Live τώρα    
Λυρική Σκηνή / Η φωτεινή και η σκοτεινή πλευρά του «Καρυοθραύστη»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Λυρική Σκηνή / Η φωτεινή και η σκοτεινή πλευρά του «Καρυοθραύστη»

Καρυοθραύστης

Μέσα από τα μάτια των παιδιών που νιώθουν ότι βρίσκονται στο περιθώριο και είναι αναγκασμένα να δημιουργήσουν τα δικά τους όνειρα σε έναν κόσμο που διέλυσαν οι μεγάλοι «βλέπει» τον «Καρυοθραύστη» ο χορογράφος και διευθυντής του Μπαλέτου της Λυρικής Κωνσταντίνος Ρήγος, που κάνει απόψε πρεμιέρα στην Εθνική Λυρική Σκηνή.

Το δημοφιλές χριστουγεννιάτικο έργο ο γνωστός χορογράφος το «διαβάζει» σαν μια αλλόκοτη ιστορία που ο καθένας θα τη βιώσει διαφορετικά, με βάση τα δικά του όνειρα και τα δικά του απωθημένα.

Αναφερόμενος στην ιστορία θυμίζει πως «παραμονή Χριστουγέννων η Μαρί - Κλάρα ανοίγει τα δώρα του νονού της και βρίσκει ένα παράξενο παιχνίδι, τον αγαπημένο της καρυοθραύστη. Στον εύθραυστο παιδικό της κόσμο τα όνειρα και η πραγματικότητα μπερδεύονται γλυκά. Στην αγκαλιά του καρυοθραύστη θα δει τα πιο υπέροχα όνειρα αλλά και τους πιο τρομακτικούς εφιάλτες. Στη νέα εποχή ο ‘Καρυοθραύστης’ του Μπαλέτου της ΕΛΣ θα επιχειρήσει να αναδείξει τη σκοτεινή αλλά και τη φωτεινή, φαντασμαγορική πλευρά του γνωστού παραμυθιού».

Περιγράφοντας τον σκηνικό χώρο σημειώνει πως «ένας νέος, παράξενος κόσμος δημιουργείται επί σκηνής, όπου το γυάλινο δωμάτιο - βιτρίνα της Μαρί - Κλάρας συναντά τα φωτεινά πολύχρωμα αντικείμενα που αιωρούνται, τις μπαρόκ πύλες που οδηγούν στα υπόγεια του βασιλείου των ποντικιών, αλλά και το πάμφωτο χριστουγεννιάτικο δέντρο».

Μέσα από το γυάλινο δωμάτιο - βιτρίνα, η μικρή πρωταγωνίστρια θα ονειρευτεί και θα ταξιδέψει με όχημα τη φαντασία της.  Όσο για το χριστουγεννιάτικο δέντρο, είναι μια πλαστική μινιατούρα μέσα στο δωμάτιο - βιτρίνα και η Μαρί - Κλάρα βλέπει το αληθινό μόνο στην οθόνη της.

Όπως προσθέτει ο Κ. Ρήγος, «ο νέος ‘Καρυοθραύστης’ ισορροπεί ανάμεσα σε μια σύγχρονη εικόνα και στην κλασική παράδοση του χορού, με τα κοστούμια των Deux Hommes να είναι μια μείξη από ποπ, πολύχρωμες, εντυπωσιακές δημιουργίες υψηλής ραπτικής και μαζί εθνικές στολές και υφάσματα με επιρροές από παλιότερες παραστάσεις της Λυρικής».

Από τα δημοφιλέστερα μπαλέτα του ρεπερτορίου, ο «Καρυοθραύστης», που η αρχική του υπόθεση βασίζεται στο διήγημα «Ο καρυοθραύστης και ο βασιλιάς των ποντικιών» του Ε.Τ.Α. Χόφμαν, δεν παύει να συγκινεί και να ενθουσιάζει μικρούς και μεγάλους με τη συναισθηματική δύναμη και τη θεατρικότητα της μουσικής του Τσαϊκόφσκι.

Στην αρχική δίπρακτη μορφή του, σε χορογραφία του Λεφ Ιβάνοφ και λιμπρέτο του Μαριίς Πετιπά, πρωτοπαρουσιάστηκε στο αυτοκρατορικό Θέατρο Μαριίνσκι της Αγίας Πετρούπολης στις 18 Δεκεμβρίου 1892. Ακολούθησαν αρκετές χορογραφίες, ανάμεσα στις οποίες του Ζωρζ Μπαλανσίν, του Γιούρι Γκριγκορόβιτς, του Τζων Κράνκο, του Ρούντολφ Νουρέγεφ και του Τζων Νώυμαϊερ.

Η νέα χορογραφία του διευθυντή του Μπαλέτου της ΕΛΣ σε μουσική διεύθυνση Ηλία Βουδούρη, εκτός από σήμερα, παρουσιάζεται επίσης και στις 19, 23, 24, 26, 29, 31 Δεκεμβρίου και 2 Ιανουαρίου, με ώρα έναρξης 7.30 μ.μ. και Κυριακές 6.30 μ.μ.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0