Λάβαμε και δημοσιεύουμε αυτούσια την απάντηση της ΙΚMF Ελλάδας στα ερωτήματα σχετικά με την παρουσία του Ισραηλινού εκπαιδευτή Κραβ Μαγκά, Ταμίρ Γκιλάντ το προσεχές Σαββατοκύριακο, σε εκδήλωση στο ΟΑΚΑ.
«Αγαπητή κ. Ζουμή,
Ευχαρίστως να σας δώσουμε τις διευκρινήσεις που ζητάτε, ώστε να συμβάλουμε όσο μπορούμε στην πληρότητα και αντικειμενικότητα του ρεπορτάζ σας, καθώς και στην πλήρη κατανόηση του θέματος από τους αναγνώστες σας. Απαντάμε στα ερωτήματά σας με τη σειρά που τα θέτετε:
1. Τα τρία χρόνια στα οποία αναφέρεται η Πρωτοβουλία, προφανώς είναι τα χρόνια υποχρεωτικής θητείας όλων των αντρών και γυναικών στο Ισραήλ. Δεν το γνωρίζουμε, αλλά πιθανότατα, όπως γίνεται και στην Ελλάδα και φανταζόμαστε σε όλους τους στρατούς του κόσμου, ένα άτομο που υπηρετεί την υποχρεωτική του θητεία, μπορεί να γίνει υπαξιωματικός ή έφεδρος αξιωματικός και να διοικεί ένα μικρό σώμα. Αυτό όμως δεν τον καθιστά ούτε επαγγελματία στρατιωτικό, ούτε ένοχο για κάτι. Εάν ο κ. Γκιλάντ ήταν επαγγελματίας στρατιωτικός θα έμενε στον στρατό πολύ περισσότερο από τα υποχρεωτικά τρία έτη.
2. Ο κ. Γκιλάντ είναι πράγματι επαγγελματίας εκπαιδευτής πυροβόλων όπλων και μάλιστα κορυφαίος. Όχι όμως στον στρατιωτικό τομέα. Ανήκει στον τομέα του σεκιούριτυ και διδάσκει ομάδες ασφαλείας, στις οποίες συμμετέχουν ελεύθερα πολίτες κάθε ιδεολογίας και πολιτικών πεποιθήσεων. Επαναλαμβάνουμε ότι ο κ. Γκιλάντ δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τον Ισραηλινό στρατό.
3. Όσον αφορά στη σχέση μας με την IKMF, αυτή περιορίζεται στον τομέα της αυτοάμυνας για πολίτες, γυναίκες και παιδιά, η οποία φανταζόμαστε ότι θα συμφωνείτε κι εσείς πως είναι μία πάρα πολύ σημαντική αναγκαιότητα στις ημέρες μας, που οι κακοποιήσεις, ακόμη και οι δολοφονίες γυναικών, όπως και το μπούλινγκ στα σχολεία συνεχώς πληθαίνουν. Σε απείρως μικρότερη έκταση, συνεργαζόμαστε επίσης και στον τομέα του σεκιούριτυ. Επαναλαμβάνουμε ότι σε όλα τα ανωτέρω μαθήματα, γίνονται δεκτοί όλοι οι ενδιαφερόμενοι, ανεξαρτήτως, εθνικότητας, φύλλου, θρησκείας, ιδεολογίας, πολιτικής τοποθέτησης κλπ.
Ο λόγος της σχέσης μας με τη συγκεκριμένη οργάνωση είναι πως πρόκειται για την κορυφαία στον κόσμο σε αυτούς τους τομείς και η τεχνογνωσία της έχει να προσφέρει πάρα πολλά σε όλους μας. Ωστόσο, η συνεργασία αυτή επ’ ουδενί δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε σε όλα με την IKMF και τους εκπαιδευτές της ή ότι είμαστε «πρεσβευτές» του Ισραήλ στην Ελλάδα. Αυτός είναι και ο λόγος που στην Ελλάδα ακολουθούμε δική μας, ανεξάρτητη κατεύθυνση, εστιασμένη όπως είπαμε κατά 99% στους πολίτες, και δεν έχουμε αναπτύξει ποτέ τον τομέα του Military, ο οποίος είναι κι αυτός κομμάτι της IKMF. Επίσης, ειδικά φέτος, ακριβώς λόγω του πολέμου στη Γάζα, ακυρώσαμε όλα τα εκπαιδευτικά σχολεία τα οποία ήταν προγραμματισμένα και στα οποία θα δίδασκαν Ισραηλινοί οι οποίοι ενεπλάκησαν είτε ως εκπαιδευτές, είτε ως στρατιωτικοί, είτε ως προπαγανδιστές στον πόλεμο στη Γάζα.
Τα ανωτέρω όμως δεν σημαίνουν ότι είναι όλοι ίδιοι. Ναι, υπάρχουν οι εκπαιδευτές που έχουν εμπλοκή στον πόλεμο αλλά υπάρχουν και άλλοι οι οποίοι όχι μόνον δεν έχουν καμία εμπλοκή, όπως π.χ. ο κ. Γκιλάντ, αλλά μην θεωρείτε απίθανο να είναι και εναντίον της Ισραηλινής πολιτικής, όπως είναι ένα μεγάλο κομμάτι του Ισραηλινού λαού. Δεν θα πρέπει να φτάσουμε στο άλλο άκρο και να θεωρήσουμε ότι κάθε Ισραηλινός είναι ένοχος για τις πολιτικές των κυβερνήσεών του. Όπως σίγουρα γνωρίζετε καλύτερα από εμάς, δεν είναι σωστό να τους βάζουμε όλους σε ένα τσουβάλι.
4. Πέρα από τα ανωτέρω και τα όσα αναφέρουμε στην αρχική μας απάντηση, είναι γνωστή σε όσους μας παρακολουθούν επί χρόνια η συνεπής στάση μας εναντίον του πολέμου. Παραδείγματος χάριν, σας επισυνάπτουμε δύο κάρτες μας με σύνθημα Stop War, και δύο ποιήματα του μεγάλου ποιητή Μπέρτολτ Μπρεχτ. Η μία ανέβηκε στην επίσημη σελίδα μας την ημέρα που ξεκίνησε ο πόλεμος στο Ισραήλ, και η δεύτερη τις ημέρες των εορτών σαν πρωτοχρονιάτικη ευχετήρια κάρτα μας.
Επίσης, μπορείτε να διαπιστώσετε από τις αφίσες των σεμιναρίων μας ότι πάντα προβάλλουμε πολίτες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και ποτέ μιλιταριστικές, βίαιες εικόνες, όπως κάνουν άλλες, παρεμφερείς υποτίθεται ομάδες παγκοσμίως. Όλοι επίσης γνωρίζουν ότι έχουν αποπεμφθεί εκπαιδευτές μας για τέτοιου είδους εικόνες και απόψεις. Ο αντιμιλιταρισμός και ο αντιρατσισμός, όπως επίσης το ότι δεν εκπαιδεύουμε εγκληματικές οργανώσεις (και ο νοών νοείτω για το ποιες εννοούμε) είναι κομμάτια του εσωτερικού μας κανονισμού. Μια επίσκεψη στην ιστοσελίδα μας θα σας πείσει για όλα τα ανωτέρω, καθώς και για τη συνεχή παρότρυνσή μας προς τους ανθρώπους να σκέφτονται σωστά και στοχευμένα, και να μην γίνονται υποχείρια κανενός.
Αγαπητή κ. Ζουμή,
Ελπίζουμε να καλύψαμε επαρκώς όλα τα ερωτήματά σας. Στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε άλλη απορία τυχόν έχετε.
Με εκτίμηση,
IKMF Ελλάδος»
Οι αφίσες που έστειλε η ΙΚMF Ελλάδας:




