Κατευθείαν στον πυρήνα του διαβρωμένου, διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος που, κατά κοινή ομολογία, βαίνει προς το τέλος του χτύπησε ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, που μίλησε χθες στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM αποτυπώνοντας προφανώς και τις προθέσεις της διεπιστημονικής επιτροπής εργασίας που συγκρότησε η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, επικεφαλής της οποίας έχει τεθεί ο πρ. πρόεδρος του ΣΥΝ.
Ζούμε ημέρες “πρωθυπουργοκεντρικής διακυβέρνησης”, με το πολιτικό γραφείο του εκάστοτε πρωθυπουργού να ασκεί στην πράξη αποφασιστικές εξουσίες, όντας εκτός κοινοβουλευτικού και πολιτικού ελέγχου, στηλίτευσε ο Ν. Κωνσταντόπουλος.
Προχωρώντας ένα βήμα πιο πέρα, επεσήμανε: “Και η κυβέρνηση και η Βουλή και η Προεδρία της Δημοκρατίας, αυτή τη στιγμή, δεν λειτουργούν σύμφωνα με το Σύνταγμα, με το υπάρχον Σύνταγμα. Άρα, λοιπόν, χρειάζονται -αυτές οι τρεις δομές της κοινοβουλευτικής μας Δημοκρατίας- διαρθρωτικές αλλαγές εκτεταμένες”. Και το συμπέρασμα: "Έχουμε, λοιπόν, 'κυβερνοκρατούμενη' Βουλή, 'κηδεμονευόμενο' Πρόεδρο της Δημοκρατίας".
Σε ό,τι αφορά τον τελευταίο ειδικότερα, αφού τάχθηκε κατά της άμεσης εκλογής του από τον λαό -"αυτό αλλάζει τον χαρακτήρα του πολιτεύματος” εξήγησε- θύμισε ότι ο ίδιος έχει υποστηρίξει στις συνταγματικές αναθεωρήσεις του 2001 και 2006 την ενίσχυση του ρόλου του Προέδρου.
Στη θεσμική ανισορροπία, όμως, ο Ν. Κωνσταντόπουλος προσέθεσε και τη διάβρωση, τη διαφθορά, την αναξιοκρατία, φαινόμενα που εξηγούν γιατί το πανίσχυρο κάποτε πολιτικό σύστημα μοιάζει σήμερα με... καρνάβαλο.