Η βουλευτής Κοζάνης και τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Καλλιόπη Βέττα, κατέθεσε αναφορά προς την υπουργό Τουρισμού, διαβιβάζοντας το από 11.06.2026 έγγραφο του συλλόγου υπαλλήλων του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ), με το οποίο αναδεικνύεται η συνεχιζόμενη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της διαδικασίας κρίσεων για την επιλογή προϊσταμένων τμημάτων του Οργανισμού.
Με την αναφορά της, η Καλλιόπη Βέττα ζητά από την υπουργό Τουρισμού να ενημερώσει τη Βουλή για τους λόγους της καθυστέρησης, το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η διαδικασία κρίσεων και το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσής της.
Παράλληλα, ζητά στοιχεία για τον αριθμό των θέσεων προϊσταμένων που εξακολουθούν να καλύπτονται με αναπλήρωση ή προσωρινή ανάθεση, καθώς και ενημέρωση για τις πρωτοβουλίες που προτίθεται να αναλάβει το υπουργείο προκειμένου να ολοκληρωθεί άμεσα η διαδικασία.
Η έγκαιρη ολοκλήρωση των κρίσεων και η στελέχωση των υπηρεσιών με διαφανείς και αξιοκρατικές διαδικασίες αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για την εύρυθμη λειτουργία του ΕΟΤ και την αποτελεσματική άσκηση της τουριστικής πολιτικής της χώρας.
Η Πολιτεία οφείλει να διασφαλίζει ότι οι θεσμοί λειτουργούν με κανόνες, διαφάνεια και ίσες ευκαιρίες για όλους τους εργαζομένους.
Αναλυτικά η αναφορά:
ΑΝΑΦΟΡΑ
Προς την κ. υπουργό Τουρισμού
Θέμα: «Αξιοκρατία σε Αναμονή - Δύο Χρόνια αδικαιολόγητη καθυστέρηση στις κρίσεις Προϊσταμένων του ΕΟΤ»
«Η βουλευτής Κοζάνης και τομεάρχης Τουρισμού ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κα. Καλλιόπη Βέττα καταθέτει προς την υπουργό Τουρισμού, το από 11/06/2026 «Ερώτημα» του Συλλόγου Υπαλλήλων Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, στο οποίο εκφράζεται η έντονη ανησυχία του για τη συνεχιζόμενη καθυστέρηση που παρατηρείται, εδώ και τουλάχιστον δύο (2) έτη, στην ολοκλήρωση της διαδικασίας κρίσεων για την επιλογή των προϊσταμένων τμημάτων του Οργανισμού.
Η παρατεταμένη και αδικαιολόγητη αυτή εκκρεμότητα υπονομεύει την αποτελεσματική λειτουργία των υπηρεσιών, εγείρει σοβαρά ζητήματα διοικητικής συνέπειας, διαφάνειας και αξιοκρατίας, και δημιουργεί εύλογα ερωτήματα ως προς την ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών και την εύρυθμη άσκηση της διοίκησης, ενώ παράλληλα επηρεάζει αρνητικά το αίσθημα διαφάνειας και αξιοκρατίας μεταξύ των εργαζομένων.
Δεδομένου ότι η έγκαιρη ολοκλήρωση των κρίσεων αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη θεσμική και λειτουργική επάρκεια του Οργανισμού, ο Σύλλογος Υπαλλήλων Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού ζητάει να πληροφορηθεί τους λόγους που δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα η διαδικασία κρίσεων για την επιλογή των προϊσταμένων τμημάτων του Οργανισμού, το στάδιο που βρίσκεται σήμερα η σχετική διαδικασία, και το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσής της .
Επιπλέον, καλεί την κα. υπουργό Τουρισμού να ενημερώσει για τον αριθμό των θέσεων προϊσταμένων τμημάτων που εξακολουθούν να καλύπτονται με αναπλήρωση ή προσωρινή ανάθεση καθηκόντων, και σε ποιες ενέργειες προτίθεται το υπουργείο να προβεί για την άμεση ολοκλήρωση της διαδικασίας και την αποκατάσταση της ομαλής διοικητικής λειτουργίας του Οργανισμού.
Ως εκ τούτου καλείται η κα υπουργός να απαντήσει στις καταγγελίες των εργαζομένων.
Παρακαλούμε για την απάντηση και τις σχετικές σας ενέργειες».
Η καταθέτουσα βουλευτής
Βέττα Καλλιόπη