Live τώρα    
Φωτεινή Λαμπρίδη στην «Α» / Μερικοί άνθρωποι δεν έχουν επίγνωση της ηρωικότητας των πράξεών τους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Φωτεινή Λαμπρίδη στην «Α» / Μερικοί άνθρωποι δεν έχουν επίγνωση της ηρωικότητας των πράξεών τους

133106113221748_10209383604053452_2099229880999845004_n.jpeg

Μετά την πετυχημένη πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, η ταινία «Το Τελευταίο Αετόπουλο» με θέμα τον 92χρονο Βαγγέλη Σακκάτο που υπογράφουν από κοινού ο Στέλιος Κούλογλου και η Φωτεινή Λαμπρίδη παρουσιάζεται στην Αθήνα, στον κινηματογράφο Τριανόν, τη Δευτέρα 20 Μαρτίου, στις 8 μ.μ.. Αυτή η πρεμιέρα μάς δίνει την αφορμή για μια κουβέντα με την Φωτεινή Λαμπρίδη για τη δημιουργία της ταινίας και τη σαρωτική παρουσία του ήρωα της ταινίας.

Η ταινία ήταν αποτέλεσμα φιλίας με τον κύριο Σακκάτο ή υπήρχε άλλος λόγος που νιώσατε ότι ήρθε η ώρα να ειπωθεί η ιστορία του;

Και τα δυο μαζί. Εγώ τον γνώρισα πριν από χρόνια στον ρ/σ Στο Κόκκινο όταν μου τηλεφώνησε για να μου δώσει ένα βιβλίο του και αμέσως κατάλαβα ότι ήταν ξεχωριστός και πως κουβαλούσε ένα μεγάλο κομμάτι της ιστορίας της Αριστεράς. Πάντα είχαμε το μυαλό μας πως έπρεπε να καταγράψουμε την πορεία του, που είναι πολυδιάστατη. Για παράδειγμα, ενώ ήταν διανοούμενος, εργάστηκε και ως ανειδίκευτος εργάτης όταν εκδιώχθηκε από την Ιερά Σύνοδο στη Γερμανία. Υπήρξε πολυπράγμων ως συνδικαλιστής, συγγραφέας και δημοσιογράφος. Επιπλέον είναι επίμονος, με πείσμα για ζωή.

Η ταινία δεν αποτελεί βιογραφική αναδρομή, αλλά πλησιάζει το σινεμά της παρατήρησης. Αυτή η αισθητική προσέγγιση αποφασίστηκε από νωρίς;

Μας οδήγησε εκεί το υλικό μας. Με την Κωνσταντίνα Βούλγαρη σχεδόν εγκατασταθήκαμε στο σπίτι τους και αρχίσαμε να παρακολουθούμε την οικογένεια. Έτσι, στην πορεία προέκυψε η ισχυρή παρουσία της κυρίας Άννας. Όμως δεν θέλαμε να σταθούμε μόνο στο αγωνιστικό του παρελθόν, θέλαμε να δείξουμε και την καθημερινότητά του αλλά και τη δίψα του για ζωή.

ΣΑΚΚΑΤΟΣ ΦΩΤΕΙΝΗ ΛΑΜΠΡΙΔΗ

Ήταν δύσκολο να μαζευτεί ο χειμαρρώδης λόγος του στο μοντάζ;

Επειδή η μνήμη του είναι ισχυρή και έχει καταγράψει με λεπτομέρειες γεγονότα που έχουν συμβεί πολλά χρόνια πριν, άνοιγε παρενθέσεις στην αφήγηση τις οποίες δύσκολα έκλεινε. Επομένως το μοντάζ μάς δυσκόλεψε γιατί δεν βρίσκαμε παύσεις για να κόψουμε. Ήταν πραγματικά χειμαρρώδης ο λόγος του και αυτό συμβαίνει όχι μόνο λόγω ηλικίας, αλλά και λόγω οξύνοιας.

Αναγκαστήκατε να κόψετε κάποιες ιστορίες ή σκηνές που σας πονάνε που δεν χώρεσαν;

Πάντα συμβαίνει αυτό. Ευτυχώς που ο Στέλιος έχει μεγάλη εμπειρία και τον πονάει λιγότερο όταν αναγκάζεται να ακρωτηριάσει τμήματα, ενώ εγώ δυσκολεύομαι γιατί τώρα μπαίνω στη δημιουργία των ντοκιμαντέρ. Θυμάμαι χαρακτηριστικά μια σκηνή όταν ήμασταν στον δρόμο για την Κολωνία, όπου τον ρώτησα αν χωρούσε ο έρωτας σε μια τόσο πλούσια αγωνιστικά ζωή. Αυτός μου απάντησε ότι φυσικά χωρούσε, αλλά πως έρχεται μια στιγμή που το πνεύμα μεν είναι πρόθυμο, το δε σώμα ασθενές.

Δυσκολευτήκαμε να κόψουμε και αφηγήσεις γύρω από τα πεπραγμένα του τροτσκιστικού χώρου. Όπως θα καταλάβατε, ο Σακκάτος δεν είναι καθόλου κλειστόμυαλος και συνδιαλέγεται χωρίς παρωπίδες με πολλούς ανθρώπους της Αριστεράς. Περιέγραφε, λοιπόν, γεγονότα και σχέσεις με προσωπικότητες της πολιτικής αλλά και των τεχνών, όπως με παρέες στο πατάρι του Λουμίδη, περιστατικά από τη Γερμανία και τις επιθέσεις που δέχτηκε από χουντικούς, αλλά και μια συνέντευξη με την εγγονή του τη Ρέα, που δεν κατάφερε να χωρέσει. Όμως νομίζω ότι καταφέραμε να βάλουμε αυτά που ήταν απαραίτητα.

Προσωπικά κράτησα το πόσο πιστός παρέμεινε στις βασικές του ιδέες. Εσύ τι κρατάς σαν θεατής όταν ξαναβλέπεις την ταινία;

Οσο κάναμε το ντοκιμαντέρ θαύμαζα τον πλούτο αυτού του ανθρώπου, το πείσμα και την εγρήγορσή του. Ως θεατής, πήρα μια μεγάλη δόση αισιοδοξίας που χρειαζόμουν ως πολίτης της Ελλάδας το 2023. Πήρα μια ανάσα καθώς αυτός ο άνθρωπος στα 93 του μιλάει για την ιστορική αισιοδοξία από την οποία πρέπει να διέπονται οι αριστεροί. Την πίστη ότι μπορεί να αλλάξει ο κόσμος. Δεν γίνεται η γενιά μας και η γενιά των παιδιών μας να βαλτώνει σε έναν πεσιμισμό. Αυτό το ντοκιμαντέρ θεωρώ ότι δεν λειτουργεί μόνο ως παρακαταθήκη, αλλά δίνει και ένα έναυσμα στους νεότερους. Σου θυμίζει πόση δύναμη μπορούν να σου δώσουν τα ιδανικά σου για να κινήσεις τον κόσμο μπροστά κι ας είναι για να πάει ένα μέτρο παρακάτω.

Πώς ήταν η διαδικασία της συν-σκηνοθεσίας με τον Στέλιο; Υπήρχαν διαφωνίες ως προς την κατεύθυνση;

Ηταν μια δημιουργική διαδικασία, γιατί αγαπήσαμε πολύ τους πρωταγωνιστές μας. Αυτό το ντοκιμαντέρ έγινε με πολλή αγάπη γι’ αυτά τα πρόσωπα. Παρατηρούσαμε δύο ανθρώπους που όσο τους μαθαίναμε τόσο τους θαυμάζαμε. Ανακαλύπταμε συνέχεια καινούργια πράγματα - συνέχεια ο κύριος Σακκάτος ανέφερε ντοκουμέντα που θεωρούσε ότι έπρεπε να συμπεριλάβουμε. Όσο για τις διαφορές, εγώ είχα περισσότερο το άγχος να χωρέσω πληροφορίες ιστορικού περιεχομένου. Ο Στέλιος επέμενε -και τελικά είχε δίκιο- να βάλουμε περισσότερες ανάσες ανθρωπιάς και οικειότητας. Στο τέλος η ισορροπία επιτεύχθηκε. Σε αυτό βοήθησε πολύ και ο Ανδρέας Λουκάκος που ήταν στα γυρίσματα του εξωτερικού αλλά και η Κωνσταντίνα Βούλγαρη στην Κεφαλλονιά και την Καισαριανή. Η Κωνσταντίνα έβαλε ένα λιθαράκι με τον τρόπο της γιατί δεν ήταν μια απλή εικονολήπτρια, αλλά συμμετείχε ενεργά και είχε εμπλοκή.

ΣΑΚΚΑΤΟΣ ΦΩΤΕΙΝΗ ΛΑΜΠΡΙΔΗ

Χαίρομαι επίσης που δεν παρασυρθήκατε από παγίδες ηρωικού στιλιζαρίσματος.

Εμείς θέλαμε να αποδώσουμε την αλήθεια του. Μερικές φορές η καθημερινότητα ενός ανθρώπου είναι πιο ηρωική από αυτό που θεωρούμε εμείς ηρωικό. Το πιο σημαντικό είναι πως αυτοί οι άνθρωποι, συχνά, δεν έχουν επίγνωση της ηρωικότητας των πράξεών τους. Ο κύριος Σακκάτος κάνει απλώς το καθήκον του. Και αυτό είναι το πιο ηρωικό απ’ όλα. Είναι ένας άνθρωπος που δεν έγινε πανελλαδικά διάσημος ως αριστερός, αν και ήταν αρκετά γνωστός για τη βιβλιογραφία και την αρθρογραφία του. Έλειπε και στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια της Χούντας, επομένως δεν είχε άμεση εμπλοκή με τον αντιδικτατορικό αγώνα. Όμως η συνδικαλιστική του δράση και η επίμονη πνευματική του προσφορά μέσα από τα βιβλία είναι εξίσου αξιέπαινη. Όμως, ενώ έχει συναίσθηση του πόσο συναρπαστική ήταν η ζωή του, δεν έχει συναίσθηση του πόσο ηρωικές ήταν οι πράξεις του.

Πιστεύεις ότι με την απαξίωση της δημοσιογραφίας της χώρα μας τα ερευνητικά ντοκιμαντέρ θα καταφέρουν να ανακτήσουν λίγη χαμένη αξιοπιστία;

Φυσικά, ο ρόλος του ερευνητικού ντοκιμαντέρ είναι κατ’ εξοχήν σημαντικός. Μάλιστα στη Θεσσαλονίκη προβλήθηκαν ταινίες όπως το «Ithaka» του Μπεν Λόρενς για την υπόθεση του Τζούλιαν Ασάνς και το επίκαιρο «Μέχρι την τελευταία σταγόνα» του Γιώργου Αυγερόπουλου σχετικά με το νερό. Η ερευνητική δημοσιογραφία είναι πιο αναγκαία από ποτέ τώρα που οι δυνάμεις της ολιγαρχίας είναι σε τέτοιον εναγκαλισμό με την πολιτική εξουσία. Και ευτυχώς υπάρχουν Έλληνες συνάδελφοι που τιμούν το επάγγελμά τους και ανέδειξαν τα σκάνδαλα που έχουμε παρακολουθήσει. Και πρέπει να σου πω ότι ο κύριος Σακκάτος, παρά την ηλικία του, έχει τέτοιο πάθος για ενημέρωση, που γνωρίζει πολλά περισσότερα απ’ ό,τι πολλοί νέοι σήμερα. Και ενώ υπάρχουν χιλιάδες νέοι στους δρόμους και τους έχω απόλυτη εμπιστοσύνη, απ’ την άλλη έχει συντηρητικοποιηθεί ένα άλλο κομμάτι της νεολαίας. Είναι εντυπωσιακό το πώς ο λόγος του κυρίου Σακκάτου ακούγεται πολύ πιο προοδευτικός και σημερινός σε σχέση με τον συντηρητικό λόγο πολλών εκπροσώπων της νέας γενιάς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL