Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.5°C22.0°C
4 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.2°C18.6°C
4 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.7°C19.0°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.8°C20.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.5°C21.9°C
3 BF 35%
Γλυπτά Παρθενώνα / Ψυχρολουσία σε Μητσοτάκη - Ακύρωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός την προγραμματισμένη συνάντηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γλυπτά Παρθενώνα / Ψυχρολουσία σε Μητσοτάκη - Ακύρωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός την προγραμματισμένη συνάντηση

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρίσι Σούνκα
CHRIS RATCLIFFE / POOL και ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ /EUROKINISSI)

Την προγραμματισμένη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό ακύρωσε την τελευταία στιγμή ο Βρετανός ομόλογός του, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να εκφράζει την έντονη ενόχλησή του. 

Σημειώνεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη στο Λονδίνο, όπου είχε προγραμματιστεί συνάντηση τόσο με τον Βρετανό πρωθυπουργό και όσο και με τον αρχηγό της αντιπολίτευσης Κίρ Στάρμερ, θέτοντας επί τάπητος το θέμα των Μαρμάρων του Παρθενώνα.

«Εκφράζω την ενόχλησή μου για το γεγονός ότι ο Βρετανός Πρωθυπουργός ακύρωσε την προγραμματισμένη μας συνάντηση λίγες ώρες πριν αυτή πραγματοποιηθεί» ανέφερε σε δήλωσή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας πως «οι θέσεις της Ελλάδος για το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι γνωστές. Ήλπιζα να έχω την ευκαιρία να τις συζητήσω και με τον Βρετανό ομόλογό μου, μαζί με τις μεγάλες προκλήσεις της διεθνούς συγκυρίας: Γάζα, Ουκρανία, Κλιματική κρίση, μετανάστευση. Όποιος πιστεύει στην ορθότητα και το δίκαιο των θέσεών του δεν φοβάται ποτέ την αντιπαράθεση επιχειρημάτων» δήλωσε.

Μετά την ψυχρολουσία, πηγές του Μαξίμου χαρακτήρισαν «φάουλ και πολιτικά απρεπή» την ακύρωση της συνάντησης. Όπως σημειώνουν «η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη» και εκτιμούν ο Βρετανός πρωθυπουργός «ενοχλήθηκε από όσα είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός στο BBC, τα οποία ωστόσο δεν ήταν διαφορετικά από όσα έχει πει μέχρι τώρα και αποτελούν πάγιες ελληνικές θεσεις. Σε κάθε περίπτωση, υπογραμμίζουν ότι το ζήτημα δεν αφορά στη βρετανική κυβέρνηση, αλλά το βρετανικό μουσείο με το οποίο κάνουμε συζητήσεις και θα συνεχίσουμε να κάνουμε» ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

«Ούτε επιστροφή, ούτε δανεισμός»

Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του εκπροσώπου του Ρίσι Σούνακ, με τις οποίες απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο να εξεταστεί η επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Σύμφωνα με τη Mirror, ο Βρετανός πρωθυπουργός επιμένει ότι το Βρετανικό Μουσείο είναι το «σωστό μέρος» για να παραμείνουν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, με τον εκπρόσωπό του να αναφέρει ότι «έχουμε μια πάγια θέση, νομίζω ότι ο πρωθυπουργός έχει επισημάνει ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο αποκτήθηκαν νόμιμα σύμφωνα με τους νόμους της εποχής. Ανήκουν νόμιμα στους διαχειριστές του Βρετανικού Μουσείου» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με το ενδεχόμενο επίτευξης μιας συμφωνίας σε μορφή «δανεισμού» μεταξύ Ελλάδας και Βρετανικού Μουσείου, ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού είπε: «Δεν υπάρχουν σχέδια να αλλάξουμε την προσέγγισή μας, πιστεύουμε ότι το μουσείο είναι το κατάλληλο μέρος» δήλωσε, προσθέτοντας πως «φροντίζουμε τα μάρμαρα για γενιές και αυτό θέλουμε να συνεχιστεί. Ο κόσμος έρχεται τακτικά στο Ηνωμένο Βασίλειο για να δει τα μάρμαρα και δεν υπάρχουν σχέδια να αλλάξει αυτό ή να αλλάξει ο νόμος».

Οι δηλώσεις αυτές ήρθαν μετά την συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο BBC ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη να γίνει η επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα, ενώ συνέκρινε την διατήρησή τους στο στο Ηνωμένο Βασίλειο με το κόψιμο της «Μόνα Λίζα στη μέση». 

«Αν σας έλεγα ότι θα κόψουμε στα δύο τη Μόνα Λίζα και η μισή θα ήταν στο Λούβρο και η μισή στο Βρετανικό Μουσείο, θα μπορούσαν οι άνθρωποι να εκτιμήσουν την ομορφιά αυτού του πίνακα; Το ίδιο ισχύει με τα Γλυπτά του Παρθενώνα». Ερωτηθείς πού πρέπει να βρίσκονται τα Γλυπτά απάντησε: «Νομίζω ότι η απάντηση είναι πολύ σαφής. Φαίνονται καλύτερα στο Μουσείο της Ακρόπολης, ένα μουσείο τελευταίας τεχνολογίας που ήταν χτίστηκε για αυτόν τον σκοπό».

Η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη: 

Εκφράζω την ενόχλησή μου για το γεγονός ότι ο Βρετανός Πρωθυπουργός ακύρωσε την προγραμματισμένη μας συνάντηση λίγες ώρες πριν αυτή πραγματοποιηθεί. 

Ελλάδα και Βρετανία ενώνονται από παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας και το πλαίσιο των διμερών μας σχέσεων είναι εξαιρετικά ευρύ.

Οι θέσεις της Ελλάδος για το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι γνωστές. Ήλπιζα να έχω την ευκαιρία να τις συζητήσω και με τον Βρετανό ομόλογό μου, μαζί με τις μεγάλες προκλήσεις της διεθνούς συγκυρίας: Γάζα, Ουκρανία, Κλιματική κρίση, μετανάστευση. 

Όποιος πιστεύει στην ορθότητα και το δίκαιο των θέσεών του δεν φοβάται ποτέ την αντιπαράθεση επιχειρημάτων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL