Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
16.2°C19.3°C
1 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
12.6°C14.9°C
1 BF 91%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.0°C19.4°C
4 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
18.3°C19.9°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
11 °C
10.9°C12.4°C
0 BF 100%
Κυβέρνηση Μητσοτάκη / Οι ελληνικές προσδοκίες από τη σύνοδο κορυφής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυβέρνηση Μητσοτάκη / Οι ελληνικές προσδοκίες από τη σύνοδο κορυφής

ΚΟΜΙΣΙΟΝ

Το κεντρικό θέμα της συνόδου κορυφής της Ε.Ε. που ξεκινά αύριο στις Βρυξέλλες είναι η κατάσταση στην Ουκρανία και η υπόσχεση των “μεγάλων” της Ε.Ε. καθώς και της Κομισιόν να δοθεί καθεστώς υποψήφιου μέλους στην καθημαγμένη χώρα. Την υπόσχεση έδωσαν την περασμένη Πέμπτη στο Κίεβο ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, ο μοναδικός ηγέτης που έχει σταθερή γραμμή τόσο απέναντι στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία όσο και στην ενεργειακή και οικονομική κρίση, ο -τσαλακωμένος στην κάλπη- Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο -πανταχόθεν βαλλόμενος- Γερμανός καγκελάριος  Όλαφ Σολτς. Για να μην αθετήσουν, όμως, αυτή την υπόσχεση, θα πρέπει να υπάρξει στη σύνοδο ομοφωνία. Η εμπειρία των τελευταίων εβδομάδων δείχνει ότι η ομοφωνία δεν είναι καθόλου εύκολη - και απαιτεί ανταλλάγματα. Ανταλλάγματα σαν κι αυτά που ζητάει η Ουγγαρία του  Όρμπαν -π.χ. να εξαιρεθεί από τις κυρώσεις ο Πατριάρχης Πασών των Ρωσιών- αλλά και ανταλλάγματα αυτονόητα, που να στέλνουν το μήνυμα ότι η Ε.Ε. είναι αργή μεν, αξιόπιστη δε.

Από τη σύνοδο κορυφής απαιτείται να μην ξεχάσει τα Βαλκάνια, να δώσει επιτέλους ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, οι οποίες πληρούν από καιρό τα σχετικά κριτήρια, αλλά ήταν τα τελευταία χρόνια είτε όμηροι των γαλλικών και ολλανδικών φόβων περί εγκληματικότητας (η Αλβανία) είτε του βουλγαρικού εθνικιστικού βέτο (η Βόρεια Μακεδονία). Υπενθυμίζεται ότι μόλις πριν από τέσσερα χρόνια η τότε ΠΓΔΜ ήταν όμηρος και του ελληνικού βέτο, κάτι που ξεπεράστηκε με την ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών.

Υπενθυμίζεται ακόμη ότι και εν έτει 2022 η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν θέτει μεν εν αμφιβόλω τη Συμφωνία -για την ακρίβεια, είναι πανευτυχής που αυτή έγινε- εξακολουθεί όμως να χαϊδεύει τους νεομακεδονομάχους. Γι’ αυτό και δεν αντιδρά, παρά τις πιέσεις από τους αρμόδιους τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., στην ανοιχτή εκδήλωση που διοργανώνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη η  Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (ΕΑΑΣ) με θέμα «Καταγγέλλουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών».

Στις Βρυξέλλες, πάντως, η ελληνική κυβέρνηση πιέζει τους εταίρους να μην ξεχάσουν τις δύο υποψήφιες χώρες, χωρίς βεβαίως να το θέτει ως προαπαιτούμενο για την υποψηφιότητα της Ουκρανίας. Επιπλέον, αναμένει από τους εταίρους να τρίξουν τα δόντια στην Τουρκία και στο κείμενο των συμπερασμάτων της συνόδου. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη που συμμετείχε στο χθεσινό Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, “αποφασίζουμε να καταδικάσουμε τον αναθεωρητισμό στην Ανατολική Μεσόγειο, που προκαλείται από τη στάση της Τουρκίας”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL