Ξεκάθαρη αναφορά σε παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων κάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη με το πολυδιαφημισμένο νομοσχέδιο για τα παράνομα λογισμικά που έδωσε σε δημόσια διαβούλευση. Πρόκειται για μία προσπάθεια να «νομιμοποιήσουν» τις παρακολουθήσεις πολιτικών, για τις οποίες θα δίνει άδεια ο πρόεδρος της Βουλής και υπό προϋποθέσεις ο ίδιος ο πρωθυπουργός.
Την ίδια στιγμή αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι πλέον θα υπάρχει η δυνατότητα διαγραφής του υλικού παρακολούθησης για λόγους ασφαλείας όποτε το θελήσει η κυβέρνηση, όπως είχε κάνει και στην περίπτωση του Νίκου Ανδρουλάκη, καθώς όπως σημειώνεται, τα δεδομένα θα διαγράφονται πριν το 6μηνο «εάν συντρέχει ειδικός λόγος».
Παράλληλα, θα είναι στη διακριτική ευχέρεια της κυβέρνησης αν θα ενημερώνει τα πρόσωπα που παρακολουθούνται για λόγους εθνικής ασφάλειας. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, με το νομοσχέδιο «προτείνεται η ενημέρωση του υποκειμένου υπό την προϋπόθεση ότι δεν διακυβεύεται ο σκοπός για τον οποίο διατάχθηκε η άρση και μετά την πάροδο 3 ετών από την παύση της».
Τα επικίνδυνα άρθρα
Συγκεκριμένα, το άρθρο 4 «Άρση του απορρήτου των επικοινωνιών για λόγους εθνικής ασφάλειας», παράγραφος 3 σημειώνονται τα εξής για τα πολιτικά πρόσωπα:
«Η άρση του απορρήτου των επικοινωνιών για λόγους εθνικής ασφάλειας που αφορά πολιτικά πρόσωπα επισπεύδεται μόνο από την Ε.Υ.Π.. Το αίτημα, το οποίο οφείλει να στηρίζεται σε συγκεκριμένα στοιχεία που καθιστούν άμεση και εξαιρετικά πιθανή τη διακινδύνευση της εθνικής ασφάλειας, υποβάλλεται από τον Διοικητή της Ε.Υ.Π., μαζί με τα συνοδεύοντα αυτό στοιχεία, στον Προέδρο της Βουλής, προκειμένου να χορηγήσει σχετική άδεια εντός προθεσμίας είκοσι τεσσάρων (24) ωρών. Αν δεν υπάρχει Βουλή, την άδεια του προηγούμενου εδαφίου χορηγεί ο Πρόεδρος της τελευταίας Βουλής ή, αν αυτός δεν υπάρχει, ο Πρωθυπουργός. Αν το αίτημα αφορά στον Πρόεδρο της Βουλής, ή αν δεν υπάρχει Βουλή στον Πρόεδρο της τελευταίας Βουλής, την άδεια χορηγεί ο Πρωθυπουργός. Μόνο εάν χορηγηθεί η άδεια της παρούσας, μπορεί το αίτημα να υποβληθεί στον εποπτεύοντα την Ε.Υ.Π. εισαγγελικό λειτουργό για τη συνέχιση της διαδικασίας. Στην περίπτωση της παρούσας, ο Πρόεδρος της Βουλής ή ο Πρωθυπουργός, κατά περίπτωση, δεν τηρεί σχετικό αρχείο».
Στο άρθρο 4 «Άρση του απορρήτου των επικοινωνιών για λόγους εθνικής ασφάλειας» παράγραφος 7 επισημαίνεται: «Μετά την πάροδο τριών (3) ετών από την παύση της ισχύος της εισαγγελικής διάταξης που αφορά άρση του απορρήτου για λόγους εθνικής ασφάλειας και κατόπιν υποβολής σχετικού αιτήματος από το καθ’ ου η άρση πρόσωπο, που υποβάλλεται στους εισαγγελικούς λειτουργούς του πρώτου εδαφίου της παρ. 2, γνωστοποιείται η επιβολή του περιοριστικού μέτρου στον θιγόμενο, υπό την προϋπόθεση ότι δεν διακυβεύεται ο σκοπός για τον οποίο αυτό διατάχθηκε και μετά από απόφαση τριμελούς οργάνου. Στην περίπτωση διενέργειας της άρσης από την Ε.Υ.Π., το όργανο αποτελείται από τον Διοικητή της, τον εισαγγελικό λειτουργό της παρ. 3 του άρθρου 5 του ν. 3649/2008 και τον Πρόεδρο της Α.Δ.Α.Ε.. Στην περίπτωση διενέργειας της άρσης από τη Δ.Α.Ε.Ε.Β., το όργανο αποτελείται από τον Διευθυντή της Δ.Α.Ε.Ε.Β., τον εισαγγελικό λειτουργό της παρ. 3 του άρθρου 4 του ν. 2265/1994 και τον Πρόεδρο της Α.Δ.Α.Ε.. Του οργάνου προεδρεύει ο κατά περίπτωση αρμόδιος εισαγγελικός λειτουργός. Το όργανο αποφασίζει κατά πλειοψηφία, χωρίς καταγραφή της τυχόν μειοψηφίας στην απόφαση και χωρίς τήρηση πρακτικών. Στην περίπτωση που αποφασισθεί η ενημέρωση, το καθ’ ου η άρση πρόσωπο ενημερώνεται μόνο για την επιβολή του περιοριστικού μέτρου και για τη διάρκειά του. Δεν επιτρέπεται η υποβολή νέου αιτήματος πριν την πάροδο ενός (1) έτους από την υποβολή του προηγούμενου».
Στο άρθρο 5 «Διαχείριση υλικού σε άρσεις για λόγους εθνικής ασφάλειας» παράγραφος 2 αναφέρονται τα παρακάτω για τη διαγραφή των στοιχείων:
«Μετά την πάροδο έξι (6) μηνών από την παύση της ισχύος της εισαγγελικής διάταξης για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών για λόγους εθνικής ασφάλειας, το υλικό που αποτυπώθηκε στο σύστημα επισυνδέσεων διαγράφεται αυτόματα από το σύστημα. Σε περίπτωση που η αρμόδια Υπηρεσία κρίνει αναγκαία τη διατήρηση του υλικού για τη συσχέτισή του με στοιχεία υπό εξέλιξη έρευνας ή σε περίπτωση συνδρομής της παρ. 1, το υλικό εξάγεται από το σύστημα σε υλικό φορέα και παραδίδεται εγγράφως στην επισπεύδουσα Διεύθυνση ή Τμήμα της. Με την επιφύλαξη της παρ. 1, κατόπιν γραπτής πρότασης της επισπεύδουσας Διεύθυνσης ή Τμήματος και έγκρισης του Διοικητή της Ε.Υ.Π. ή του Διευθυντή της Δ.Α.Ε.Ε.Β. κατά περίπτωση, μπορεί να διαγραφεί από το σύστημα υλικό που αποτυπώθηκε και πριν τη συμπλήρωση των έξι (6) μηνών, εάν συντρέχει ειδικός λόγος προς τούτο».