Η Ευρώπη έχει «υπό τις υπάρχουσες συνθήκες, πολύ περιορισμένες δυνατότητες» να διατηρήσει τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, δήλωσε ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί στον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA.
Ο ίδιος, πρόσθεσε ότι «η Ευρώπη θα πρέπει, να ξεκαθαρίσει τη θέση της, το ταχύτερο δυνατό, και να ανακοινώσει τις προθέσεις της αναφορικά με τις υποχρεώσεις της».
Ο πρόεδρος του Ιράν δήλωσε στον Γάλλο πρόεδρο κα΄τα την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα ότι τα δικαιώματα της Τεχεράνης με βάση τη συμφωνία που σχετίζονται με την πώληση πετρελαίου, τον τραπεζικό τομέα, τις επενδύσεις και την ασφάλεια, πρέπει να «εγγυηθούν» με διαφανή και σαφές τρόπο, μετέδωσε το πρακτορείο.
Οι ξένες εταιρείες που έχουν συνάψει συμβόλαια με το Ιράν θα πρέπει επίσης να ανακοινώσουν την απόφασή τους έπειτα από την απόφαση Τραμπ, σημείωσε ο Ιρανός πρόεδρος.
Παράλληλα τόνισε στον Μακρόν ότι το Ιράν έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του, με βάση την ΚΟΣΔ και δεν προχώρησε σε εμπλουτισμό ουρανίου για ένα πρόγραμμα απόκτησης πυρηνικού όπλου.
Ο Ντ.Τραμπ στην ανακοίνωση της απόφασής του χθες, δήλωσε ότι η πυρηνική συμφωνία επέτρεπε στο Ιράν να συνεχίσει τον εμπλουτισμό ουρανίου φτάνοντας στα πρόθυρα μιας πυρηνικής έξαρσης.
«Ανεξάρτητα με το τι πιστεύει ο Τραμπ ο εμπλουτισμός στο Ιράν δεν έγινε ποτέ για την απόκτηση ενός πυρηνικού όπλου, αλλά αντ' αυτού για επιστημονικές και τεχνικές επιδιώξεις», υπογράμμισε ο Ροχανί στον Μακρόν, σύμφωνα με το πρακτορείο.
Στην ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας για την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών, αναφέρεται ότι ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι η η χώρα του «είναι πρόθυμη να συνεχίσει να εφαρμόζει την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν σε όλους τους τομείς. Υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό να πράξει το ίδιο και το Ιράν».
Παράλληλα τονίζεται ότι ο Χασάν Ροχανί δήλωσε στον Γάλλο ομόλογό του ότι «θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να παραμείνει στη συμφωνία» παράλληλα, συμφώνησαν να συγκροτήσουν «χωρίς καθυστέρηση» «ομάδες εργασίας» μεταξύ Ευρώπης και Ιράν για τους τρόπους που θα παρουσιάσει τις ερχόμενες εβδομάδες «πρώτες εγγυήσεις που ο ίδιος μπορεί να εκθέσει στον ιρανικό λαό για να τον πείσει να παραμείνει στη συμφωνία» και να «συνεχίσει να διεξάγει οικονομικές δραστηριότητες στο Ιράν».
Υπενθυμίζεται ότι ο Εμ.Μακρόν ταξίδεψε στις ΗΠΑ στα τέλη Απριλίου σε μια προσπάθειά του να πείσει τον Αμερικανό ομόλογό του να μην αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία ΚΟΣΔ (Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης).
Πηγή: ΑΜΠΕ