Μετά το εργαστήριο που δημιούργησε στη Λέσβο, ο διάσημος Κινέζος καλλιτέχνης Άι ετοιμάζεται να παρουσιάσει, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μια μεγάλη έκθεση έργων του, που θα φιλοξενηθεί από τις 20 Μαΐου στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.
Μέσα από την έκθεση αυτή, που θα περιλαμβάνει πολλές και σημαντικές δημιουργίες του, καθώς και ένα νέο έργο, εμπνευσμένο από τη συλλογή του μουσείου, αφενός το ελληνικό κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει την καλλιτεχνική προσέγγιση του καλλιτέχνη, αφετέρου ο διεθνούς εμβέλειας καλλιτέχνης και ακτιβιστής θα προσελκύσει, για άλλη μια φορά, το διεθνές ενδιαφέρον στη χώρα μας και στην προσφυγική κρίση που καλείται να διαχειριστεί.
Η έκθεση Ai Weiwei at Cycladic, που θα διαρκέσει μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, περιλαμβάνει και μια "πρώτη", καθώς έργα του δεν έχουν φιλοξενηθεί ποτέ πριν σε αρχαιολογικό μουσείο. Μάλιστα, εκτός από τους χώρους των περιοδικών εκθέσεων, κάποιες δημιουργίες θα εκτίθενται στους ορόφους των μονίμων συλλογών, αναδεικνύοντας την έμφαση του έργου του στην ιστορία και την πολιτισμική κληρονομιά καθώς και την κριτική του ματιά στα σύγχρονα πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα.
Όπως σημειώνει ο επιμελητής της έκθεσης Michael Frahm, «οι αρχαιολογικές συλλογές του μουσείου εκφράζουν την εκτίμηση του Άι για το παρελθόν, καθώς και την ελπίδα που τρέφει για το μέλλον. Είμαστε επίσης πολύ χαρούμενοι που η συνεργασία μας με το μουσείο θα βοηθήσει άμεσα τους ανθρώπους τους οποίους ο Άι συνάντησε στη Λέσβο», καθώς, όπως ανακοινώθηκε, το 10% των εσόδων, των πωλήσεων και των χορηγιών της έκθεσης θα δοθεί σε επιλεγμένες ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα σχετικά με τη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης.