Τη βασιμότητα των αποκαλύψεων για διπλοπληρωμές στην Ελληνικό Φεστιβάλ Α.Ε. επιβεβαίωσε ο υπουργός Πολιτισμού Αρ. Μπαλτάς, επισημαίνοντας ότι τα σχετικά στοιχεία εμπεριέχονται στο πόρισμα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρολιάκου, ο Αρ. Μπαλτάς παρατήρησε ότι το πόρισμα έφτασε στο γραφείο του τρεις μέρες πριν, ενώ το πόρισμα έχει παραπεμφθεί τόσο στη Δικαιοσύνη όσο και στον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λ. Ρακιντζή.
Ο υπουργός Πολιτισμού δεν αποκάλυψε περισσότερα πράγματα σχετικά με το πόρισμα, υπογράμμισε όμως ότι το μελετούν οι νομικοί σύμβουλοι του υπουργείου ώστε να προσδιοριστούν οι περαιτέρω κινήσεις από πλευράς του. Ο Αρ. Μπαλτάς διευκρίνισε πάντως ότι το υπουργείο Πολιτισμού «ασκεί πολιτική εμμέσως μέσω των εποπτευομένων φορέων. Καθένας από αυτούς έχει τη δική του αυτονομία».
"Το υπουργείο Πολιτισμού δεν φτιάχνει γούστο"
Σχετικά με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Ελληνικού Φεστιβάλ Γ. Λούκο, ο υπουργός Πολιτισμού τόνισε ότι «δεν αμφισβητείται καθόλου η προσφορά του κ. Λούκου και όσα έκανε για το Ελληνικό Φεστιβάλ», διευκρινίζοντας ότι το υπουργείο «οφείλει να μην μπλέκει με τα καλλιτεχνικά ενός ιδρύματος σαν κι αυτό. Το υπουργείο Πολιτισμού δεν φτιάχνει γούστο».
Με αφορμή την υπόθεση αυτή, ο υπουργός Πολιτισμού σχολίασε ότι το νομικό πλαίσιο είναι ασαφές ως προς τη διοίκηση των εποπτευόμενων φορέων και ενημέρωσε ότι το υπουργείο σχεδιάζει νομοθετικές αλλαγές. Ο Αρ. Μπαλτάς παρατήρησε ότι υπάρχει σύγχυση αρμοδιοτήτων και ότι δεν είναι σαφείς οι αρμοδιότητες ενός καλλιτεχνικού διευθυντή από ένα διοικητικό συμβούλιο, ούτε είναι πάντα σαφές ότι απαιτείται οικονομικός διευθυντής σε ένα τέτοιο ίδρυμα.
Π. Σκουρολιάκος: Ο πόλεμος και η λάσπη δεν θα κάμψουν τον αγώνα μας για νομιμότητα
Ο Π. Σκουρολιάκος επισήμανε ότι «όταν υπάρχει θέμα με 2,7 εκατ. ευρώ στο Φεστιβάλ Αθηνών, ούτε οι βουλευτές, ούτε η κυβέρνηση θα κάνουν ότι δεν συμβαίνει τίποτα: νομιμότητα, νομιμότητα, νομιμότητα». Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε με έμφαση ότι «καμία ραδιοφωνική ή έντυπη προειδοποίηση, καμία απειλή λάσπης δεν θα μας εμποδίσει να πράξουμε το καθήκον μας».
Ο Π. Σκουρολιάκος σημείωσε ακόμα ότι «ο πόλεμος και η λάσπη στα πρόσωπα των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, υπουργών, βουλευτών, πολιτικών στελεχών δεν θα κάμψουν τον αγώνα μας για νομιμότητα, δικαιοσύνη και διαφάνεια». Για το ζήτημα με τον Γ. Λούκο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ συμφώνησε με τον υπουργό Πολιτισμού ότι «κανένα υπουργείο δεν πρέπει να παρεμβαίνει στο καλλιτεχνικό έργο ουδενός, δεν αμφισβητείται η καλλιτεχνική αξία ουδενός και δεν είμαστε εδώ γι' αυτή τη δουλειά».
Κώστας Παπαγιάννης