Live τώρα    
36°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
36 °C
31.6°C38.0°C
2 BF 27%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
29 °C
25.8°C29.9°C
1 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
31 °C
31.0°C31.0°C
2 BF 45%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
30 °C
29.8°C33.2°C
1 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
32 °C
31.9°C31.9°C
4 BF 31%
Καλλιτέχνες / Μισό βήμα πίσω από τον Γιατρομανωλάκη - Προανήγγειλε τροποποιήσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Καλλιτέχνες / Μισό βήμα πίσω από τον Γιατρομανωλάκη - Προανήγγειλε τροποποιήσεις

Καλλιτέχνες έξω από το ΥΠΠΟ
EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Άτεγκτη παραμένει η κυβέρνηση απέναντι στο νούμερο 1 αίτημα του κόσμου του Πολιτισμού για κατάργηση του Προεδρικού Διατάγματος 85/2022, αφού δεν έκανε δεκτή την τροπολογία που προτείνουν και έχει γίνει δεκτή από σύσσωμη την αντιπολίτευση.

Αναλυτικότερα, τα καλλιτεχνικά σωματεία βρέθηκαν σήμερα έξω από το υπουργείο Πολιτισμού, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για κάποιες τροπολογίες που πέρασε η κυβέρνηση μέσα από το νομοσχέδιο για τις αποζημιώσεις των θυμάτων στα Τέμπη, οι οποίες «όχι μόνο δεν δημιουργούν προστατευτικό πλαίσιο, αλλά δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο τις εργασιακές σχέσεις», όπως είπαν.

Κινητοποίηση καλλιτεχνών στο ΥΠΠΟ
EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Στο πλαίσιο της κινητοποίησής τους, συναντήθηκαν με τον υφυπουργό Γιατρομανωλάκη και συζήτησαν για το επίμαχο άρθρο 106 του σχεδίου νόμου που, με λίγα λόγια, εγκλωβίζει τους εργαζόμενους στον πολιτισμό σε ατομικές συμβάσεις εργασίας, «με τα ελαχίστως νομίμως προβλεπόμενα για τις πρόβες». Παράλληλα, δεν περιλαμβάνει το τεχνικό και βοηθητικό προσωπικό ως εργαζόμενους στις πρόβες, «κατευθύνοντάς τους για ακόμη μια φορά στο Τιμολόγιο Παροχής Υπηρεσιών και στον τίτλο κτήσης».

Κινητοποίηση καλλιτεχνών στο ΥΠΠΟ
EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Η κυβερνητική πλευρά δεσμεύτηκε να κάνει αλλαγές στο επίμαχο άρθρο. Συγκεκριμένα, θα προβλέπει το χαρακτηρισμό της εργασίας για τις δοκιμές ως εξαρτημένη εργασία η οποία θα συμπεριλάβει εκτός των ηθοποιών, χορευτών, μουσικών και τραγουδιστών και τους τεχνικούς καθώς και όλες τις ειδικότητες εργαζομένων των απαραιτήτων για τη διεξαγωγή των δοκιμών. Η παράγραφος 3 του άρθρου 106 θα αποσυρθεί άρδην.

Ταυτόχρονα, ο Γιατρομανωλάκης δεσμεύτηκε να επανεξετάσει το θέμα της εκτός έδρας αμοιβής των εργαζόμενων στην Τέχνη καιτον Πολιτισμό.

Η Σία Αναγνωστοπούλου στην κινητοποίηση των καλλιτεχνών στο ΥΠΠΟ
EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Οι καλλιτέχνες παραμένουν επιφυλακτικοί, καθώς όπως αναφέρουν «ελπίζουμε ότι οι τροποποιήσεις για τις οποίες τουλάχιστον δεσμεύτηκε ο κ. Υφυπουργός να ενσωματωθούν στο Σχέδιο Νόμου. Θα αναμένουμε το τελικό κείμενο».

Στην συνάντηση συμμετείχαν οι : Τάσος Κατοπόδης (ΠΟΘΑ), Άρης Λάσκος (ΣΕΗ), Βασίλης Παρασκευόπουλος (ΠΜΣ), Αργυρώ Καπαρού (ΕΤΕ), Παναγιώτης Τσεβρένης (ΣΤΑΖΟΕ) και Μίνα Ανανιάδου (ΣΕΧΩΧΟ). Από πλευράς τους ΥΠΠΟΑ συμμετείχαν: ο Υφυπουργός κ. Νικόλας Γιατρομανωλάκης, η Γενική Γραμματέας κ. Ελένη Δουνδουλάκη, και η Νομική Σύμβουλος κ. Βασιλική Αλιμπέρτη.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΠΟΘΑ

Δελτίο Τύπου για τη σημερινή συνάντηση με τον Υφυπουργό Σύγχρονου Πολιτισμού κ. Νικόλα Γιατρομανωλάκη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
Σήμερα 29/3/2023 στα πλαίσια κινητοποίησης των Σωματείων της Τέχνης και του Πολιτισμού και της ΠΟΘΑ στο ΥΠΠΟΑ, έλαβε χώρα συνάντηση με τον Υφυπουργό Σύγχρονου Πολιτισμού κ. Νικόλα Γιατρομανωλάκη για τις διατάξεις που εισάγονται σε Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και αφορούν τις εργασιακές σχέσεις για την προστασία και καταπολέμηση των αδήλωτων και ανασφάλιστων δοκιμών και λοιπών ρυθμίσεων. Στη συνάντηση συμμετείχαν οι : Τάσος Κατοπόδης (ΠΟΘΑ), Άρης Λάσκος (ΣΕΗ), Βασίλης Παρασκευόπουλος (ΠΜΣ), Αργυρώ Καπαρού (ΕΤΕ), Παναγιώτης Τσεβρένης (ΣΤΑΖΟΕ) και Μίνα Ανανιάδου (ΣΕΧΩΧΟ). Από πλευράς τους ΥΠΠΟΑ συμμετείχαν: ο Υφυπουργός κ. Νικόλας Γιατρομανωλάκης, η Γενική Γραμματέας κ. Ελένη Δουνδουλάκη, και η Νομική Σύμβουλος κ. Βασιλική Αλιμπέρτη.
 
Από τη συνάντηση των δυόμιση και πλέον ωρών προέκυψε η δέσμευση του κ. Υφυπουργού για αλλαγές στο άρθρο 106 του Σχεδίου Νόμου. Συγκεκριμένα θα προβλέπει το χαρακτηρισμό της εργασίας για τις δοκιμές ως εξαρτημένη εργασία η οποία θα συμπεριλάβει εκτός των ηθοποιών, χορευτών, μουσικών και τραγουδιστών και τους τεχνικούς καθώς και όλες τις ειδικότητες εργαζομένων των απαραιτήτων για τη διεξαγωγή των δοκιμών. Η παράγραφος 3 του άρθρου 106 στο Σχέδιο Νόμου θα αποσυρθεί. Σε ότι αφορά το αίτημά μας για την προτεινόμενη τροπολογία που αφορά το ΠΔ 85/2022 και την επαγγελματική βαθμίδα των καλλιτεχνών και η οποία υποστηρίζεται από το σύνολο της Αντιπολίτευσης, δεν έγινε αποδεκτό.
 
Για όλα τα υπόλοιπα ζητήματα τα οποία συζητήθηκαν, μεταξύ των οποίων η εκτός έδρας αμοιβή των εργαζομένων στην Τέχνη και τον Πολιτισμό και η αναπροσαρμογή τους, ο κ. Υφυπουργός δήλωσε ότι θα τα επανεξετάσει.
 
Ελπίζουμε ότι οι τροποποιήσεις για τις οποίες τουλάχιστον δεσμεύτηκε ο κ. Υφυπουργός να ενσωματωθούν στο Σχέδιο Νόμου. Θα αναμένουμε το τελικό κείμενο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL