συνασπισμό που έχει συγκροτηθεί εναντίον του απευθύνει το Ισλαμικό Κράτος. "Εάν μπορείτε να σκοτώσετε έναν Αμερικανό ή Ευρωπαίο άπιστο -κυρίως κακούς και βρομερούς Γάλλους- ή έναν Αυστραλό ή Καναδό ή οποιονδήποτε πολίτη χώρας που συμμετέχει στον συνασπισμό κατά του Ισλαμικού Κράτους, στηριχθείτε στον Αλλάχ και σκοτώστε τον με οποιονδήποτε τρόπο" αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Στο μήνυμα που δημοσιεύθηκε στο Ίντερνετ σε διάφορες γλώσσες, ο εκπρόσωπος της οργάνωσης Αμπού Μοχάμεντ αλ Αντνάνι σημειώνει: "Σκοτώστε τον άπιστο, είτε είναι στρατιωτικός είτε πολίτης". Και δίνει οδηγίες για τον τρόπο με τον οποίο οι υποστηρικτές της οργάνωσης μπορούν να φέρουν εις πέρας την αποστολή χωρίς στρατιωτικό εξοπλισμό. "Χτυπήστε το κεφάλι του με μια πέτρα, σφάξτε τον με ένα μαχαίρι, πατήστε τον με το αυτοκίνητό σας ή σπρώξτε τον από ψηλά, στραγγαλίστε τον ή δηλητηριάστε τον. Κάντε επιδρομές σε σπίτια. Κόψτε τους τα κεφάλια" αναφέρει.
Ο ίδιος καλεί επίσης τους ισλαμιστές μαχητές στη χερσόνησο του Σινά να κλιμακώσουν τις επιθέσεις κατά των αιγυπτιακών δυνάμεων ασφαλείας και "να συνεχίσουν τους αποκεφαλισμούς". "Παγιδέψτε τους δρόμους με εκρηκτικά. Επιτεθείτε στις βάσεις τους. Κάντε επιδρομές στα σπίτια τους. Κόψτε τους τα κεφάλια. Μην τους αφήσετε να αισθανθούν ασφαλείς", σημειώνει.
Απαντώντας στις απειλές, ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς υποστήριξε ότι "τίποτα δεν θα κάνει την κυβέρνηση να υποχωρήσει" σημειώνοντας ότι το Παρίσι έχει καταλήξει, με «αποφασιστικότητα» να πολεμήσει εναντίον του Ισλαμικού Κράτου. Στο Βερολίνο, οι γερμανικές αρχές συνελάμβαναν την ίδια ώρα 30χρονο Τούρκο για τον οποίο υπάρχουν υποψίες ότι είναι τζιχαντιστής της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος που είχε εκπαιδευτεί στη Συρία.
Αναφερόμενος σε πρόσφατα δημοσιεύματα, που αναφέρουν ότι το κτήριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποτελεί έναν από τους πιθανούς στόχους τζιχαντιστών που επιστρέφουν από τη Συρία, ο εκπρόσωπος Τύπου της Επιτροπής Τζόναθαν Τοντ δήλωσε ότι δεν έχει διαπιστωθεί κάποια συγκεκριμένη απειλή κατά των γραφείων της Κομισιόν.
Επιστροφή στο Ιράκ ζητάει ο Μπλερ
Την ίδια ώρα, ο Τόνι Μπλερ, πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας και ένας από τους βασικούς εμπνευστές της εισβολής στο Ιράκ το 2003, σχολίαζε στην προσωπική του ιστοσελίδα ότι τα βρετανικά στρατεύματα "ίσως χρειαστεί να επιστρέψουν στο Ιράκ" για να πολεμήσουν αυτή τη φορά τους τζιχαντιστές. "Επειδή ο εχθρός είναι φανατικός, επειδή είναι έτοιμος να σκοτώσει και να σκοτωθεί, δεν υπάρχει άλλη λύση από το να σταλεί στρατός με οποιοδήποτε κόστος, προκειμένου να δώσει μάχη μέχρι τέλους" σημείωσε.
H γαλλική κυβέρνηση απέκλεισε χθες πάντως για μία ακόμη φορά το ενδεχόμενο να εξαπολύσει αεροπορικές επιδρομές εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, ενώ τόνισε πως παραμένει προσηλωμένη στη στρατηγική υποστήριξης της μετριοπαθούς συριακής αντιπολίτευσης.
"Συμμετέχουμε στην επιχείρηση αεροπορικής υποστήριξης στο Ιράκ, στη Συρία βοηθάμε την αντιπολίτευση. Αυτή είναι η θέση μας και δεν αλλάζει" δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς. Η Γαλλία είναι η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα πουι μέχρι στιγμής έχει πάρει μέρος στην εκστρατεία αεροπορικών επιδρομών που πραγματοποιούν οι ΗΠΑ στο βόρειο Ιράκ.
Τέλος, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συζήτησε χθες με το ρωσικό Συμβούλιο Ασφαλείας το ενδεχόμενο συνεργασίας με άλλες χώρες στη μάχη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, μετέδωσε σήμερα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πέσκοφ απέφυγε πάντως να διευκρινήσει ποιοι θα ήταν οι εταίροι της Ρωσίας σε αυτή την προσπάθεια.