Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Σύνοδος κορυφής ΝΑΤΟ / Η Ελλάδα ξορκίζει το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών 
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σύνοδος κορυφής ΝΑΤΟ / Η Ελλάδα ξορκίζει το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών 

Οι «27» της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατάφεραν να πάρουν την «ιστορική», όπως λένε, απόφαση να δώσουν καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ουκρανία - κι από κοντά στη μικρή Μολδαβία. Μια απόφαση με βαρύ συμβολισμό, αλλά καμία άμεση επίπτωση ούτε για τις υποψήφιες χώρες ούτε για την -ανέτοιμη και ουσιαστικά απρόθυμη να διευρυνθεί- Ε.Ε. Οι «30» του ΝΑΤΟ, πάλι, δεν είναι βέβαιο εάν θα καταφέρουν αυτή την εβδομάδα στη σύνοδο κορυφής της Μαδρίτης να κάνουν τη δική τους διεύρυνση, με τη Σουηδία και τη Φινλανδία. Μια διεύρυνση με άμεσες επιπτώσεις και στις δύο χώρες, που θα έχουν την άμεση συνδρομή του ΝΑΤΟ εάν δεχθούν επίθεση, και στη Συμμαχία, που θα ενισχυθεί με δύο ισχυρούς στρατούς.

Η τρομοκρατία και το κράτος δικαίου

Στη διεύρυνση αυτή υπάρχει ένα και μόνο εμπόδιο: η άρνηση της Τουρκίας. Επισήμως, η Άγκυρα δηλώνει ανήσυχη για την ασφάλειά της, καθώς κατηγορεί τις δύο βόρειες χώρες -και κυρίως τη Σουηδία- ότι συνεργάζεται με «τρομοκρατικές» κουρδικές οργανώσεις. Βέβαια, τόσο η Σουηδία όσο και η Φινλανδία έχουν χαρακτηρίσει τρομοκρατική οργάνωση το PKK, πλην όμως η Τουρκία ονοματίζει τρομοκράτες όσους έχουν -ή λέει ότι έχουν- δεσμούς με το PKK, καθώς και όσους έχουν το θράσος να αμφισβητούν τον Πρόεδρο Ερντογάν.

Μέσα σε τέσσερα χρόνια η Τουρκία απήγγειλε 1,6 εκατομμύρια (!) κατηγορίες για τρομοκρατία και υπέβαλε πολλές χιλιάδες αιτήματα έκδοσης, μεταξύ άλλων για άτομα που ζουν στη Σουηδία και τη Φινλανδία. Με δεδομένο ότι το κράτος δικαίου στην Τουρκία είναι μάλλον ανύπαρκτο, οι περισσότερες χώρες δεν ανταποκρίνονται στα αιτήματα της Άγκυρας. Και είναι βέβαιο ότι ούτε η Στοκχόλμη ούτε το Ελσίνκι θα κάνουν σ’ αυτόν τον τομέα παραχωρήσεις - κάτι που γνωρίζει καλά η Άγκυρα.

Συνεπώς, είναι άλλες οι παραχωρήσεις που ζητάει από τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ για να άρει το βέτο της στη βόρεια διεύρυνση.

Μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές συνεχίζεται το τεράστιο παζάρι της Τουρκίας, με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ να εκφράζει «την κατανόησή» του για τις τουρκικές ανησυχίες και να προσπαθεί να βρει μια συμβιβαστική λύση.

Το στοίχημα των F-16...

Μια τέτοια λύση θα μπορούσε να είναι να δώσει το αμερικανικό Κογκρέσο το πράσινο φως για την αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16 που ζητάει η Τουρκία, καθώς και για την πώληση νέων - κάτι που εισηγείται και η αμερικανική κυβέρνηση. Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ είχαν παγώσει τα εξοπλιστικά τους προγράμματα με την Τουρκία όταν ο Ερντογάν αποφάσισε να αγοράσει ρωσικούς πυραύλους S-400. Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, όμως, η «άτακτη» Τουρκία έγινε και πάλι πολύτιμη σύμμαχος, ενώ παράλληλα προσφέρει διαμεσολαβητικές υπηρεσίες μεταξύ Μόσχας και Κιέβου.

...και το «ελευθέρας» στη βόρεια Συρία

Μια άλλη λύση θα ήταν να μην υπάρξουν ενστάσεις από τους Δυτικούς συμμάχους στις νέες επιχειρήσεις της Τουρκίας στη βόρεια Συρία. Άλλωστε αυτή είναι και η μεγαλύτερη ανησυχία της γείτονος, εκεί έχει μείζονα ζητήματα ασφαλείας. Είναι πολύ σημαντικό για τον Ερντογάν αφενός να αποδυναμώσει τους Κούρδους της βόρειας Συρίας -που ήταν και οι σύμμαχοι των ΗΠΑ ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος-, αφετέρου να καταφέρει να μεταφέρει από την άλλη πλευρά των συνόρων ένα-δυο εκατομμύρια από τους Σύρους πρόσφυγες που είναι στο έδαφός του και μοιράζονται τη φτώχεια των Τούρκων ψηφοφόρων του.

Το παιχνίδι με τα νησιά...

Μια τρίτη λύση -αυτή που ακούγεται πολύ τελευταία και από επίσημα τουρκικά χείλη και την οποία ξορκίζει η ελληνική κυβέρνηση- είναι κάποιου τύπου δήλωση για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου. Επισήμως, ο Ερντογάν δεν έχει θέσει ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης στην ατζέντα αυτής της συνόδου κορυφής - και δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα το κάνει. Πάντως, σ’ αυτή την περίπτωση ο Μητσοτάκης δηλώνει ότι εάν τεθεί στη σύνοδο οποιοδήποτε ζήτημα αφορά τη σχέση Ελλάδος και Τουρκίας, θα δοθούν «με τον πιο αυστηρό τρόπο οι κατάλληλες απαντήσεις». Ο πρωθυπουργός δεν έκανε τον κόπο να διευκρινίσει ποιες απαντήσεις θεωρεί «κατάλληλες», εν μέρει διότι τα περιθώρια ελιγμών που έχει στα ελληνοτουρκικά είναι πολύ περιορισμένα.

...και το σπαγγάτο του Μητσοτάκη

Από τη μια πλευρά, ο πρωθυπουργός θέλει να εμφανίζεται στο εξωτερικό ως ο συνετός και δεδομένος σύμμαχος που είναι πάντα ανοιχτός στον διάλογο και που αξίζει τη στήριξη των συμμάχων - σε αντίθεση με τον απρόβλεπτο Ερντογάν, που δεν ευθυγραμμίζεται πάντοτε με τις επιλογές της Συμμαχίας. Δεν είναι τυχαίο ότι αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της συνέντευξης Τύπου μετά τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε την Παρασκευή στο ζήτημα της Τουρκίας, παρά το γεγονός ότι αυτό ελάχιστα απασχόλησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ο Μητσοτάκης είπε πως είναι ανοιχτός «σε καλόπιστο διάλογο με την Τουρκία» και δήλωσε ικανοποιημένος από το κείμενο των συμπερασμάτων, στο οποίο οι «27» εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για την τουρκική προκλητικότητα και καλούν την Άγκυρα να σέβεται την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών- μελών. Κατά τα φαινόμενα δήλωσε ικανοποιημένος, όχι επειδή ήταν στιβαρή η δήλωση των «27» -άλλωστε έλειπε ακόμη και η υπόνοια ότι θα υπάρξει επόμενο βήμα εάν η Τουρκία δεν συμμορφωθεί-, αλλά διότι είναι αισιόδοξος άνθρωπος: "Θέλω να βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο" ήταν η απάντησή του στο ερώτημα εάν εκτιμά πως οι «27» θα ήταν διατεθειμένοι να προχωρήσουν και σε κυρώσεις κατά της Τουρκίας, εφόσον συνεχιστούν οι επιθετικές ενέργειες.

Από την άλλη πλευρά, ο Μητσοτάκης είναι αποφασισμένος να χαϊδεύει στο εσωτερικό τα αυτιά της παραδοσιακής Δεξιάς, που γοητεύεται από τις ανοιχτές επιστολές του Πέτρου Μολυβιάτη, του πατέρα του δόγματος της ακινησίας στα ελληνοτουρκικά. Κυρίως, όταν η χώρα είναι σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Η δήλωσή του την Παρασκευή ότι ότι «αυτός προσωπικά» δεν πρόκειται να παίξει το παιχνίδι της έντασης με την Τουρκία, «που συχνά στοχεύει στο εσωτερικό ακροατήριο», μπορεί να αποδειχθεί και ειλικρινής. Έτσι κι αλλιώς, το παιχνίδι της έντασης το έχουν αναλάβει άλλοι στο στρατόπεδο που στηρίζει την κυβέρνηση - και το κάνουν αφενός για να συσπειρώσουν τη φοβισμένη κοινή γνώμη γύρω από τον πρωθυπουργό, αφετέρου για να πουλήσουν πατριωτισμό.

Στον σύντομο δρόμο για τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ η ελληνική κυβέρνηση θα βάλει λυτούς και δεμένους για να αποτρέψει να τεθεί ζήτημα νησιών από την Τουρκία - και θεωρητικά οι Αμερικανοί θα βοηθήσουν. Το μόνο που λείπει στη Συμμαχία εν καιρώ πολέμου είναι μια κρίση στους κόλπους της...

Πολύ λίγο, πολύ αργά

Εν μέσω πολέμου, ενεργειακής κρίσης και ενός πρωτόγνωρου πληθωριστικού κύματος η Ε.Ε. δυσκολεύεται να πάρει αποφάσεις

Ιστορική» είχαν χαρακτηρίσει τη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής  Ένωσης πριν καν αυτή αρχίσει την περασμένη Πέμπτη, επειδή θα έπαιρνε την απόφαση μιας μεγάλης διεύρυνσης. Και την πήρε, αλλά μισή. Οι «27» αποφάσισαν να δώσουν καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ουκρανία και στη Μολδαβία -σε ένδειξη αλληλεγγύης με τους δοκιμαζόμενους λαούς τους- και δεν κατάφεραν να ορίσουν ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στη Βόρεια Μακεδονία και στην Αλβανία, οι οποίες περιμένουν 17 και 8 χρόνια αντίστοιχα. Αυτήν τη φορά το εμπόδιο ήταν το βέτο της Βουλγαρίας, το οποίο και μαζεύτηκε με μια μέρα καθυστέρηση - και με όρους που θα είναι πολύ δύσκολο να αποδεχτεί η όποια κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας.  Όπως, όμως, θύμισε μιλώντας έξω από τα δόντια ο πρωθυπουργός της Αλβανίας μετά τη νέα ψυχρολουσία, δεν έφταιξε μόνο η Βουλγαρία, αλλά και «οι άλλες 26 χώρες της Ε.Ε. που παρακολουθούν ακίνητες τη Σόφια σε μια τρομακτική επίδειξη ανικανότητας».

Εν πάση περιπτώσει, τα δυτικά Βαλκάνια θα περιμένουν στον προθάλαμο της Ε.Ε. μέχρι να χάσουν κάθε ίχνος… ευρωπαϊκού ενθουσιασμού. Αλλά και η Ουκρανία θα χρειαστεί πολλά χρόνια, αν όχι δεκαετίες, για να γίνει μέλος του κλαμπ. Τουλάχιστον, θα έχει στήριξη να ξανασταθεί στα πόδια της όταν κάποτε τελειώσει ο πόλεμος.

Όσον αφορά τις πιο έμμεσες επιπτώσεις του πολέμου που ήρθαν να προστεθούν σε αυτές της πανδημίας -η ενεργειακή κρίση, η ακρίβεια, η οικονομική και η δημοσιονομική κρίση που καραδοκούν-, η Ε.Ε. δεν μπορεί να συμφωνήσει πώς θα τις αντιμετωπίσει. Οι «27» αποφάσισαν μόνο ότι η Κομισιόν και τα κράτη-μέλη θα πρέπει «να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για να εξασφαλίσουν τον στενότερο ενεργειακό συντονισμό τους» και ανέθεσαν στην Κομισιόν να παρουσιάσει τον επόμενο μήνα «ένα κοινό σχέδιο έκτακτης ανάγκης για να βεβαιωθεί ότι οι χώρες της Ε.Ε. είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν πιθανές διακοπές στον εφοδιασμό με φυσικό αέριο». Ζήσε Μάη μου…

Αντιθέτως, η πρόταση που είχε πέσει στο τραπέζι από τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι και τον Κυριάκο Μητσοτάκη για πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου δεν υιοθετήθηκε. Σκόνταψε, κυρίως, στις αντιρρήσεις χωρών που φοβούνται ότι μια τέτοια κίνηση θα πυροδοτήσει την πλήρη διακοπή τροφοδοσίας από τη Ρωσία. Βέβαια, ο Πούτιν έχει ήδη μειώσει κατά 50% την τροφοδοσία της Ε.Ε. χωρίς αυτός να χάσει ούτε ένα ευρώ -καθώς οι τιμές ανεβαίνουν-, την ώρα που η Ευρώπη αντιμετωπίζει πολύ μεγάλες δυσκολίες.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL