Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Χριστόφορος Ζαραλίκος στην «Α» / Περιστατικό επικίνδυνο για τη δημοκρατία και την ελευθερία της έκφρασης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Χριστόφορος Ζαραλίκος στην «Α» / Περιστατικό επικίνδυνο για τη δημοκρατία και την ελευθερία της έκφρασης

ΖΑΡΑΛΙΚΟΣ

Aυτό που έγινε είναι πάρα πολύ επικίνδυνο για την ελευθερία της έκφρασης, για τη σωματική ακεραιότητα του κοινού και των συντελεστών της παράστασης, για το θέατρο, για τον πολιτισμό μας και για την ίδια τη δημοκρατία" μας λέει ο Χριστόφορος Ζαραλίκος με αφορμή την εισβολή της τηλεπαρουσιάστριας και δημοσιογράφου Σάσας Σταμάτη και ακόμη πέντε άγνωστων ανδρών στη σκηνή του Θεάτρου «Τζένη Καρέζη» στη διάρκεια της παράστασής του "1821-2021, Διακόσια χρόνια δανεικά". Δεν κρύβει μάλιστα ότι "θα ήμουν πιο ήσυχος αν ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και η υπουργός Πολιτισμού, οι οποίοι φαντάζομαι ότι με σιχαίνονται για τη σάτιρα που τους κάνω, θα έβγαζαν μια ανακοίνωση υποστήριξης όχι προς εμένα, αλλά για την ελευθερία της έκφρασης, της καλλιτεχνικής δημιουργίας και κυρίως της σάτιρας".

Μιλάει γρήγορα, αλλά ήρεμα. Στη φωνή του, ωστόσο, αποτυπώνεται η ένταση των τελευταίων ωρών από την αναταραχή που προκλήθηκε στο θέατρο. "Δεν περίμενα ποτέ στη ζωή μου ότι θα ζήσω κάτι τέτοιο" μας λέει, ενώ δεν κρύβει ότι θεωρεί το επεισόδιο προσχεδιασμένο. "Καταλαβαίνω ότι αυτό που κάνω σε κάποιους αρέσει και σε κάποιους όχι, αλλά ότι θα μαζευτούν έξι άνθρωποι με σχέδιο να διαλύσουν την παράσταση, αυτό δεν το περίμενα" λέει.

«Αν δεν σ’ αρέσει κάτι, απλώς φεύγεις»

"Αν σε κάποιον δεν αρέσει ένα θέαμα, δεν πάει να το δει. Κι αν βρεθεί κατά λάθος εκεί και διαπιστώσει ότι δεν του αρέσει, απλώς φεύγει. Κι εγώ έφυγα από παράσταση που δεν μου άρεσε, δεν σηκώθηκα όμως να βρίσω κανέναν ούτε ποτέ διανοήθηκα να χαλάσω μια παράσταση επειδή δεν συμφωνώ με όσα διαδραματίζονται στη σκηνή" προσθέτει. "Το Θέατρο ‘Τζένη Καρέζη’ είναι 50 μέτρα από τη Βουλή και η μισή δύναμη της αστυνομίας βρίσκεται στην περιοχή" λέει και αναρωτιέται "πού βρίσκουν το θάρρος αυτοί οι άνθρωποι να διαλύσουν μια παράσταση με νταηλίκι;". «Μήπως τους δίνουν το θάρρος η περιρρέουσα κατάσταση και όσα ζούμε το τελευταίο διάστημα;» τον ρωτάμε. "Κι εγώ αναρωτιέμαι" λέει. "Δηλαδή όποιος κάνει σάτιρα πρέπει να έχει στη σκέψη του ότι πηγαίνοντας στο θέατρο να παίξει, μπορεί να του συμβεί κάτι ανάλογο; Σ' αυτή τη χώρα ζούμε; Η απάντηση σε ποια χώρα ζούμε πρέπει να δοθεί από την κυβέρνηση" υπογραμμίζει.

Το σοκ μπροστά σε δύο φουσκωτούς

"Εννοείται ότι φοβήθηκα εκείνη την ώρα. Πιο πολύ σοκαρίστηκα. Από την άλλη φοβήθηκα για το κοινό" ομολογεί. "Όταν ξαφνικά έχεις απέναντί σου έξι άτομα κι ανάμεσά τους δύο φουσκωτούς, φοβάσαι, δεν είναι κάτι που περιμένεις να το συναντήσεις σε μια θεατρική σκηνή" προσθέτει και περιγράφει τα γεγονότα. "Τέσσερα άτομα ανέβηκαν στην σκηνή και εξ αυτών μια κυρία φώναζε - μετά ενημερώθηκα ότι ήταν η κυρία Σταμάτη. Τη συνόδευαν και δύο εύσωμοι άντρες, ενώ πάνω στη σκηνή βρισκόταν ακόμα ένας τύπος που τραβούσε βίντεο".

«Τι έλεγε η κυρία;» τον ρωτάμε. "Όταν κάποιος ανεβαίνει στη σκηνή την ώρα που παίζω, δεν πρέπει να είναι εκεί. Γι' αυτό και η δική μου απάντηση ήταν 'αν δεν σας αρέσει η παράσταση, περάστε έξω. Περάστε από το ταμείο να πάρετε τα χρήματά σας’". «Σε ποιο σημείο διέκοψαν την παράσταση;» επανερχόμαστε. "Σε ένα σημείο όπου αναφέρομαι στη Δικαιοσύνη" λέει, προσθέτοντας ότι "δεν είναι δυνατόν ένας καλλιτέχνης, όταν δημιουργεί το έργο του, να σκέφτεται σε ποιο σημείο μπορεί οποιοσδήποτε να ερεθιστεί και για ποιον λόγο".

ΖΑΡΑΛΙΚΟΣ

«Δεν υπάρχει ελευθερία στα ΜΜΕ»

Επανερχόμαστε ρωτώντας τον Χ. Ζαραλίκο αν, ως καλλιτέχνης, αυτή την περίοδο νιώθει ασφαλής. "Εγώ από επιλογή έφυγα από τα μέσα ενημέρωσης, αρνήθηκα δουλειές. Δεν ψάχνω για δουλειά στα ΜΜΕ γιατί πιστεύω ότι δεν υπάρχει ελευθερία. Δεν μπορώ εγώ να δουλέψω έτσι, γι' αυτό προτιμάω πλέον τις παραστάσεις μου και το YouTube.  Ό,τι θέλω να πω, όποιον θέλω να σατιρίσω πολιτικά ή κοινωνικά, το κάνω μέσω του Διαδικτύου" απαντά με σαφήνεια. Και από όλη την περιπέτεια που βίωσε προχθές το βράδυ στο Θέατρο «Τζένη Καρέζη» επιλέγει να εστιάσει στους θεατές της παράστασης. "Το μήνυμα από όλο αυτό που έγινε το έστειλε το κοινό που ήταν στο θέατρο. Αυτούς τους ανθρώπους τους έβγαλε έξω. Πρέπει να είναι έξω από το θέατρο και από τις ζωές μας αυτοί οι άνθρωποι" λέει με σαφήνεια.

Το περιστατικό έγινε γνωστό από το βίντεο που ανάρτησε ο Χριστόφορος Ζαραλίκος στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter χθες τα χαράματα, όπου καταγράφεται η αναταραχή. "Για τον φίλο σου τον Μελισσανίδη γιατί δεν λες;" ακούγεται να λέει η δημοσιογράφος. "Πάνω στη σκηνή η Σάσα Σταμάτη άρχισε να φωνάζει και να διαμαρτύρεται για την αναφορά μου στον Βαγγέλη Μαρινάκη, λέγοντας, όμως, ψέματα. Με κατηγορούσε ότι είπα λέξεις και φράσεις οι οποίες όμως δεν αναφέρονται στην παράσταση" έλεγε νωρίτερα στο avgi.gr ο γνωστός ηθοποιός.

Μετά τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε η εισβολή της στη σκηνή, η Σάσα Σταμάτη εμφανίστηκε "θιγμένη" στα social media, όπου έκανε λόγο για "δολοφονία χαρακτήρα" και απέδωσε την έκρηξή της στο γεγονός ότι θίχτηκε ως "Αρβανίτισσα και Μανδραία" βλέποντας στην παράσταση εικόνες από τις πλημμύρες προηγούμενων ετών. Χωρίς ευθεία αναφορά, έσπευσε να φωτογραφίσει τον Βαγγέλη Μαρινάκη, αναφέροντας ότι είναι «μυγιάγγιχτη για όσους ήταν εκεί, βοηθώντας με πράξεις και χωρίς μεγάλα και ψεύτικα λόγια.  Όποιος κατάλαβε, κατάλαβε...».

Ο Μιαούλης και το... Γκιαούρ-One

Πάντως, σε ό,τι αφορά τη σάτιρα στον Βαγγέλη Μαρινάκη και το «Νoor 1», αυτό που αναφέρεται στην παράσταση είναι πως «εάν δεν μας έδιναν λεφτά οι  Άγγλοι, θα έπρεπε να τα βρει ο Μιαούλης με το πλοίο του, το 'Γκιαούρ-One'».

Ο Χριστόφορος Ζαραλίκος, λίγες ώρες μετά την παράσταση, σχολίασε στο προσωπικό προφίλ του στο Twitter: "Στη χώρα που είσαι πρωθυπουργός @kmitsotakis μπαίνουν μπράβοι σε θέατρο για να σταματήσουν την παράσταση και τους πετάει έξω το κοινό. Δεν αντέχουμε τόσο φιλελευθερισμό πια».

Εύλογες και έντονες οι αντιδράσεις που προκάλεσε το επεισόδιο στον πολιτικό και καλλιτεχνικό κόσμο, αλλά και στην κοινή γνώμη όπως εξακολουθούν καταγράφονται στα social media. Και ευθέως συνδεδεμένες με την ελευθερία της έκφρασης και εντέλει τη δημοκρατία, καθώς το θέατρο, και κυρίως η σάτιρα, έγιναν δέκτες μιας επίθεσης που παραπέμπει σε άλλες εποχές.

ΥΓ.: Μέχρι την ώρα που η εφημερίδα πήγε στο τυπογραφείο, πολλές ώρες μετά το γεγονός, ουδεμία αντίδραση ή σχόλιο δεν υπήρξε ούτε από το υπουργείο Πολιτισμού ούτε από την υπουργό Λίνα Μενδώνη.

ΖΑΡΑΛΙΚΟΣ

Κόμματα και καλλιτέχνες καταδικάζουν τις εικόνες ντροπής

ΣΥΡΙΖΑ: "Με μαφιόζικες επιθέσεις εγκάθετοι καταδίωκαν δημοκρατικούς πολίτες και ανθρώπους της τέχνης". ΠΟΘΑ: "Αυταρχισμός να χρησιμοποιούνται προφάσεις όπως 'αγανακτισμένοι πολίτες' με στόχο τη φίμωση και τον εκφοβισμό των καλλιτεχνών"

 

Σύσσωμος ο πολιτικός και καλλιτεχνικός κόσμος αντέδρασε άμεσα και συντεταγμένα στην πρωτοφανή και προκλητική παρέμβαση λογοκρισίας κατά τη διάρκεια παράστασης του Χριστόφορου Ζαραλίκου.

«Οι εικόνες που κάνουν τον γύρο του Διαδικτύου παραπέμπουν σε σκοταδιστικές περιόδους, όπου με μαφιόζικες επιθέσεις εγκάθετοι καταδίωκαν δημοκρατικούς πολίτες και ανθρώπους της τέχνης» ανέφερε το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., προσθέτοντας πως «επειδή, για λόγους που όλοι καταλαβαίνουμε, δεν υπάρχει περίπτωση ο κ. Μητσοτάκης να ασχοληθεί με την επικίνδυνη αυτή εξέλιξη, περιμένουμε από την ελληνική αστυνομία και την ελληνική Δικαιοσύνη να πράξουν τα δέοντα άμεσα, προστατεύοντας την ελευθερία της έκφρασης και την καλλιτεχνική δημιουργία».

Αναγνωστοπούλου: Κατάφωρη προσβολή

Για «κατάφωρη προσβολή στην ίδια τη δημοκρατία και την ελευθερία της τέχνης» έκανε λόγο η τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Σία Αναγνωστοπούλου, σημειώνοντας πως «ο πολιτισμός και η σάτιρα στη χώρα που κυβερνάει ο κ. Μητσοτάκης λογοκρίνονται και φιμώνονται από μεγαλοεπιχειρηματίες των ΜΜΕ και τηλεπερσόνες. Προπαγάνδα, λογοκρισία και εκφοβισμός, καταδίωξη στον κυβερνοχώρο, να πώς μπορούμε να υποτάξουμε τον πληθυσμό σε έναν ενιαίο και μοναδικό τρόπο σκέψης». Και διερωτάται: «Θα υπάρξει παρέμβαση για τη διενέργεια έρευνας για τα αίτια μιας τόσο σοβαρής αξιόποινης ενέργειας;  Άραγε το λαλίστατο υπουργείο Πολιτισμού, με τα άπειρα δελτία Τύπου καθημερινά, τι γνώμη έχει γι’ αυτή την προσπάθεια λογοκρισίας με τόσο βίαιο τρόπο; Θα την καταδικάσει;».

Ο αναπληρωτής τομεάρχης Πολιτισμού Πάνος Σκουρολιάκος υπογράμμισε ότι  «δεν είναι η πρώτη φορά που η σάτιρα και η πολιτική κριτική στοχοποιούνται, αλλά είναι η πρώτη φορά που διακόπτεται κατά τη διάρκειά της μία παράσταση από ‘αγανακτισμένους πολίτες’ και τηλεπερσόνες. Είναι χρέος όλων μας να προστατέψουμε την πολιτιστική δημιουργία. Είναι ζήτημα δημοκρατίας».

Παπαδημούλης: Απέναντι στην παρακμή

Στο θέμα παρενέβη και ο Δημήτρης Παπαδημούλης, αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., τονίζοντας ότι «είμαστε με την ελευθερία του λόγου και του αντιλόγου. Με το δικαίωμα στη σάτιρα. Απέναντι στον ζόφο και στην παρακμή! Η σιωπή και η συγκάλυψη μυρίζουν φόβο και σκοπιμότητα και οδηγούν σε μια ανάπηρη δημοκρατία!».

Το Τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ανέφερε ότι «σε μια εποχή που ο πολιτισμός δέχεται πολυεπίπεδη κρίση, αφενός λόγω της πανδημίας και αφ ετέρου εξαιτίας της αλγεινής πολιτικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη, τέτοια φαινόμενα καταλύουν κάθε έννοια ελευθερίας του λόγου και της καλλιτεχνικής δημιουργίας».

Αντιδράσεις από ΚΚΕ και ΜέΡΑ25

Το ΚΚΕ χαρακτήρισε «σημάδι τεράστιας σήψης και αυταρχισμού» τη «διακοπή θεατρικών παραστάσεων από δήθεν ‘αγανακτισμένους’ σε ρόλο ‘μπράβου’ επειδή διάφοροι επιχειρηματικοί, πολιτικοί ή άλλοι παράγοντες ενοχλούνται από τη σάτιρα των καλλιτεχνών».

Το ΜέΡΑ 25 σχολίασε πως «η προκλητική διακοπή της σατιρικής παράστασης του Χριστόφορου Ζαραλίκου από αυτόκλητη (;) ομάδα ‘υπερασπιστών Μαρινάκη’ με επικεφαλής τηλεπερσόνα δείχνει ότι πάντα θα υπάρχει ένας πρόχειρος Παναγιώταρος να κάνει τη βρόμικη δουλειά. Ευχόμαστε πολύ σύντομα να διαπιστώσουν κι αυτοί οι συνεχιστές της Χ.Α. πόσο αναλώσιμοι είναι».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ανέφερε πως «η κοινωνία μας έχει εμπεδώσει την ελευθερία της καλλιτεχνικής έκφρασης, πρωτίστως της σάτιρας, όσο αιχμηρή κι αν είναι. Κάθε απόπειρα, έργω ή λόγω, βίαιης παρεμπόδισής της είναι ανεπίτρεπτη και καταδικαστέα, πόσο μάλλον όταν έχει χαρακτηριστικά αυτοδικίας».

Το περιστατικό καταδίκασε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος, δηλώνοντας πως «η τέχνη έχει υποχρέωση να σατιρίζει, όσο κι αν αυτό ενοχλεί τις κυβερνήσεις ή τις οικονομικές ελίτ. Είναι αυταρχισμός να χρησιμοποιούνται προφάσεις όπως ‘αγανακτισμένοι πολίτες’ με στόχο τη φίμωση και τον εκφοβισμό των καλλιτεχνών».

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL