Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.4°C17.0°C
3 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.7°C15.0°C
1 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
9.4°C17.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.6°C17.2°C
5 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.4°C
1 BF 76%
Αθλητικές ομοσπονδίες / Δεν χρειάζεται γυναίκες η «μεταρρύθμιση» της κυβέρνησης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αθλητικές ομοσπονδίες / Δεν χρειάζεται γυναίκες η «μεταρρύθμιση» της κυβέρνησης

ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ
Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης δίνει συγχαρητήρια στις 67 γυναίκες που εξελέγησαν στα νέα διοικητικά συμβούλια.
Εάν ίσχυε όμως ο νόμος Βασιλειάδη που κατήργησε η κυβέρνηση της Ν.Δ., θα είχαν εκλεγεί 105!

Ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, παρά τις βολές που δέχεται από παντού, συνεχίζει να «πανηγυρίζει» για τη «μεταρρύθμιση» που επέφερε στις αθλητικές ομοσπονδίες με τις αντιδεοντολογικές παρεμβάσεις του, μόνο που η σημαντικότερη μεταρρύθμιση δεν έγινε ποτέ!

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης δίνει συγχαρητήρια στις γυναίκες που εξελέγησαν στα νέα διοικητικά συμβούλια, μόνο που κατήργησε τον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ (το άρθρο 25 του ν.4603/19), που προέβλεπε να εκλεγεί τουλάχιστον το 33% ενός εκ των δύο φύλων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να εκλεγούν στις ώς τώρα αρχαιρεσίες 67 γυναίκες σύμβουλοι, ενώ αν ίσχυε ο νόμος του Γιώργου Βασιλειάδη, θα είχαν εκλεγεί 105!

Πριν από δύο χρόνια είχε γίνει εκδήλωση της κίνησης «Make place for one more woman», υπό την αιγίδα της ΔΟΕ, με επικεφαλής την «αργυρή» ολυμπιονίκη του 2004 Βούλα Κοζομπόλη, που εξελέγη μάλιστα πρόσφατα ως εκπρόσωπος των «Olympians» στην Ολομέλεια της ΕΟΕ και είχε πει: «Θέλω να σταθώ στο αθλητικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη Βουλή την προηγούμενη εβδομάδα. Θεωρώ πολύ θετική εξέλιξη για εμάς τις γυναίκες την ποσόστωση φύλου 1/3 στους υποψηφίους και τους εκλεγμένους σε σωματεία, ενώσεις και ομοσπονδίες. Τώρα, η σκυτάλη περνά σε εμάς τις γυναίκες».

Μόνο που η Κοζομπόλη λογάριαζε χωρίς τον... Αυγενάκη! Από τη στιγμή που έκανε σημαία τη «μεταρρύθμιση», η μόνη λογική εξήγηση για να καταργήσει τον νόμο της ποσόστωσης είναι, μόνο και μόνο, γιατί τον είχε προωθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ! Ο Λευτέρης Αυγενάκης ή κάνει πως δεν ξέρει ή δεν έχει ιδέα για το συμβαίνει στον παγκόσμιο αθλητισμό, με τα 5 από τα 15 μέλη του Δ.Σ. της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής να είναι γυναίκες, γυναίκες να προεδρεύουν στις 11 από 30 επιτροπές της ΔΟΕ και να αποτελούν το 47% των μελών τους, ενώ η επιτροπή αθλητών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο αποτελείται από 11 γυναίκες και 6 άνδρες, με πρόεδρο την πρώην κολυμβήτρια από την Ζιμπάμπουε, Κρίστιν Κόβεντρι!

Πριν από δύο χρόνια ο πρόεδρος της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ είχε στείλει επιστολή στις Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές, στην οποία ανέφερε: «Υπάρχουν ακόμη τομείς που πρέπει να βελτιωθούν, ειδικά η εκπροσώπηση των γυναικών σε θέσεις λήψης αποφάσεων. Ως εκ τούτου, θα ήθελα να επαναλάβω την απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΟΕ τον Δεκέμβριο του 2016: Συνιστάται στα μέλη του Ολυμπιακού Κινήματος να ορίσουν έναν ελάχιστο στόχο 30% για την εκπροσώπηση των γυναικών στα διοικητικά τους όργανα έως το 2020 και να υιοθετήσουν συνοδευτικά μέτρα, που θα τους βοηθήσουν να επιτύχουν αυτόν τον στόχο».

Αντίστοιχη είναι και η πολιτική της Διεθνούς Ομοσπονδίας Στίβου από το 2016: «Ως μίνιμουμ στόχος για να διασφαλιστεί η ισότητα είναι να εκπροσωπούνται περισσότερες γυναίκες σε θέσεις διοίκησης της διεθνούς ομοσπονδίας. Αυτό που έχει αποφασιστεί είναι οι έξι γυναίκες που συμμετέχουν τώρα στο συμβούλιο της IAAF να αυξηθούν σε δέκα το 2023 (μόλις κάτω από το 40%) και σε δεκατρείς το 2027 (ισότιμη εκπροσώπηση κατά 50% ανδρών και γυναικών)».

Εκτός των άλλων, ο Λευτέρης Αυγενάκης ψεύδεται όταν υποστηρίζει πως ήταν ιδέα του να συμμετέχουν με δικαίωμα ψήφου οι αθλητές στα Δ.Σ. των αθλητικών ομοσπονδιών. Στην αρχική μορφή του, το νομοσχέδιο ανέφερε ότι οι αθλητές δεν θα είχαν δικαίωμα ψήφου, αλλά στη διαβούλευση το πρότεινε ο πρόεδρος της ΕΟΕ Σπύρος Καπράλος και -καλώς- υιοθετήθηκε η πρόταση.

Το Τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής/Φύλου του ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε σχετική ανακοίνωση, η οποία καταλήγει: «Ευχόμαστε δύναμη και καλή επιτυχία σε όλες τις εκλεγμένες και δηλώνουμε ότι θα είμαστε πάντα δίπλα τους, σε κάθε τους προσπάθεια. Εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για την υπεράσπιση του μέτρου των ποσοστώσεων, την επαναφορά του όπως είχε νομοθετήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τη σωστή εφαρμογή του, τη διεύρυνσή του σε όλους τους χώρους και κυρίως την αύξησή του, ώστε η εκπροσώπηση ανδρών και γυναικών σε θέσεις ευθύνης να γίνει επιτέλους 50-50 παντού!».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL