Με οργή και απογοήτευση υποδέχθηκαν τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα της ΔΕΘ οι κοινωνικές ομάδες, που είδαν για άλλη μια φορά τις προσδοκίες τους για αποκατάσταση των αδικιών σε βάρος τους να διαψεύδονται.
ΓΣΕΕ: Καμία δέσμευση για σημαντικές αυξήσεις και αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης
Φτωχό χαρακτήρισε το «καλάθι» του πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ η ΓΣΕΕ εκφράζοντας την απογοήτευσή της για τα όσα ανακοινώθηκαν για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα.
«Έλειπαν οι ουσιαστικές πρωτοβουλίες και προτάσεις για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους, τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο» αναφέρει χαρακτηριστικά.
«Δεν υπήρξε καμία δέσμευση για σημαντικές αυξήσεις στους μισθούς, τώρα, εντός του 2024 που οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα τις έχουν απόλυτη ανάγκη, για την αντιστάθμιση της απώλειας αγοραστικής δύναμης που υπέστησαν την τελευταία τριετία λόγω της ακρίβειας σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης και τρόφιμα» σημειώνει η ΓΣΕΕ.
Παράλληλα, η ΓΣΕΕ υπογραμμίζει ότι οι κυβερνητικές εξαγγελίες δεν περιείχαν ουσιαστικές προτάσεις για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης, «παρά μόνο εμβαλωματικά μέτρα. Αντιθέτως, τα ίδια τα μέτρα συμβάλλουν εκούσια στην εκτόξευση των τιμών των ενοικίων και των τιμών αγοράς πρώτης κατοικίας».
Γιατροί: Δεν θα πούμε ευχαριστώ για αυξήσεις με βάση τους βασικούς μισθούς του 1983
«Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια» ήταν η χαρακτηριστική αντίδραση των νοσοκομειακών γιατρών για την ανακοίνωση με τυμπανοκρουσίες της πολυαναμενόμενης εδώ και 2 χρόνια Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τους δικαιούχους, το ύψος και τις προϋποθέσεις χορήγησης οικονομικών κινήτρων για την προσέλκυση και παραμονή γιατρών σε προβληματικές και άγονες περιοχές.
«Επιχείρησαν μάλιστα να το παρουσιάσουν σαν απόδειξη της αποφασιστικότητας της κυβέρνησης της ΝΔ να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα υγείας, αφού "θυμήθηκαν" να το νομοθετήσουν 14 μήνες αργότερα» τονίζει η ΟΕΝΓΕ (Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος) βάζοντας τα πράγματα στη θέση τους.
Όπως εξηγεί η ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών της χώρας, από την κυβέρνηση «παρουσιάζουν ως τριπλασιασμό και εξαπλασιασμό, τη μείωση στην πραγματικότητα του επιδόματος αγόνου που θα έπρεπε να παίρνουν οι γιατροί του δημόσιου συστήματος υγείας, αν βέβαια εφάρμοζαν τις διατάξεις που ίσχυαν μέχρι την έκδοση της νέας Κοινής Υπουργικής Απόφασης. Το επίδομα αγόνου που δίνεται σε ειδικευμένους γιατρούς, είναι μικρότερο και από αυτό που δίνεται στους αγροτικούς γιατρούς (400 ευρώ) για άγονες και προβληματικές περιοχές». «Επιπλέον από το επίδομα αγόνου εξαιρούνται οι ειδικευόμενοι και οι επικουρικοί γιατροί» συμπληρώνει.
Μάλιστα, αναφέροντας συγκεκριμένα τι προέβλεπε ο νόμος μέχρι την έκδοση της ΚΥΑ, η ΟΕΝΓΕ φέρνει συγκεκριμένα παραδείγματα με το τι λαμβάνει ένας επιμελητής και αποκαλύπτει ότι οι προσαυξήσεις υπολογίζονται επί «θεωρητικού» βασικού μισθού, που προκύπτει από την μετατροπή σε ευρώ του βασικού μισθού του 1983!
«Π.χ. Επιμελητής Α’ και βασικό μισθό 2.075 ευρώ με τη συμπλήρωση του τρίτου χρόνου προϋπηρεσίας (πραγματικό παράδειγμα) αντί να παίρνει μηνιαίο κίνητρο αγόνου 830 ευρώ (40% Χ 2.075) παίρνει 88,04 ευρώ το μήνα, (δηλαδή η προσαύξηση του 40% δίνεται σε θεωρητικό βασικό μισθό 220,10 ευρώ αφού ο γιατρός της αντίστοιχης βαθμίδας το 1983 έπαιρνε 75.000 δρχ.)» τονίζει η ΟΕΝΓΕ και προσθέτει:
«Αυτές είναι οι περίφημες αυξήσεις στο επίδομα αγόνου που ανακοίνωσε στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός. Αυξήσεις στο επίδομα αγόνου με βάση τους βασικούς μισθούς του 1983! Και επειδή η προσφιλής τακτική του υπουργού Υγείας όταν έρχεται αντιμέτωπος με τις δίκαιες διεκδικήσεις και τα αιτήματά μας, και πριν να χάσει την ψυχραιμία του και μας αποκαλέσει κάφρους και ανθρωπάκια επειδή του χαλάμε τις φιέστες που στήνει, είναι να κάνει έκκληση στην "κοινή λογική" και τα μαθηματικά, τον καλούμε να μας απαντήσει πώς μπορεί η ετήσια προσαύξηση επί του βασικού μισθού, 1056,48 στο παραπάνω συγκεκριμένο, πραγματικό παράδειγμα, να είναι μικρότερη του μηνιαίου βασικού μισθού (2075 ευρώ); Για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση της ΝΔ βαφτίζει το κρέας ψάρι».
Αστυνομικοί: Εμπαιγμός και κακόγουστο αστείο η αύξηση 0,55 ευρώ μεικτά
Οργισμένη ήταν η αντίδραση των αστυνομικών για την «ακατανόητη» όπως τη χαρακτήρισαν εξαγγελία του Κυριάκου Μητσοτάκη περί αύξησης 0,55 ευρώ / ώρα μεικτά, στην αποζημίωση της νυχτερινής εργασίας.
«Ούτε ως κακόγουστο αστείο δεν αποδεχόμαστε τέτοια “γενναιοδωρία”. Ήταν το κερασάκι στην τούρτα, το μέγεθος του εμπαιγμού και της υποκρισίας με την οποία μας αντιμετωπίζετε» επισημαίνει χαρακτηριστικά η ΠΟΑΣΥ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων) και αναρωτιέται «ποιος εφηύρε την αιτιολόγηση του ευτελούς αυτού ποσού, την επομένη ημέρα, ως “συμβολική κίνηση”, δήθεν λόγω δημοσιονομικής στενότητας».
«Αν είναι έτσι, κρατήστε το για να μη σας επιβαρύνουμε το δημοσιονομικό χώρο» τόνισε η ΠΟΑΣΥ καλώντας τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση να σταματήσουν να παίζουν «με την περηφάνια μας. Δεν μπορείτε πλέον να επικαλείστε τον περιορισμένο δημοσιονομικό χώρο για να δικαιολογήσετε για άλλη μια φορά την αδιαφορία της κυβέρνησής σας προς το ανθρώπινο δυναμικό των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων».
«Σας φτύνουμε δεν ψιχαλίζει και θα λάβετε το βροντερό μας μήνυμα στις ερχόμενες εκλογές όποτε αυτές και αν γίνουν» ξέσπασε μάλιστα με ασυνήθιστα σκληρή γλώσσα κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ) Γρηγόρης Γερακαράκος.
Εποχικοί πυροσβέστες: Μας υποχρεώσατε
Καυστικά απάντησαν οι εποχικοί πυροσβέστες στο γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ δεν βρήκε να πει ούτε μια λέξη για την επαγγελματική τους αποκατάσταση.
«Εμείς που περιμέναμε να ακούσουμε στη ΔΕΘ κάτι για την επαγγελματική μας αποκατάσταση αλλά αντί γι' αυτό ακούσαμε το παρακάτω... Μας υποχρεώσατε!» λένε οι εποχικοί πυροσβέστες αναφερόμενοι στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού που αφορούσαν μόνο τα ψίχουλα της αύξησης στη νυχτερινή αποζημίωση σε Ένοπλες Δυνάμεις, Λιμενικό, Αστυνομία και Πυροσβεστική.
Τρίτεκνοι: Ημίμετρα και επιδοματική πολιτική χωρίς ουσιαστικό σχέδιο
Την αντίδραση και των τρίτεκνων προκάλεσαν οι εξαγγελίες Μητσοτάκη από τη ΔΕΘ. «Τόσο καιρό ακούμε και διαβάζουμε σε διαφορά ΜΜΕ ότι οι τρίτεκνοι θα εξισωθούν με τους πολύτεκνους. Στις ανακοινώσεις του ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ μίλησε για σύγκλιση. Νέα λέξη στο τραπέζι που δεν σχετίζεται καν με την εξίσωση αλλά σημαίνει απλώς προσέγγιση των δικαιωμάτων» σχολίασε χαρακτηριστικά η πρόεδρος τρίτεκνων Νομού Ευβοίας.
«Δυστυχώς, για άλλη μια φορά τα τελευταία 25 χρόνια το τεράστιο δημογραφικό ζήτημα αντιμετωπίζεται αποσπασματικά, χωρίς σαφή προσανατολισμό, με επιδοματική πολιτική και χωρίς ουσιαστικό σχέδιο παρά μόνο με ημίμετρα» τόνισε.
Ξενοδόχοι: Αντιγραφές του παρελθόντος και λύσεις που αντιμετωπίζουν το ξενοδοχείο ως «λεφτόδεντρο»
Κριτική στις εξαγγελίες Μητσοτάκη άσκησαν την ίδια ώρα και οι ξενοδόχοι, σημειώνοντας ότι αυτά που ανακοινώθηκαν είναι στην «πεπατημένη της περαιτέρω επιβάρυνσης του ξενοδοχείου».
Πιο συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), Γιάννης Χατζής σχολίασε τις επιβαρύνσεις:
- Την αύξηση του τέλους ανθεκτικότητας στους μήνες της σεζόν και χωρίς μέχρι σήμερα να έχει υπάρξει ένας απολογισμός για το πώς αξιοποιήθηκαν και τι απέδωσαν οι πόροι που συγκεντρώθηκαν από τη θεσμοθέτησή του.
- Την αύξηση κατά 50% του τέλους παρεπιδημούντων και μάλιστα οριζόντια, «επί δικαίων και αδίκων», ενώ είναι σαφές πως η όποια πρόσθετη επιβάρυνση προκλήθηκε στις δημόσιες υποδομές κατά τα έτη 2009-2023 δεν οφείλεται στα νόμιμα ξενοδοχειακά καταλύματα. Μέσα στην πενταετία (2019-2023) οι κλίνες της βραχυχρόνιας μίσθωσης αυξήθηκαν κατά 100%, όταν οι κλίνες των ξενοδοχειακών μονάδων κινήθηκαν ανοδικά μόλις κατά 3,5%.
- Την ανεξέλεγκτη λειτουργία της βραχυχρόνιας μίσθωσης, στην οποία δεν τίθεται πλέον επί της ουσίας κανένας σοβαρός περιορισμός, και αυτό παρά τις τεράστιες κοινωνικές επιπτώσεις για τους πολίτες που αναζητούν στέγη.
Ο Γ. Χατζής εξέφρασε την άποψη των ξενοδόχων ότι είναι άστοχη η ανοχή της πολιτείας σε μια δραστηριότητα που το 2023 δήλωσε μόλις το 20% των εισοδημάτων της στην ΑΑΔΕ (από τους επιχειρηματίες δηλώθηκαν μόλις 677 εκατομμύρια ευρώ, ενώ από τις πλατφόρμες δηλώθηκαν 3.300 εκατομμύρια ευρώ). «Έχουμε φτάσει να δυσκολευόμαστε και εμείς να προσδιορίσουμε την ταυτότητα της δραστηριότητας της βραχυχρόνιας μίσθωσης», τόνισε ο πρόεδρος της ΠΟΞ, επισημαίνοντας ότι «ο ελληνικός τουρισμός βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι έχοντας να αντιμετωπίσει πολλαπλές προκλήσεις, την ίδια στιγμή που κατά την τρέχουσα σεζόν φάνηκαν έντονα τα σημάδια της κόπωσης, ακόμη και σε εξαιρετικά δημοφιλείς προορισμούς της χώρας».
Τέλος, αντικρούοντας όσα ακούστηκαν επισήμως για τον τουρισμό από το βήμα της ΔΕΘ, ο Γ. Χατζής ανέφερε: «Η αγοραστική δύναμη των τουριστών μειώνεται, το κόστος λειτουργίας των ξενοδοχείων αυξάνεται, οι προ-κρατήσεις για το 2025 δείχνουν σημάδια… ωρίμανσης. Κανένα βιώσιμο αύριο για τον τουρισμό δεν θα προκύψει μέσα από τις αντιγραφές του παρελθόντος και τις εύκολες εισπρακτικές λύσεις που αντιμετωπίζουν το ξενοδοχείο ως “λεφτόδεντρο”. Όπως δείχνουν και τα πρόσφατα στοιχεία της ΤτΕ, το ταξιδιωτικό ισοζύγιο “κρατάει όρθιο” το ισοζύγιο εξαγωγών. Οι εισαγωγές αυξάνονται, οι εξαγωγές μειώνονται, ο πληθυσμός γερνάει, οι μεταρρυθμίσεις καθυστερούν και οι επενδύσεις σε άλλους παραγωγικούς τομείς είναι ανεμικές. Ένας τομέας, όπως ο δικός μας, με τους πολλαπλασιαστές και την διείσδυση που έχει στην πραγματική οικονομία, δεν μπορεί να συνεχίσει να αντιμετωπίζεται ως η βραχυπρόθεσμη δημοσιονομική ανακούφιση. Οι αριθμοί φωνάζουν την αλήθεια αλλά εις ώτα μη ακουόντων, όπως φαίνεται».