Το άγριο σκόρδο το οποίο συχνά αναφέρεται ως «σκόρδο της αρκούδας» (λέγεται ότι οι αρκούδες το τρώνε για να ανακτήσουν τις δυνάμεις τους μετά τη χειμερία νάρκη), είναι γεμάτο με οφέλη για την υγεία. Όπως και το κανονικό σκόρδο, περιέχει ισχυρές θειούχες ενώσεις που προσφέρουν αντιμικροβιακά και αντιφλεγμονώδη οφέλη. Μελέτες δείχνουν ότι το άγριο σκόρδο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης, καθιστώντας το μια υγιεινή για την καρδιά προσθήκη στο ανοιξιάτικο μενού σας. Πλούσιο σε βιταμίνη C, Α, σίδηρο, ασβέστιο και μαγνήσιο, δρα επίσης ως απαλό αποτοξινωτικό, βοηθώντας στον καθαρισμό του ήπατος και στην τόνωση της πέψης. Η περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικά υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα, καθιστώντας το ιδανική φυσική θεραπεία.
Οφέλη για την υγεία
Καρδιαγγειακή υγεία: Πλούσιο σε ενώσεις όπως η αλισίνη, η ατζοένη και η αδενοσίνη, το άγριο σκόρδο βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων χοληστερόλης, προάγοντας την υγεία της καρδιάς και μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.
Πεπτικό: Οι αντιμικροβιακές του ιδιότητες υποστηρίζουν την υγεία του εντέρου εξισορροπώντας τη μικροχλωρίδα και ανακουφίζοντας τη γαστρεντερική δυσφορία. Λειτουργεί επίσης ως τονωτικό του πεπτικού, βελτιώνοντας τη ροή της χολής και την ούρηση.
Ενίσχυση του ανοσοποιητικού: Η υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C του άγριου σκόρδου ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και καταπολεμά λοιμώξεις όπως το κρυολόγημα και η γρίπη.
Οφέλη για το δέρμα και τα μαλλιά: Οι αποτοξινωτικές του ιδιότητες βοηθούν στη θεραπεία δερματικών παθήσεων όπως η ψωρίαση, το έκζεμα και η δερματίτιδα ενώ προάγουν την αναγέννηση των ιστών για πιο υγιές δέρμα και μαλλιά.
Αντιοξειδωτικές ιδιότητες: Γεμάτο με φλαβονοειδή και φαινολικές ενώσεις, το άγριο σκόρδο προστατεύει τα κύτταρα από οξειδωτική βλάβη, μειώνοντας τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών όπως ο καρκίνος.
Πώς καταναλώνεται το άγριο σκόρδο
Η ευελιξία του άγριου σκόρδου το καθιστά αγαπημένο λαχανικό τόσο στους επαγγελματίες σεφ όσο και στους οικιακούς μάγειρες. Εδώ είναι μερικοί δημοφιλείς τρόποι για να το απολαύσετε:
- Ωμό: Χρησιμοποιήστε τα τρυφερά φύλλα σε σαλάτες ή ως γαρνιτούρα για μια έντονη γεύση σκόρδου. Τα ψιλοκόβουμε για να τα πασπαλίσουμε πάνω από τα πιάτα για περισσότερο άρωμα.
- Μαγειρεμένο: Μαραίνετε σε χαμηλή φωτιά τα φύλλα με βούτυρο ή λάδι για να μαλακώσουν την έντονη γεύση τους. Συνδυάζονται υπέροχα με άλλα ανοιξιάτικα υλικά όπως σπαράγγια, μπιζέλια ή αγγινάρες.
- Σάλτσα: Φτιάξτε πέστο άγριο σκόρδο (δείτε παρακάτω τη συνταγή) ή ανακατέψτε τα ψιλοκομμένα σε βούτυρο και παγώστε τα σε παγάκια, για χρήση όλο το χρόνο.
- Έλαιο και αφέψημα: Τρίψτε το άγριο σκόρδο μέσα σε ελαιόλαδο για ένα γευστικό ντρέσινγκ ή φτιάξτε το σαν τσάι για τα φαρμακευτικά του οφέλη.
- Τουρσί: Κάντε τους βολβούς ή τα φύλλα του άγριου σκόρδου τουρσί για να έχετε ένα πικάντικο καρύκευμα που διαρκεί όλο το χρόνο.
Το άγριο σκόρδο ευδοκιμεί σε υγρά δάση και δίπλα σε ποτάμια ή ρυάκια από τον Μάρτιο έως τον Μάιο. Τα πλατιά πράσινα φύλλα του και το άρωμα σκόρδου το καθιστούν εύκολο να το αναγνωρίσετε. Ωστόσο, επειδή η συλλογή του χρειάζεται εμπειρία και προκειμένου να αποφύγετε δυσάρεστες εκπλήξεις, προτιμήστε καλύτερα να τα προμηθευτείτε από τη λαϊκή σας.
Πέστο άγριου σκόρδου
Υλικά:
- 200 γρ. άγριο σκόρδο, ψιλοκομμένο (φύλλα και βολβούς)
- 60 γρ. καρύδια
- 100 ml ελαιόλαδο
- 50 γρ. παρμεζάνα ή πεκορίνο
- Χυμό από μισό λεμόνι
- 1 κ.γ. αλάτι (θα δοκιμάσετε στο τέλος)
- Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, όσο σας αρέσει
Εκτέλεση:
- Βάζουμε όλα τα υλικά, εκτός από το τυρί σε έναν πολυκόφτη και τα χτυπάμε για 1 λεπτό. Στη συνέχεια προσθέτουμε το τυρί και χτυπάμε για λίγα ακόμη δευτερόλεπτα.
- Δοκιμάζουμε και ανάλογα τη γεύση μας, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, λεμόνι ή ελαιόλαδο, αν η πέστο μας είναι πολύ σφιχτή.
Καλή απόλαυση!