Συνδυάζοντας τα τρυφερά σπαράγγια με το γήινο πλούτο του άγριου σκόρδου σε μια μεταξένια πέστο, έχουμε μία συνταγή η οποία τιμά τα απλά, φρέσκα υλικά στην καλύτερη εκδοχή τους. Είναι αρκετά γρήγορη για ένα δείπνο μέσα στην εβδομάδα, αλλά και αρκετά ξεχωριστή για να σερβίρετε φίλους ή την οικογένεια μια Κυριακή. Γεμάτη γεύση, έντονο πράσινο χρώμα και μια ανοιξιάτικη νότα σε κάθε μπουκιά. Είτε είστε λάτρης του πέστο είτε απλώς θέλετε να προσθέσετε περισσότερα λαχανικά στο πιάτο σας, αυτά τα ζυμαρικά είναι τόσο νόστιμα όσο και υγιεινά.
Υλικά:
- 500 γρ. σπαγγέτι (ή οποιοδήποτε άλλο ζυμαρικό)
- 400 γρ. σπαράγγια
- 1 κ.σ. βούτυρο
- 150 γρ. πέστο άγριου σκόρδου
- 1 λεμόνι (το ξύσμα συν 2 κ.γ. χυμό)
- 60 γρ. τριμμένη παρμεζάνα
- Αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Εκτέλεση:
- Πλένουμε τα σπαράγγια. Κόβουμε τις σκληρές άκρες και ξεφλουδίζουμε το κάτω μέρος με έναν αποφλοιωτή λαχανικών για να αφαιρέσουμε τον ινώδες φλοιό. Κόβουμε τα σπαράγγια στη μέση και ψιλοκόβουμε το κάτω μισό διαγώνια σε φετάκια πάχους περίπου 1 εκ. Αφήνουμε τις κορυφές ολόκληρες.
- Βράζουμε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό σύμφωνα με τον τύπο τους.
- Στο μεταξύ, λιώνουμε το βούτυρο σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα σπαράγγια και τις κορυφές, περίπου 5 λεπτά. Προσθέτουμε λίγο ξύσμα λεμονιού και ανακατεύουμε. Αφαιρούμε τις κορυφές.
- Στραγγίζουμε τα ζυμαρικά και αφήνουμε λίγο από το νερό στην άκρη. Τα ρίχνουμε στο τηγάνι με τα σπαράγγια και προσθέτουμε μερικές κουταλιές πέστο άγριου σκόρδου. Ανακατεύουμε απαλά και αν χρειαστεί ρίχνουμε λίγο νερό από αυτό που κρατήσαμε ώστε να πάρουμε μια κρεμώδη σάλτσα.
- Ρίχνουμε το χυμό λεμονιού από πάνω και σερβίρουμε στα πιάτα. Πασπαλίζουμε με την παρμεζάνα, λίγο ξύσμα λεμονιού, προσθέτουμε τις κορυφές από τα σπαράγγια και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι.
Καλή απόλαυση!