Έπειτα από πολλούς μήνες διακοπής λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού αρχίζει και πάλι η δίκη για την εξέταση του αιτήματος έκδοσης του ιδρυτή του WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, στις ΗΠΑ.
Ο 49χρονος Αυστραλός κατηγορείται από τις ΗΠΑ για κατασκοπεία επειδή από το 2010 και μετά έδωσε στη δημοσιότητα περισσότερα από 700.000 διαβαθμισμένα έγγραφα για τις δραστηριότητες του αμερικανικού στρατού. Οι δικηγόροι του Ασάνζ κάνουν λόγω για πολιτική διωξη η οποία βασίζεται σε ψέματα.
Πριν από την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας, η οποία αναμένεται να διαρκέσει τρεις ή τέσσερις εβδομάδες, οι υποστηρικτές του Ασάνζ έχουν καλέσει σε διαδήλωση έξω από το κακουργιοδικείο.
Σημειώνεται ότι ο Ασάνζ κρατείται στη φυλακή υψίστης ασφαλείας Μπέλμαρς στο Λονδίνο, με τον ειδικό εισηγητή του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια Νιλς Μέλτσερ να έχει καταγγείλει τις συνθήκες κράτησής του.
Οι δικηγόροι του είχαν υποβάλει ζητήσει τον Μάρτιο να αφεθεί ελεύθερος υπό όρους, επικαλούμενοι την κατάσταση της υγείας του και την πανδημία, το αίτημα το οποίο απορρίφθηκε.
Η έκδοσή του ισοδυναμεί «με θανατική ποινή», σχολίασε η συνήγορος και σύντροφός του 49χρονου, Στέλα Μόρις. Η ίδια εκτιμά ότι αν ο Ασάνζ εκδοθεί στις ΗΠΑ, θα βάλει τέλος στη ζωή του.
Ο ιδρυτής του WikiLeaks συνελήφθη τον Απρίλιο του 2019, αφού πέρασε 7 χρόνια κλεισμένος στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, όπου είχε καταφύγει για να γλιτώσει την έκδοση στις ΗΠΑ.
Περίπου 40 οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας του Τύπου έχουν ζητήσει την άμεση απελευθέρωσή του.
Παράλληλα, η γαλλική Ένωση Υπέρ των Δικαιωμάτων των Κρατουμένων Robin des Lois επανέλαβε τον Αύγουστο το αίτημά της να δοθεί πολιτικό άσυλο στον Ασάνζ από τη Γαλλία.
Αντίστοιχο αίτημα είχε υποβάλει ο Γάλλος δικηγόρος του Ασάνζ Ερίκ Ντιπόν- Μορετί, ο οποίος πλέον έχει γίνει υπουργός Δικαιοσύνης στην κυβέρνηση του Ζαν Καστέξ.
Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.