Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C14.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
8.0°C14.4°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
5 °C
4.9°C11.8°C
0 BF 100%
Κυβέρνηση Μητσοτάκη / Δύο γραμμές στα ελληνοτουρκικά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυβέρνηση Μητσοτάκη / Δύο γραμμές στα ελληνοτουρκικά

ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Μόνο ρόδινα δεν είναι τα πράγματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ωστόσο τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία η ένταση γίνεται και εργαλείο εσωτερικής πολιτικής, συνήθως συσπείρωσης γύρω από την κυβέρνηση, ειδικά στον δρόμο προς τις κάλπες. Στη γειτονική χώρα η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη, καθώς η Τουρκία εμπλέκεται τουλάχιστον σε δυόμιση -σχεδόν ξεχασμένους από την ελληνική κοινή γνώμη- πολέμους, στη Λιβύη, στη Συρία και με τους Κούρδους στο εσωτερικό της, ενώ και ο πληθωρισμός τρέχει με τετραπλάσιο ρυθμό απ’ ό,τι στην Ελλάδα.

Στη χώρα μας, πάλι, στο κυβερνητικό στρατόπεδο -και τα μέσα ενημέρωσης που το στηρίζουν- εμφανίζονται δύο γραμμές, αλληλοσυμπληρούμενες. Η μία αναδεικνύει συνεχώς την «τουρκική προκλητικότητα» ακόμη κι όταν αυτή δεν υπάρχει, παρά μόνο στις δηλώσεις των αντίστοιχων Τούρκων ελληνοφάγων - και προκαλεί τον φόβο πως σχεδόν επίκειται πόλεμος. Η άλλη δεν το παρακάνει με τις «τουρκικές προκλήσεις», αλλά απέναντί τους υπογραμμίζει την ψυχραιμία του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος αποφεύγει να σηκώσει το γάντι του «απρόβλεπτου» Ερντογάν και «δίνει την άδεια» στον Νίκο Παναγιωτόπουλο να κρατήσει ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ.

Ο μαραθώνιος του Δένδια  

Όσο για τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, αφενός αφήνει να εννοηθεί ότι δεν μιλάει επί της ουσίας με τους Τούρκους -ακόμη και την όποια χειραψία του με τον ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου σπεύδει να τη χαρακτηρίσει «κοινωνική»-, αφετέρου επιδίδεται σε έναν μαραθώνιο ενημέρωσης του πλανήτη «για την κλιμάκωση τη τουρκικής προκλητικής συμπεριφοράς» όπως λέει.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, αυτό έκανε και χθες με την παρέμβασή του στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής  Ένωσης. Ο Δένδιας είπε στους ομολόγους του ότι ο αναθεωρητισμός της Τουρκίας συνεχίζεται - και εκφράζεται τόσο με συνεχείς απειλές όσο και με ευθεία αμφισβήτηση της κυριαρχίας ελληνικών νησιών. Ευχαρίστησε τους υπουργούς εκείνους που ήδη έχουν καταδικάσει τις εν λόγω ενέργειες, κι έριξε το καρφί του στους υπόλοιπους, λέγοντας ότι είναι σκόπιμο όλα τα κράτη-μέλη να τονίζουν την προσήλωσή τους στη διατήρηση του απαραβίαστου των συνόρων και τον σεβασμό τους στις διεθνείς συνθήκες, ιδιαίτερα στην παρούσα συγκυρία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε διεξοδικά στις πρόσφατες τουρκικές υπερπτήσεις και τις παραβιάσεις κοντά σε στρατηγικά σημεία, όπως το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, καθώς και στην εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, ιδιαίτερα στον  Έβρο, όπου, όπως είπε, παρατηρείται αύξηση των προσπαθειών παράνομης εισόδου στη χώρα μας.

Το θέμα είναι αν οι εταίροι θα συγκινηθούν από την ενημέρωση Δένδια - κι αν στη σύνοδο κορυφής της Πέμπτης θα συζητήσουν το θέμα της Τουρκίας όπως έχει δεσμευτεί ότι θα γίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πέρας της προηγούμενης συνόδου. Και με ποιο αποτέλεσμα.

Τα κοινά παράπονα

Στο επίπεδο της κοινωνίας των πολιτών, πάντως, Ελλάδα και Τουρκία έχουν πολλά κοινά, κυρίως στον τρόπο που βλέπουν τον έξω κόσμο. Το αποδεικνύει η τελευταία κοινή έρευνα κοινής γνώμης και από τις δύο πλευρές του Αιγαίου, η οποία σχεδιάστηκε από το ΕΛΙΑΜΕΠ και το Istanbul Policy Center (IPC). Για παράδειγμα, το 51% των Ελλήνων που ερωτήθηκαν και το 48% των Τούρκων πιστεύει ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν θέση στην ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλείας, αντιθέτως, η αμερικανική παρουσία στην Ευρώπη ενισχύει τις εντάσεις και την ανασφάλεια.

Ταυτόχρονα, και οι μεν και οι δε έχουν παράπονο από τον τρόπο που φέρεται η Ε.Ε., με το 59% των Ελλήνων και το 55% των Τούρκων να θεωρεί πως η Ε.Ε. λειτουργεί άδικα και μεροληπτεί υπέρ της άλλης χώρας.  Όσον αφορά τη Ρωσία -μετά και την εισβολή της στην Ουκρανία- οι Τούρκοι εμφανίζονται πολύ πιο επιφυλακτικοί απ’ ό,τι οι  Έλληνες απέναντι στο… ξανθό γένος. Το 24% των Τούρκων ερωτηθέντων θεωρεί πως η Ρωσία θα πρέπει να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλείας, την ώρα που στην Ελλάδα το ποσοστό είναι υπερδιπλάσιο και φτάνει το 53%.

Δένδιας
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Τα Βαλκάνια και η προκαταβολή θάρρους

Ο Νίκος Δένδιας και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης όπου σταθούν κι όπου βρεθούν τις τελευταίες μέρες υπερασπίζονται την ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων. Και καλά κάνουν, ειδικά τώρα που οι προβολείς έχουν στραφεί στην Ουκρανία -και μαζί τους οι υποσχέσεις για ένταξη- και οι γείτονές μας έχουν σχεδόν ξεχαστεί.

Είναι θετικό για την Ελλάδα και για τα Βαλκάνια να δίνει μάχη ο  Έλληνας υπουργός Εξωτερικών για να ξεκινήσουν τώρα οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία. Και είναι παράλληλα δικαίωση για το πολιτικό θάρρος της προηγούμενης κυβέρνησης, του Αλέξη Τσίπρα και του Νίκου Κοτζιά, να προχωρήσουν στην ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών αγνοώντας τον άγριο λαϊκιστικό εθνικισμό της τότε αντιπολίτευσης.

Αντιθέτως, ο Τσίπρας δεν παρασύρεται ούτε τώρα από τις σειρήνες του μικροκομματικού εθνικισμού: «Αν θέλουμε να καταπολεμήσουμε το σαράκι του εθνικισμού -που τόσο πολύ έχει ταλαιπωρήσει τους λαούς στην περιοχή μας-, θα πρέπει να επενδύσουμε στη γνώση, ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους. Να γνωρίζουν τις υπαρκτές διαφορές μας, να καταπολεμούν τις ανύπαρκτες και να χτίζουν γέφυρες» υπογράμμισε τις προάλλες κατά τη βράβευση μεταπτυχιακής εργασίας στο Πανεπιστήμιο Πειραιά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL