Live τώρα    
Παγκόσμιο Κύπελλο 2026 / Στον χορό του κέρδους δεν χωράει το δίκαιο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Παγκόσμιο Κύπελλο 2026 / Στον χορό του κέρδους δεν χωράει το δίκαιο

Το Παγκόσμιο Κύπελλο 2026 πέρασε στην Ιστορία με την Εθνική Ισπανίας να αναδεικνύεται πρωταθλήτρια κόσμου επικρατώντας στον τελικό της Εθνικής Αργεντινής με 1-0 στην παράταση, αλλά ο τελικός της κορυφαίας ποδοσφαιρικής διοργάνωσης «λερώθηκε» και ο ίδιος από τους λεκέδες που άφησε στο πέρασμά του ο Ντόναλντ Τραμπ. Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών ήταν ξεκάθαρο εξαρχής ότι θα χρησιμοποιούσε τη διοργάνωση ως επικοινωνιακό εφαλτήριο ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου, καθώς επίσης και για να ξεπλύνει από τα χέρια του το αίμα των νεκρών παιδιών τις πρώτες μέρες της επίθεσης κατά του Ιράν, το αίμα χιλιάδων Παλαιστίνιων και κάθε μετανάστη και μετανάστρια που βρήκε τον θάνατο από την ICE μέσα στην ίδια του την πατρίδα. Και προσπάθησε να το πράξει χωρίς ίχνος ντροπής, με μια ανυπέρβλητη αλαζονεία, την αλαζονεία του εξουσιαστή που θεωρεί ότι θα μένει πάντα στο απυρόβλητο.

Ο τελικός δεν μετατράπηκε στην τεράστια κινητοποίηση αντίστασης κατά της πολιτικής του Τραμπ ούτε σε τεράστια φωνή αλληλεγγύης υπέρ της Παλαιστίνης, παρότι νικήτρια αναδείχθηκε η Ισπανία με λαό και κυβέρνηση φίλα προσκείμενους στον παλαιστινιακό λαό. Βλέπετε, κάποιες φορές η προσδοκία γιγαντώνεται και φτάνει να μην έχει τελικά καμία σχέση με αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα. Ποια είναι η πραγματικότητα; Τεράστιες διαδηλώσεις τόσο στον Καναδά όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες έλαβαν χώρα έξω από τα γήπεδα όπου φιλοξενούνταν οι αγώνες του τουρνουά, άλλοτε υπέρ της Παλαιστίνης, άλλοτε υπέρ των μεταναστών και κατά της ICE, άλλοτε για το κλίμα και ενάντια στις συμφωνίες που έχει υπογράψει η FIFA με πετρελαϊκές εταιρείες.

Έξω από τα γήπεδα των ΗΠΑ, του Καναδά και του Μεξικού, η Κοινωνία των Πολιτών φώναξε πολύ δυνατά. Αλλά οι φωνές τους δεν έφτασαν να ταράξουν τον πλανήτη. Αντίθετα, μέσα στα γήπεδα δεν ακούστηκαν φωνές ούτε καν από τους ίδιους τους ποδοσφαιριστές που να διαμαρτύρονται, π.χ., για την αδιανόητη μεταχείριση που έτυχαν συνάδελφοί τους, όπως η Εθνική Ομάδα του Ιράν. Ελάχιστες ήταν οι φωνές υπέρ του δίκαιου και ενάντια στην πολιτική του Τραμπ που κατακρεουργεί λαούς και δικαιώματα. Ελάχιστες ήταν οι φωνές υπέρ των λαών και κατά της ολοκληρωτικής πολιτικής των ΗΠΑ, αλλά και του Τζιάνι Ινφαντίνο σε ό,τι αφορά τα ζητήματα του ποδοσφαίρου. Ακόμη και όταν αποκαλύφθηκε η ανάμειξη του ίδιου του Αμερικανού Προέδρου στη διαγραφή κόκκινης κάρτας παίκτη των ΗΠΑ, οι αντιδράσεις... πέρασαν και δεν ακούμπησαν τον επικεφαλής της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου.

Και αν ακόμη αναρωτιέται κάποιος τι απέγινε το όμορφο παιχνίδι και ποιο ήταν το τίμημα για να θυσιαστεί, αρκεί να ρίξει μια ματιά στα πρώτα νούμερα που ανακοινώθηκαν και αφορούν τα κέρδη που θα αποκομίσει η FIFA στηρίζοντας την επιλογή των ΗΠΑ, στηρίζοντας και την απόφαση για τη συμμετοχή 48 ομάδων και φυσικά σχεδιάζοντας ένα επόμενο Μουντιάλ με τον αριθμό να αυξάνεται στις 64! Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα The Guardian, η FIFA αναμένεται να έχει ρεκόρ εσόδων που θα ανέρχονται στα 13 δισ. ευρώ, ποσό πολύ υψηλότερο από την αρχική εκτίμηση των 10 δισ. ευρώ. Αυτή η σημαντική αύξηση οφείλεται στη δευτερογενή αγορά μεταπώλησης εισιτηρίων -στην οποία η FIFA λαμβάνει δύο προμήθειες, 15% από τον αγοραστή και 15% από τον πωλητή- και στα έσοδα από τη φιλοξενία, τα οποία περιλαμβάνουν υπηρεσίες υψηλής ποιότητας. Και όλα αυτά τη στιγμή που είχαν εκφραστεί πάμπολλες αντιδράσεις για τις τιμές των εισιτηρίων αλλά παρ’ όλα αυτά τα γήπεδα είχαν πληρότητα.

Το Παγκόσμιο Κύπελλο 2026 πέρασε στην Ιστορία με την τελευταία εικόνα να περιλαμβάνει τον Ντόναλντ Τραμπ ως περιφερόμενο κλόουν να παραδίδει το τρόπαιο στον αρχηγό της Ισπανίας και έπειτα να μην απομακρύνεται από το πλάνο προκειμένου οι παίκτες της Ρόχα να φωτογραφηθούν πανηγυρίζοντας. Και ο Τζιάνι Ινφαντίνο, απόλυτα δουλοπρεπής, να χαζογελάει δίπλα του. «Μα είναι δυνατόν να επανεκλεγεί στην προεδρία της FIFA ο άνθρωπος που οδήγησε το ποδόσφαιρο στην απόλυτη απαξίωση;» θα αναρωτηθούν πολλοί. Η απάντηση δεν μπορεί να μην σχετίζεται με τα υπέρογκα ποσά με τα οποία θα ενισχυθούν και οι ομοσπονδίες, γιατί στο τέλος της ημέρας αυτό που μετράει στην πιο εμπορευματοποιημένη έκδοση στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου είναι το κέρδος.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0