Live τώρα    
Πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία Στ. Κούλογλου για την αποφυλάκιση του Τζ. Ασάνζ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία Στ. Κούλογλου για την αποφυλάκιση του Τζ. Ασάνζ

Πανευρωπαϊκό κάλεσμα για επιστολή κοινοβουλευτικών προς τον υπουργό Δικαιοσύνης της Μ. Βρετανίας, Ρόμπερτ Μπάκλαντ, απηύθυνε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, για την αποφυλάκιση του Τζούλιαν Ασάνζ. Ο ιδρυτής των Wikileaks παραμένει φυλακισμένος στην Βρετανία όσο εκδικάζεται το αίτημα έκδοσής του στις ΗΠΑ. Την περασμένη Δευτέρα το δικαστήριο εξέτασε κεκλεισμένων των θυρών το αίτημα των συνηγόρων του Ασάνζ να εξεταστεί το αίτημα έκδοσης τον Σεπτέμβριο.

Στην επιστολή τονίζεται ότι σύμφωνα με τους γιατρούς η υγεία του Τζούλιαν Ασάνζ είναι εύθραυστη, οι συνθήκες κράτησης του, σύμφωνα με τον ειδικό εισηγητή του ΟΗΕ υπερβολικά βαριές, και ότι εξαιτίας της πανδημίας, η εκδίκαση του αιτήματος των ΗΠΑ μπορεί να καθυστερήσει αρκετό καιρό ακόμη, με αποτέλεσμα η ζωή του ιδρυτή των Wikileaks να απειλείται. Παρατηρώντας, δε, πως πανευρωπαϊκά οι συνθήκες κράτησης στις φυλακές γίνονται πιο ελαστικές, ενώ εξετάζονται ακόμη και οι αποφυλακίσεις λόγω του κινδύνου της πανδημίας, οι υπογράφοντες ζητούν την άμεση αποφυλάκιση του Τζούλιαν Ασάνζ.

Την επιστολή συνυπογράφουν μέχρι στιγμής 36 ευρωβουλευτές, από διαφορετικές πολιτικές ομάδες, ανάμεσα στους οποίους είναι οι εξής: Κώστας Αρβανίτης, Πέτρος Κόκκαλης, Δημήτρης Παπαδημούλης, Marketa Gregorova - Τσεχία, Yana Toom - Εσθονία ALDE, Marisa Matias - Πορτογαλία GUE/NGL, Maria Arena - Βέλγιο, Socialists & Democrats, Dietmar Koster - Γερμανία, Socialists & Democrats, Helmut Scholz - Γερμανία, GUE/NGL, Clare Daly- Ιρλανδία, GUE/NGL, Damien Careme - Γαλλία Greens, Marc Johan Botenga - Βέλγιο GUE/NGL, Cornelia Ernst - Γερμανία GUE/NGL, Diana Riba, Greens, Derk Jan EPPINK- Ολλανδία ECR, Patrick Breyer - Γερμανία Greens, Katerina Konecna - Τσεχία GUE/NGL, Jose Gusmao - Πορτογαλία GUE/NGL, Maria Eugenia - Ισπανία GUE/NGL, Alviina Alametsa - Φινλανδία Greens...

Βουλευτές εθνικών κοινοβουλίων μπορούν να συνυπογράψουν την επιστολή αποστέλλοντας ένα email εδώ: [email protected]

Ολόκληρη η επιστολή προς τον Βρετανό υπουργό Δικαιοσύνης:

Αξιότιμε κύριε,

Ως μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σας γράφουμε αιτούμενοι την άμεση αποφυλάκιση του κ. Τζούλιαν Ασάνζ, για λόγους υγείας, από τις φυλακές του Μπελμαρς, όπου κρατείται.

H εκδίκαση του αιτήματος έκδοσης του κ. Ασάνζ ξεκίνησε στα τέλη Φεβρουαρίου και κράτησε τέσσερις ημέρες πριν διακοπεί και προγραμματιστεί να ακολουθήσει ένας δεύτερος γύρος χρονοβόρων ακροάσεων.

Αντιλαμβανόμαστε ότι η εκδίκαση της υπόθεσης αυτής, που αναβλήθηκε εξαιτίας της πανδημίας του Covid-19, μπορεί να μην καταστεί δυνατό να πραγματοποιηθεί για τουλάχιστον έξι μήνες ακόμη.

Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, ο κ. Ασάνζ εργαζόταν ως ερευνητής δημοσιογράφος και σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, η ελευθερία του Τύπου προστατεύεται.

Ο κ. Ασάνζ πάσχει από ψυχολογικά και σωματικά προβλήματα συμπεριλαμβανομένων κατάθλιψης, προβλημάτων στα δόντια, και μιας σοβαρής ασθένειας στον ώμο που απορρέει από τα χρόνια απομόνωσης, καθώς και από τις τρέχουσες συνθήκες κράτησης του.

Ο κ. Νιλς Μέλτζερ, ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα Βασανιστήρια, προειδοποίησε πέρυσι ότι η ζωή του Τζούλιαν Ασάνζ στην φυλακή του Μπελμαρς είναι σε κίνδυνο. Ο ειδικός του ΟΗΕ παρατήρησε επίσης ότι ο κ. Ασάνζ "παραμένει να κρατείται υπό καταπιεστικές συνθήκες απομόνωσης και παρακολούθησης, που δεν δικαιολογούνται για την περίπτωση του". Αντιλαμβανόμαστε ότι ο κ. Ασάνζ δεν μπορεί να δεχθεί καμία επίσκεψη στην φυλακή αυτόν τον καιρό εξαιτίας της πανδημίας με αποτέλεσμα να είναι σε απομόνωση 23 ώρες την ημέρα.

Οι γιατροί έχουν επίσης εκφράσει τις ανησυχίες τους για την κατάσταση του κ. Ασάνζ. Σημειώνεται ότι ένας γιατρός που κατέθεσε ως μάρτυρας στις πρόσφατες ακροάσεις, ανέλυσε λεπτομερώς τον κίνδυνο μόλυνσης του κ. Ασάνζ από τον covid-19 εξαιτίας των υποκείμενων νοσημάτων του, ανάμεσα στα οποία είναι και μακροχρόνια αναπνευστικά προβλήματα.

Οι συνθήκες κράτησης σε όλη την Ευρώπη χαλάρωσαν εξαιτίας της πανδημίας και εξετάζονται οι υποθέσεις κρατούμενων για πιθανή πρόωρη αποφυλάκιση, καθώς η μεταδοτικότητα του ιού ειδικά σε κλειστούς χώρους, όπως οι φυλακές, θέτει σε μεγάλο κίνδυνο την ζωή των φυλακισμένων.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, και δεδομένης της ταχέως επιδεινούμενης ψυχικής και σωματικής υγείας του κ. Ασάνζ, ζητούμε την άμεση απελευθέρωση του από τις φυλακές του Μπελμαρς.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL