Οι δημοσιογράφοι Θ. Κουκάκης και Σταυρος Μαλιχούδης κατέθεσαν την Πέμπτη στην Επιτροπή PEGA, που συστήθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο τον περασμένο Μάρτιο για να διερευνήσει τις παραβάσεις της κοινοτικής νομοθεσίας από κράτη μέλη της ΕΕ, τρίτες χώρες και άλλες οντότητες που χρησιμοποιούν το κακόβουλο λογισμικό Predator και άλλα συναφή εργαλεία για να παρακολουθούν πολίτες, παραβιάζοντας τα δικαιώματά τους όπως έχουν θεμελιωθεί με τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ.
Σε δεύτερο πάνελ τοποθετήθηκαν και αξιωματούχοι της κυβέρνησης, όπως και ο επικεφαλής της ΑΔΑΕ, Χρήστος Ράμμος.
Δείτε τη διαδικασία - Η επιλογή γλώσσας μεταφραστή γίνεται κάτω δεξιά (τρίτο πλήκτρο από δεξιά).
Στην αρχική του τοποθέτηση ο Θανάσης Κουκάκης τόνισε την σημασία της έρευνας των παρακολουθήσεων από το Ευρωκοινοβούλιο, καθώς όπως είπε αν δεν προέκυπτε η PEGA και η διερεύνηση από την Ευρωβουλή θα ήταν ακόμη μια «τυχαία υπόθεση» παρακολούθησης «μεταξύ ιδιωτών» όπως έλεγε η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Παράλληλα προέβλεψε ότι θα βρεθούν και άλλες περιπτώσεις παρακολούθησης με το Predator.
Ο Σταύρος Μαλιχούδης στην αντίστοιχη αρχική του τοποθέτηση τόνισε ότι στην περίπτωσή του η παρακολούθηση δεν αφορούσε ούτε εθνική ασφάλεια ούτε οργανωμένο έγκλημα, αλλά δημοσιογραφικά θέματα για το προσφυγικό. Ταυτόχρονα, υπογράμμισε ότι μέσα από τη δική του παρακολούθηση η ΕΥΠ είχε πρόσβαση σε «δεκάδες δημοσιογράφους» καθώς εκείνη την περίοδο χτιζόταν δίκτυο δημοσιογράφων στην Ελλάδα.
Η διαδικασία ξεκίνησε στις 10.00 ώρα Ελλάδας στις εγκαταστάσεις του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, με την συζήτηση της απολογιστικής έκθεσης για τα όσα εντόπισε η ερευνητική αποστολή στο Ισραήλ τον περασμένο Ιούλιο.
Στη συνέχεια σε δύο πάνελ μίλησαν και απάντησαν στις ερωτήσεις των ευρωβουλευτών οι εξής:
Πάνελ 1
- Μαλιχούδης Σταύρος, δημοσιογράφος που στοχοποιήθηκε με κακόβουλο λογισμικό
- Κουκάκης Θανάσης, δημοσιογράφος που στοχοποιήθηκε με κακόβουλο λογισμικό και
- Τριανταφύλλου Ελίζα, ερευνήτρια δημοσιογράφος
Πάνελ 2
- Σταβέρης Αθανάσιος, Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων
- Αλεξανδρής Πάνος, Γενικός Γραμματέας Δικαιοσύνης & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
- Ράμμος Χρήστος, Πρόεδρος της ελληνικής Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών
Η Ερευνητική Επιτροπή της PEGA περιμένει να ακούσει τις μαρτυρίες και πληροφορίες τους για την χρήση του κακόβουλου λογισμικού και θα συζητήσει τις τρέχουσες συνθήκες στην Ελλάδα, «όπου δημοσιογράφοι και πολιτικά πρόσωπα αναφέρεται ότι στοχοποιήθηκαν με κακόβουλο λογισμικό», όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα της.
Η PEGA με τα 38 μέλη και 38 αναπληρωματικά μέλη της χρησιμοποιεί διάφορες μεθόδους διερεύνησης των καταγγελόμενων παραβιάσεων, όπως αναφέρει στην ιστοθέση της. Ακροάσεις ειδικών, θυμάτων και άλλων προσώπων, υλοποίηση μελετών και ενημερώσεων, πραγματοποίηση ερευνητικών αποστολών όπου απαιτείται. Τα αποτελέσματα όλων των παραπάνω θα αποκρυσταλλωθούν σε τελική έκθεση που θα δημοσιοποιήσει.