Live τώρα    
30°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
30 °C
28.2°C31.2°C
5 BF 29%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
30 °C
26.9°C32.7°C
3 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
31 °C
31.0°C34.4°C
2 BF 36%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
27 °C
26.8°C28.2°C
5 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
31 °C
29.5°C30.9°C
0 BF 35%
Βιβλίο / Η κυβέρνηση οφείλει να αποδεχθεί την τροπολογία για μηδενικό ΦΠΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βιβλίο / Η κυβέρνηση οφείλει να αποδεχθεί την τροπολογία για μηδενικό ΦΠΑ

ΒΙΒΛΙΟ

Ο μηδενισμός του ΦΠΑ σε όλα τα στάδια παραγωγής του βιβλίου αποτελεί πάγιο αίτημα του εκδοτικού κόσμου. Σε κάθε ευκαιρία οι εκδότες επισημαίνουν τις σοβαρές επιπτώσεις στην αγορά του βιβλίου που δημιουργεί η διακύμανση του ΦΠΑ από το 6% στην πώληση στο 24% στα ενδιάμεσα στάδια παραγωγής του. Ωστόσο, η κυβέρνηση κλείνει τα μάτια και επιμένει να θέτει εκτός του πεδίου των ενδιαφερόντων της την υπόθεση «βιβλίο». Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η τροπολογία που κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για την υπαγωγή των πολιτιστικών αγαθών και του Τύπου σε μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ, η οποία αγνοήθηκε παντελώς από την κυβέρνηση κατά την πρόσφατη ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών για την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Κι αυτό μολονότι όλοι οι συνδικαλιστικοί φορείς των εκδοτών με κοινή ανακοίνωσή τους χαιρέτισαν την τροπολογία εκφράζοντας την «ομόθυμη στήριξή» της, υπογραμμίζοντας παράλληλα την αναγκαιότητα της εφαρμογής μηδενικού ΦΠΑ σε όλα τα στάδια παραγωγής «για την επιβίωση των επιχειρήσεων του κλάδου». Σε διαφορετική περίπτωση, «η δυσαρμονία των συντελεστών θα δημιουργεί διαρκή πιστωτικά υπόλοιπα στις επιχειρήσεις τα οποία θα καταβάλλονται στους προμηθευτές για να καταλήξουν στο δημόσιο ταμείο και με δυσκολίες θα ανακτώνται».

Οι πρόεδροι του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίου, της  Ένωσης Ελληνικού Βιβλίου, των Συλλόγων Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών και Εκδοτών Επιστημονικού Βιβλίου και του Ανεξάρτητου Συλλόγου Εκδοτών Βιβλίου στην κοινή δήλωσή τους, την περασμένη Παρασκευή, επισήμαναν επιπλέον ότι «η απουσία άλλων δράσεων εκ μέρους της Πολιτείας που θα ενίσχυαν την αγορά του βιβλίου καθιστά την εκ μέρους της αποδοχή του μηδενικού ΦΠΑ κατά την παραγωγή και πώληση των βιβλίων το μόνο ουσιαστικό μέτρο των τελευταίων ετών». Καλούν δε για ακόμα μία φορά την κυβέρνηση «να φανεί αντάξια των υποσχέσεών» της.

Αποτροπή αυξήσεων

Η αδυναμία της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟΑ να κατανοήσει την κρισιμότητα της κατάστασης όπως έχει διαμορφωθεί στον χώρο του βιβλίου την τελευταία τριετία, εξαιτίας της δικής της αδιαφορίας, επανέρχεται λοιπόν στο προσκήνιο αναδεικνύοντας την κρίσιμη κατάσταση που επικρατεί στο ευαίσθητο πεδίο της βιβλιαγοράς, την οποία οι σημερινές ανατιμήσεις και η ενεργειακή κρίση πλήττουν καίρια.

«Η υιοθέτηση της τροπολογίας για μηδενικό ΦΠΑ θα είναι καθοριστική στη σταθεροποίηση των τιμών λιανικής στα σημερινά επίπεδα και θα αποτρέψει τις άνω του 10%-15% αυξήσεις τιμών που ήδη έχουν ετοιμαστεί από τους εκδότες για τις νέες εκδόσεις ή και επανεκδόσεις λόγω ανατιμήσεων κόστους χαρτιού και ενέργειας» μας λέει χαρακτηριστικά ο Κώστας Αρ. Παπαδόπουλος, πρόεδρος του Ανεξάρτητου Συλλόγου Εκδοτών Βιβλίου. Και η επισήμανσή του, πέρα από τον κλάδο των εκδοτών, ακουμπάει στην καρδιά της φιλαναγνωσίας.

«Όλη η κλίμακα της αγοράς του βιβλίου βιώνει μια πολύ δύσκολη κατάσταση» υπογραμμίζει ο Κ. Αρ. Παπαδόπουλος εξηγώντας ότι «μικρά και μεγάλα βιβλιοπωλεία αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα, καθώς αντανακλάται σ’ αυτά η οικονομική κατάσταση των αναγνωστών». Υπογραμμίζει μάλιστα ότι «ο μηδενικός ΦΠΑ είναι σημαντικό κίνητρο και για τους εκδότες και για τα βιβλιοπωλεία, κυρίως τα μεικτά, τα συνήθη βιβλιοχαρτοπωλεία δηλαδή, να στραφούν στο προς το βιβλίο, το οποίο σήμερα τείνει να είναι συμπληρωματική και όχι η κύρια δραστηριότητα».

Προϊόν «φασόν»

Το πρόβλημα με τον ισχύοντα νόμο εντοπίζεται, όπως επισημαίνει ο συνομιλητής μας, στο γεγονός ότι «οι εκδότες συμφωνούν με μια επιχείρηση στην αλυσίδα παραγωγής, συνήθως τον τυπογράφο, να αναλάβει αυτός όλα τα στάδια και να παραδώσει την έκδοση έτοιμη, οπότε η επιβάρυνση είναι 6%. Αυτή η συνθήκη είναι πλαστή.  

Όλη η παραγωγή στα ενδιάμεσα στάδια έχει επιβαρυνθεί με 24%, το οποίο προσθέτει στο κόστος ο τυπογράφος. Αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής, και αυτό κρίνω ως τη σημαντικότερη στρέβλωση, είναι οι εκδότες να μην συναλλάσσονται πλέον με εμπόρους χαρτιού, βιβλιοδέτες και άλλους συντελεστές στην παραγωγή, να έχουν δηλαδή αποξενωθεί από τους βασικούς προμηθευτές τους.  Άρα, η αλλαγή του τρόπου παραγωγής του βιβλίου από στάδια εργασιών σε προϊόν “φασόν” υπήρξε η κύρια επίπτωση. Ταυτόχρονα, η μείωση του τιράζ δημιουργεί υψηλό κόστος ανά μονάδα, με αποτέλεσμα οι τίτλοι να καταλήγουν με υψηλή τιμή λιανικής στα βιβλιοπωλεία» εξηγεί.

Τον ρωτάμε πόσο ο μηδενισμός του ΦΠΑ σε όλες τις διαδικασίες παραγωγής επηρεάζει τα ψηφιακά βιβλία και τα audio books. «Όλη η προσπάθεια να στραφούν οι εκδότες στα ψηφιακά βιβλία και τα audio books που προτείνουν και τα κυβερνητικά προγράμματα ψηφιακού μετασχηματισμού είναι ριψοκίνδυνη, γιατί μοιάζει να μην υπάρχει αγορά στη χώρα μας αυτή τη στιγμή. Από την άλλη, μην ξεχνάμε ότι η ψηφιακή αγορά ελέγχεται από τις μεγάλες πλατφόρμες και τα έσοδα των εκδοτών είναι μηδαμινά. Σε όλο τον κόσμο τα ψηφιακά είναι συμπληρωματικά του εντύπου βιβλίου» λέει.

Το γεγονός ότι η συγκεκριμένη τροπολογία μηδενισμού του ΦΠΑ στα πολιτιστικά αγαθά αγνοήθηκε επί του παρόντος δεν πτοεί τον πρόεδρο του Ανεξάρτητου Συλλόγου Εκδοτών Βιβλίου. «Η κυβέρνηση οφείλει να αποδεχθεί τη συγκεκριμένη τροπολογία και να την ενσωματώσει σε ένα σχετικό νομοσχέδιο» επιμένει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL