Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.9°C18.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
11.3°C14.6°C
3 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
2 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
15.5°C17.7°C
2 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.6°C11.6°C
0 BF 63%
"Δεν θα υπάρξει μεταμφιεσμένο τέταρτο πρόγραμμα"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Δεν θα υπάρξει μεταμφιεσμένο τέταρτο πρόγραμμα"

Μηνύματα αισιοδοξίας για την επίτευξη συνολικής συμφωνίας για την Ελλάδα στο αυριανό Eurogroup απέστειλαν χθες αξιωματούχοι των θεσμών και της Ευρωζώνης, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι και τα τελευταία ανοιχτά ζητήματα θα «κλειδώσουν» αύριο στο Λουξεμβούργο, χωρίς απρόοπτα.

Αυτά αφορούν -όπως ήταν αναμενόμενο- κυρίως την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, καθώς μένει να αποφασιστεί η ακριβής περίοδος επιμήκυνσης των ωριμάνσεων των δανείων του EFSF, ο τρόπος εξαγοράς των ακριβών δανείων της Ελλάδας (για παράδειγμα του ΔΝΤ) αλλά και το ύψος της τελικής δόσης που θα λάβει η Ελλάδα προκειμένου να φτιάξει ένα ικανοποιητικό «μαξιλάρι» ρευστότητας. Τα εν λόγω ζητήματα θεωρούνται αλληλένδετα καθώς, ό,τι και να αποφασιστεί, το αποτέλεσμα θα πρέπει να είναι μια «αξιόπιστη» συμφωνία προκειμένου η Ελλάδα να ανακτήσει την πρόσβαση στις αγορές.

Παράλληλα, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί ξεκαθάρισε χθες ότι το πλαίσιο μεταμνημονιακής εποπτείας που αναμένεται να συμφωνηθεί αύριο δε θα είναι ένα «καμουφλαρισμένο» πρόγραμμα. «Το λέω κατηγορηματικά: δεν θα υπάρξει μεταμφιεσμένο τέταρτο πρόγραμμα για την Ελλάδα», τόνισε ο Ευρωπαίος επίτροπος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Παρίσι, υπογραμμίζοντας πως θα ήταν «αναξιοπρεπές» να επιβληθεί στην Αθήνα ένας «σχολαστικός και παρεμβατικός» μηχανισμός επαλήθευσης των δεσμεύσεών της μετά το τέλος του τρίτου προγράμματος.

Συγκεκριμένα, αξιωματούχος της Επιτροπής εξήγησε χθες ότι η επιτήρηση της επόμενης μέρας δε θα αφορά νέα μέτρα, αλλά θα επικεντρώνεται στην εφαρμογή των ήδη συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων ή κάποιων εκκρεμοτήτων από το τελευταίο πρόγραμμα, όπως είναι η παρακολούθηση των ιδιωτικοποιήσεων, της ολοκλήρωσης του Κτηματολογίου, της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Όπως ανέφερε, η πιο στενή αυτή επιτήρηση για την Ελλάδα δικαιολογείται από το γεγονός ότι θα υπάρξει ελάφρυνση του χρέους, συμπεριλαμβανομένης της επιστροφής των 4 δισ. ευρώ των κερδών των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα σε διάστημα τεσσάρων ετών.

Ταμειακό απόθεμα στα 20 δισ.

Σε ό,τι αφορά το ύψος της τελευταίας δόσης των δανείων, ο αξιωματούχος της Επιτροπής επισήμανε ότι θα είναι σημαντικό, τόσο ώστε να ανεβάζει το ταμειακό απόθεμα της Ελλάδας στα περίπου 20 δισ. ευρώ. Με αυτό το ταμειακό απόθεμα εκτιμάται ότι η Ελλάδα θα μπορεί να εξυπηρετήσει τις δανειακές υποχρεώσεις της έως και τις αρχές του 2020, υπό την προϋπόθεση ότι επιτυγχάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι και τα πρωτογενή πλεονάσματα το 2019 και το 2020.

Εντυπωσιακά αποτελέσματα

Άλλωστε, ο ίδιος αξιωματούχος επισήμανε ότι η Ελλάδα βγαίνει από το πρόγραμμα έχοντας σημειώσει «εντυπωσιακά αποτελέσματα» στον δημοσιονομικό τομέα, κάνοντας λόγο για υποχώρηση της ανεργίας, επιστροφή σε βιώσιμη ανάπτυξη και μεταστροφή των υψηλών ελλειμμάτων σε πρωτογενή πλεονάσματα.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Π. Μοσκοβισί απηύθυνε και πάλι χθες έκκληση στους πιστωτές της Ελλάδας να λάβουν τις αποφάσεις που είναι «απαραίτητες για την επιτυχή ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος». «Εν ολίγοις, η Ελλάδα εκπλήρωσε τις δεσμεύσεις της και είμαι βέβαιος ότι τα κράτη μέλη θα εκπληρώσουν τώρα τις δικές τους. Χρειαζόμαστε έναν ισορροπημένο συμβιβασμό μεταξύ όλων των παραγόντων, διασφαλίζοντας ανάπτυξη και βιώσιμο χρέος για το μέλλον αυτής της χώρας που έχει περάσει τόσα πολλά», έγραψε χθες ο Γάλλος επίτροπος στο Twitter.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της Ευρωζώνης, οι διαφορετικές απόψεις υφίστανται ακόμα, ωστόσο υπάρχει «ταχεία σύγκλιση», που δικαιολογεί την αισιοδοξία για μια συμφωνία αύριο. «Δεν θα είναι τελετουργική η συζήτηση, υπάρχουν ακόμα σοβαρά ζητήματα να συζητηθούν» είπε, ωστόσο ανέφερε ότι η συνεδρίαση για την Ελλάδα δεν αναμένεται μακρά και προβλέπεται να ολοκληρωθεί στις 19.30 ώρα Ελλάδας.

Παρουσία Λαγκάρντ

Σε ό,τι αφορά το ΔΝΤ, ο αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι στο Eurogroup της Πέμπτης θα συμμετάσχει η επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους από το ΔΝΤ θα δημοσιοποιηθεί κάποιες εβδομάδες αργότερα. Επιπλέον, εξέφρασε την άποψη ότι σίγουρα θα ήταν προτιμότερη η χρηματοδοτική συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα, ωστόσο δεν πρόκειται να προκληθεί κάποιο «σοκ» στις αγορές, καθώς θα συνεχίσει να συμμετάσχει σε πιο τεχνικό επίπεδο.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι, πέρα από το χρέος και τη μεταμνημονιακή εποπτεία, στο αυριανό Eurogroup θα τεθεί επί τάπητος και η έκθεση των θεσμών για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης. Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε ότι περίπου τα 80 από τα 88 προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης έχουν ήδη ολοκληρωθεί, εκτιμώντας ότι η έκθεση αναμένεται να είναι θετική και έτοιμη πριν από το EuroWorking Group, το οποίο θα συνεδριάσει αύριο το πρωί στο Λουξεμβούργο. Στην εν λόγω συνεδρίαση, οι επιτελείς των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα ετοιμάσουν την τελική απόφαση του Eurogroup, η οποία καλώς εχόντων των πραγμάτων θα λάβει την έγκριση των προϊσταμένων τους αργότερα την ίδια μέρα.

Μέρκελ: Θα κάνουμε το τελευταίο βήμα

Την ελπίδα πως στην αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup "θα καταφέρουμε να κάνουμε με την Ελλάδα το τελευταίο βήμα στο πρόγραμμα" εξέφρασε χθες η Ά. Μέρκελ κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ε. Μακρόν. Επισημαίνοντας ότι «τότε όλες οι χώρες του ευρώ θα βρίσκονται εκτός προγραμμάτων» και θα είναι η σωστή στιγμή για να ληφθούν τα μέτρα θωράκισης της Ευρωζώνης, η καγκελάριος εξέφρασε την πεποίθηση ότι "μπορούμε με τις προτάσεις μας να κάνουμε ένα καλό βήμα" στην επικείμενη σύνοδο κορυφής.

Η Ά. Μέρκελ τόνισε ακόμη ότι μια οικονομική και νομισματική ένωση μπορεί να κρατηθεί μόνο αν οι οικονομικές πολιτικές πλησιάσουν μεταξύ τους και ανέφερε ενδεικτικά το παράδειγμα της συνεργασίας Γερμανίας - Γαλλίας προκειμένου να εναρμονιστεί το σύστημα φορολόγησης των επιχειρήσεων, αλλά και την πρόοδο που έχουν σημειώσει τα δύο υπουργεία Οικονομικών στο θέμα της τραπεζικής ένωσης. Τόνισε ωστόσο ότι, για να καταστεί δυνατή η σύγκλιση, κάποιες χώρες χρειάζονται επιπλέον βοήθεια και επισήμανε ότι «η σύγκλιση στην Ευρωζώνη δεν είναι ακόμη επαρκής».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL