Live τώρα    
32°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
32 °C
29.8°C32.9°C
4 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
34 °C
32.1°C35.4°C
4 BF 35%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
34 °C
33.8°C35.9°C
2 BF 29%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
28 °C
27.7°C29.3°C
5 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
35 °C
33.4°C34.9°C
2 BF 16%
Ουκρανία / Ο πόλεμος συσπειρώνει την Ευρώπη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ουκρανία / Ο πόλεμος συσπειρώνει την Ευρώπη

ΚΟΜΙΣΙΟΝ

Μια μέρα πριν από τη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης -την πρώτη στη σειρά τριών κρίσιμων συνόδων, με αυτές των G7 και του ΝΑΤΟ να ακολουθούν- το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έδωσε στη δημοσιότητα την τελευταία έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, που δείχνει δύο πράγματα. Πρώτον, ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει συσπειρώσει τους πολίτες της Ευρώπης γύρω από την Ε.Ε. και, δεύτερον, ότι η πλειονότητα αναμένει την ανάκαμψη το σωτήριο 2023, εάν βεβαίως ο πόλεμος τελειώσει σύντομα - κάτι που δεν είναι για την ώρα ορατό.

Η έρευνα ολοκληρώθηκε στα μέσα Μαΐου και έγινε σε ένα δείγμα άνω των 26.000 ανθρώπων στα 27 κράτη-μέλη, αφού αυτά είχαν κηρύξει το τέλος των περιορισμών της πανδημίας κι αφού είχε ξεκινήσει ο πόλεμος και είχε βαθύνει η προτεραία ενεργειακή κρίση. Το κλίμα στις ευρωπαϊκές κοινωνίες αποδίδει ο χάρτης της ανησυχίας για το αύριο, με το 61% των ερωτηθέντων να μην έχει τη βεβαιότητα ότι η ζωή θα συνεχιστεί αμετάβλητη. Η ανησυχία στην Ελλάδα -ίσως επειδή εδώ έχουμε ξεχάσει πώς ήταν η ζωή χωρίς κάποιου είδους κρίση- είναι η μεγαλύτερη και φτάνει το 86%. Από κοντά οι Σλοβάκοι, οι Τσέχοι και οι Κύπριοι - και για άλλους λόγους, γειτνίασης με τη Ρωσία, οι κάτοικοι της Βαλτικής.

Χαμένοι οι Έλληνες

Οι Έλληνες νιώθουν να είναι και οι χαμένοι της πανδημίας, καθώς πρώτευσαν απαντώντας θετικά με ποσοστό 50% στο ερώτημα εάν το προσωπικό τους εισόδημα έχει επηρεαστεί από την πανδημία. Από κοντά ακολουθούν οι Βούλγαροι, οι Ιταλοί και οι Κύπριοι. Κατά μέσο όρο οι πολίτες της Ε.Ε. θεωρούν (σε ποσοστό 60%) ότι η ανάκαμψη της οικονομίας θα ξεκινήσει το νωρίτερο το 2023, οι Έλληνες το περιμένουν σε ποσοστό 67%. Μια αισιόδοξη μειοψηφία στην Ε.Ε. (23%) εκτιμά ότι η ανάκαμψη θα ξεκινήσει φέτος - στην Ελλάδα αισιοδοξεί το 19%.

Καθώς στην πανδημία ήρθε να προστεθεί και η ενεργειακή κρίση και ο πληθωρισμός που εμφανίστηκε και πάλι μετά από πολλά χρόνια στην Ε.Ε., η πλειονότητα (87%) των Ευρωπαίων δηλώνει ότι το βιοτικό τους επίπεδο έχει ήδη μειωθεί (40%) ή θα μειωθεί (47%) στο μέλλον. Με κάπως περισσότερη χαλαρότητα αντιμετωπίζουν το μέλλον οι Δανοί, οι Σουηδοί, οι Φινλανδοί και οι Ολλανδοί, ενώ η Ελλάδα (49%) βρίσκεται στην πρώτη πεντάδα των χωρών στις οποίες οι ερωτηθέντες δηλώνουν ότι το βιοτικό τους επίπεδο έχει ήδη μειωθεί, πίσω από τους Βούλγαρους, τους Πορτογάλους, τους Κύπριους και τους Μαλτέζους.

Υπέρ των αξιών

Στο δίλημμα υπεράσπιση των κοινών ευρωπαϊκών αξιών, όπως η ελευθερία και η δημοκρατία, ή διατήρηση των τιμών και του κόστους ζωής οι περισσότεροι συμμετέχοντες (59%) απάντησαν υπέρ των αξιών. Με το 81% να συμφωνεί ότι η Ε.Ε. υπερασπίζεται τις ευρωπαϊκές αξίες, στην Ελλάδα το ποσοστό είναι 71%. Με τις οικονομικές κυρώσεις της Ε.Ε. κατά της Ρωσίας συμφωνεί το 80% του μέσου όρου των Ευρωπαίων και το 70% των Ελλήνων. Να σημειωθεί ότι πλειονότητα των πολιτών σε 22 κράτη-μέλη είναι ικανοποιημένη με την αντίδραση της Ε.Ε. στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, όχι όμως και οι πολίτες στην Ελλάδα (44%).

Επίσης, ενώ σε επίπεδο Ε.Ε. μόνο το 10% των ερωτηθέντων έχουν θετική άποψη για τη Ρωσία, το ποσοστό είναι αισθητά υψηλότερο στην Ελλάδα (25%). Χαμηλή είναι η εκτίμηση των Ευρωπαίων και για την Κίνα, μόλις ένα 22% τη βλέπει θετικά, από 36% πέρσι. Αντίθετα, έχουν πιο θετική εικόνα για τους Βρετανούς με 65% (+1% από πέρσι) και ακολουθούν οι ΗΠΑ με 58% (+13% ). Τα ποσοστά των Ελλήνων είναι αντίστοιχα 46% για τους Βρετανούς και 34% για τις ΗΠΑ. Όσον αφορά την Τουρκία, το 28% των Ευρωπαίων πολιτών έχει θετική άποψη, ενώ το ποσοστό των Ελλήνων που βλέπει θετικά την Τουρκία φτάνει μόλις το 4%.

Ποτέ από το 2007 οι Ευρωπαίοι δεν έβλεπαν με τόσο καλό μάτι τη συμμετοχή της χώρας τους στην Ε.Ε. Κατά μέσο όρο το ποσοστό είναι 65%, στην Ελλάδα είναι 41%. Θετικά βλέπει την ιδιότητα μέλους της Ε.Ε. η απόλυτη πλειοψηφία των πολιτών σε όλες τις χώρες, εκτός από την Ελλάδα και τη Σλοβακία, όπου οι περισσότεροι ερωτηθέντες (43% των Ελλήνων) απαντούν ότι δεν είναι "ούτε κάτι καλό, ούτε κάτι κακό".

Θετική εικόνα για Ε.Ε.

Εν κατακλείδι, το 52% των Ευρωπαίων σήμερα έχει θετική εικόνα για την Ε.Ε., έναντι 12% που έχει αρνητική. Το αποτέλεσμα αυτό είναι το καλύτερο που έχει καταγραφεί σε έρευνα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το 2007. Τα εθνικά αποτελέσματα για θετική εικόνα της Ε.Ε. κυμαίνονται από 76% στην Ιρλανδία έως 32% στην Ελλάδα.

Ικανοποιημένη με τα αποτελέσματα της έρευνας εμφανίστηκε χθες η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα, η οποία δήλωσε πως "με τον πόλεμο να έχει επιστρέψει στην ήπειρό μας, οι Ευρωπαίοι αισθάνονται ασφαλέστεροι ως τμήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι Ευρωπαίοι πολίτες έχουν δυνατούς δεσμούς με την ελευθερία, είναι έτοιμοι να υπερασπιστούν τις αξίες μας και συνειδητοποιούν ολοένα και περισσότερο ότι η δημοκρατία μας δε θα πρέπει να θεωρείται πια δεδομένη".

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL