Live τώρα    
3°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
3 °C
0.3°C4.2°C
4 BF 72%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
0 °C
-2.7°C2.4°C
2 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
5 °C
4.8°C5.5°C
5 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
7 °C
5.4°C7.8°C
5 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
3 °C
0.0°C2.9°C
4 BF 44%
Πάτρα / Σάλος με τις ομοφοβικές δηλώσεις του καλλιτεχνικού διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πάτρα / Σάλος με τις ομοφοβικές δηλώσεις του καλλιτεχνικού διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ

Θεατρική παράσταση Μότσαρτ
(STEFANOS SAMIOS)

Έντονες αντιδράσεις έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, Λουκά Θάνου, σχετικά με τις διαμαρτυρίες για την παράσταση μπαλέτου «Μότσαρτ» στο Θέατρο Απόλλων, στην οποία πρωταγωνιστεί μια γυναίκα.

«Καταλαβαίνω τις αντιδράσεις των γονέων! Εχουν ένα δίκιο! Γιατί πραγματικά σας λέω, δεν ήταν πρόθεσή μου να βάλω μια γυναίκα, να κάνει τον Μότσαρτ. Δεν βρήκα όμως κατάλληλο άνδρα. Φυσικό είναι να αντιδράσουν έτσι κάποιοι γονείς. Καταλαβαίνω ότι κάποιους ανθρώπους τούς ενοχλεί. Ειδικά στη σκηνή εκείνη του γάμου, που η Μαρία Κίκινα, ως Μότσαρτ, κάνει χειροφίλημα στη σύζυγό της. Ομως δεν ήθελα να προκαλέσω. Και δεν θα το έκανα ούτε σε πειραματική σκηνή, πόσω μάλλον σε μία παράσταση που απευθύνεται σε παιδιά», δήλωσε ο Λουκάς Θάνος και συμπλήρωσε:

«Δεν έχω κανένα πρόβλημα με την ομοφυλοφιλία, αλλά έχω μεγάλο πρόβλημα να την προκρίνω. Το να παροτρύνεις και να πιέζεις ένα άτομο να γίνει ομοφυλόφιλο, επειδή ίσως είναι της μόδας, έχει μεγάλη απόσταση και σε καμία περίπτωση δεν με βρίσκει σύμφωνο. Εγώ έχω ανάγκη να βλέπω ξεχωριστά τα φύλα στη σκηνή και δεν έχω ποτέ άνδρες χορευτές θηλυπρεπείς».

Σία Αναγνωστοπούλου: Θεσμική ομοφοβία στον χώρο του πολιτισμού της Πάτρας

Σε δήλωση για το συγκεκριμένο ζήτημα προχώρησε η βουλευτής Αχαΐας και Τομεάρχης Πολιτισμού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σία Αναγνωστοπούλου, η οποία αναφέρει ότι:  «Παρακολουθούμε εμβρόντητοι τις πανελλήνιες διαστάσεις που έχει πάρει μια αθώα κατά τα άλλα παράσταση στην Πάτρα με τίτλο «Μότσαρτ» που απευθύνεται κυρίως σε μαθήτριες και μαθητές σχολείων. Μια παράσταση που τίποτα δεν προοιωνιζόταν την εκτροπή της σε βήμα, ώστε μια μικρή, τοξική μερίδα της κοινωνίας μας να εκφράσει τις μισαλλόδοξες και ομοφοβικές τάσεις της. Φυσικά, ο παράλογος φόβος για την ομοφυλοφιλία και οι πεποιθήσεις που στηρίζουν αρνητικούς μύθους και στερεότυπα για τους ομοφυλόφιλους δεν εδράζεται ποτέ σε μια ουσιαστική αιτιολόγηση».  Συνεχίζοντας η Σία Αναγνωστοπούλου τονίζει ότι, «το δυστύχημα εν προκειμένω, είναι η στάση εκείνων που θα έπρεπε να περιφρουρούν τέτοιες φοβικές αντιδράσεις, αντί να τις καλλιεργούν», αναφερόμενη στον διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, Λουκά, Θάνο που χαρακτήρισε την ομοφυλοφιλία ως «μόδα».  

Τέλος η Τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρει ότι η «θεσμική ομοφοβία, είναι μια συνθήκη που μπορεί να οδηγήσει τους πολίτες σε αυταρχικά πιστεύω και να στηρίξει την προκατάληψη με άλλες κοινωνικές ομάδες, τροφοδοτώντας την εχθρότητα και το μίσος.

Αναλυτικά η δήλωσή της:

Παρακολουθούμε εμβρόντητοι τις πανελλήνιες διαστάσεις που έχει πάρει μια αθώα κατά τα άλλα παράσταση στην Πάτρα με τίτλο «Μότσαρτ» που απευθύνεται κυρίως σε μαθήτριες και μαθητές σχολείων. Μια παράσταση που τίποτα δεν προοιώνιζε την εκτροπή της σε βήμα, ώστε μια μικρή, τοξική μερίδα της κοινωνίας μας να εκφράσει τις μισαλλόδοξες και ομοφοβικές τάσεις της. Το γεγονός ότι στην παράσταση τον Μότσαρτ υποδύεται γυναίκα, αρκούσε ώστε κάποιοι γονείς να αδυνατούν δήθεν να εξηγήσουν στα παιδιά τον λόγο . Φυσικά, ο παράλογος φόβος για την ομοφυλοφιλία και οι πεποιθήσεις που στηρίζουν αρνητικούς μύθους και στερεότυπα για τους ομοφυλόφιλους δεν εδράζεται ποτέ σε μια ουσιαστική αιτιολόγηση. Κάθε φορά που αναδύεται στην επιφάνεια, θα υπάρχει και μια αφορμή και μια δικαιολογία. Είναι η αγωνία να αρχίσουν από το μηδέν κάποιοι γονείς την εκπαίδευση των παιδιών τους στα ανθρώπινα δικαιώματα; Όχι. Θα αρκούσε να απαντήσουν στα παιδιά ότι βλέπουν θέατρο και η ηθοποιός παίζει απλώς έναν ρόλο.

Το δυστύχημα εν προκειμένω, είναι η στάση εκείνων που θα έπρεπε να περιφρουρούν τέτοιες φοβικές αντιδράσεις, αντί να τις καλλιεργούν. Αντίθετα, στα πλαίσια μιας θεσμικής πλέον ομοφοβίας, κάποιοι διευθυντές αποσύρουν τα σχολεία τους από την παράσταση, ενώ ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, σύρεται πίσω από τις εξελίξεις, υπερθεματίζοντας σε ένα ομοφοβικό κρεσέντο. Δηλώνει, νιώθοντας απολογούμενος, ότι δεν έχει ποτέ άντρες χορευτές παραβιάζοντας κάθε αρχή της ισότητας στον χώρο εργασίας. Αναφέρει, ότι σε καμία πειραματική σκηνή ακόμα και σε ενήλικες δεν θα ανέβαζε κάτι που να παραπέμπει στην ομοφυλοφιλία, θεωρώντας το προκλητικό και προκαλώντας εμάς τους υπόλοιπους να αναρωτηθούμε: Είναι αυτή δήλωση του προϊσταμένου ενός χώρου που οφείλει να διαπαιδαγωγεί και να διαπλάθει χαρακτήρες μέσα από ένα εργαλείο από τα λίγα που μπορούν να προβληματίσουν το κοινό με έναν συμβολικό τρόπο; Και τέλος, αγγίζει τα όρια της υποκίνησης του κοινού σε μίσος, όταν δηλώνει σχεδόν παραληρηματικά ότι πολλές φορές ο σεξουαλικός προσανατολισμός ενός ανθρώπου επιλέγεται «λόγω μόδας».

Εν κατακλείδι, η θεσμική ομοφοβία, είναι μια συνθήκη που μπορεί να οδηγήσει τους πολίτες σε αυταρχικά πιστεύω και να στηρίξει την προκατάληψη με άλλες κοινωνικές ομάδες, τροφοδοτώντας την εχθρότητα και το μίσος.

Ο πολιτισμός στα χειρότερα του και η Πάτρα με έναν καλλιτεχνικό διευθυντή που δεν της αξίζει.

«Ο πολιτισμός στα χειρότερα του και η Πάτρα με έναν καλλιτεχνικό διευθυντή που δεν της αξίζει»

Ανακοίνωση για τις ομοφοβικές δηλώσεις του κ. Λούκα εξέδωσε και το Τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το οποίο υποστηρίζει ότι:  «σε μια εποχή που η συμπερίληψη και η αποδοχή κατακτούν όλο και περισσότερο έδαφος στην καθημερινότητά μας, και τόσο η κοινωνία, όσο και η νομοθεσία διορθώνουν αδικίες και διακρίσεις αιώνων, μοιάζει εντελώς εκτός τόπου και χρόνου η ενόχληση για ένα τέτοιο ζήτημα, που επιπλέον στον χώρο της τέχνης θεωρείται από πολύ παλιά λυμένο. Αυτό που θα περίμενε κανείς από έναν καλλιτέχνη και διευθυντή ενός δημόσιου πολιτιστικού θεσμού θα ήταν να εξηγήσει, να κατευνάσει, να λειτουργήσει παιδευτικά για το κοινό του, προάγοντας την αποδοχή και τη συμπερίληψη και υπερασπιζόμενος την καλλιτεχνική ελευθερία».

Τέλος του Τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι: «θέλουμε να πιστεύουμε ότι η δημοτική αρχή της Πάτρας δεν θα προσπεράσει τις χτεσινές δηλώσεις του κ. Λ. Θάνου και θα κάνει τα αναγκαία ώστε η διεύθυνση του ΔΗΠΕΘΕ της πόλης να μην προωθεί ομοφοβικές και μισαλλόδοξες απόψεις, ούτε να προβαίνει σε διακρίσεις στο εργασιακό του περιβάλλον».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Τα όσα συνέβησαν στην Πάτρα με τις διαμαρτυρίες γονέων και καθηγητών/διευθυντών σχολείων επειδή στην παράσταση «Μότσαρτ» τον ομώνυμο ρόλο έπαιζε μια γυναίκα ηθοποιός, συνιστούν σοβαρό πρόβλημα αναφορικά με το πώς γίνεται αντιληπτή η τέχνη αλλά και τα ζητήματα φύλου στις μέρες μας. Σε μια εποχή που η συμπερίληψη και η αποδοχή κατακτούν όλο και περισσότερο έδαφος στην καθημερινότητά μας, και τόσο η κοινωνία, όσο και η νομοθεσία διορθώνουν αδικίες και διακρίσεις αιώνων, μοιάζει εντελώς εκτός τόπου και χρόνου η ενόχληση για ένα τέτοιο ζήτημα, που επιπλέον στον χώρο της τέχνης θεωρείται από πολύ παλιά λυμένο.

Αυτό που θα περίμενε κανείς από έναν καλλιτέχνη και διευθυντή ενός δημόσιου πολιτιστικού θεσμού θα ήταν να εξηγήσει, να κατευνάσει, να λειτουργήσει παιδευτικά για το κοινό του, προάγοντας την αποδοχή και τη συμπερίληψη και υπερασπιζόμενος την καλλιτεχνική ελευθερία.

Αντ’ αυτού, το πραγματικό πρόβλημα στην υπόθεσή αυτή είναι ακριβώς ο τρόπος με τον οποίο απάντησε στις αντιδράσεις γονιών και καθηγητών ο κ. Λουκάς Θάνος, καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και σκηνοθέτης της παράστασης. Ο κ. Θάνος, αντί να υπερασπιστεί την παράστασή του και τον καλλιτεχνικό θεσμό τον οποίο διευθύνει, προέβη σε απαράδεκτες ομοφοβικές δηλώσεις και αποκάλυψε ότι μέσω της θεσμικής τους θέσης στον σημαντικότερο καλλιτεχνικό θεσμό της πόλης επιτελεί διακρίσεις στη βάση του φύλου και της έκφρασης ταυτότητας φύλου, διακρίσεις οι οποίες σήμερα πλέον δεν γίνονται ανεκτές από το νόμο, αλλά και είναι ασύμβατες με κάθε έννοια ελευθερίας της τέχνης.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η δημοτική αρχή της Πάτρας δεν θα προσπεράσει τις χτεσινές δηλώσεις του κ. Λ. Θάνου και θα κάνει τα αναγκαία ώστε η διεύθυνση του ΔΗΠΕΘΕ της πόλης να μην προωθεί ομοφοβικές και μισαλλόδοξες απόψεις, ούτε να προβαίνει σε διακρίσεις στο εργασιακό του περιβάλλον».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL