Live τώρα    
11°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
11 °C
7.8°C12.4°C
2 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
10 °C
7.0°C11.9°C
1 BF 83%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
8.8°C12.1°C
1 BF 88%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C11.4°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
3 °C
2.9°C7.3°C
0 BF 100%
Η Ν.Δ. και η τακτική του κάβουρα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Ν.Δ. και η τακτική του κάβουρα

Μητσοτάκης
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Το σχέδιο «εξόντωσης» των γυναικείων δικαιωμάτων ξεδιπλώνεται από τότε που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας η Ν.Δ. και δεν χωρά πλέον καμία αμφιβολία ότι αποσκοπεί στο να επιστρέψουμε βίαια στο παρελθόν.

Τα πρώτα δείγματα γραφής της κυβέρνησης Μητσοτάκη φάνηκαν όταν ουσιαστικά κατήργησε τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων εντάσσοντάς την στη Δημογραφικής Πολιτικής. Ταυτόχρονα δήλωναν υπέρ της ισότητας. Η μακροχρόνια καραντίνα ανέβασε στα ύψη τα ποσοστά της ενδοοικογενειακής βίας, αλλά η Ν.Δ. δεν έκανε το παραμικρό.

Αρχές του 2020 το μετρό γέμισε με τις αφίσες υπέρ του «αγέννητου μωρού», ενώ ο  Άδ. Γεωργιάδης χειροκροτούσε σκοταδιστικό πρωτοσέλιδο και υποστήριζε ότι οι εκτρώσεις γεννούν θέματα επιβίωσης του έθνους. Παράλληλα δήλωνε ότι δεν αμφισβητείται το δικαίωμα της γυναίκας στην άμβλωση.

Μετά ήρθε η ψήφος του Στ. Κυμπουρόπουλου κατά των αμβλώσεων στο Ευρωκοινοβούλιο, την οποία μετά τις αντιδράσεις αποκήρυξε η Ν.Δ. Το ίδιο έπραξε εν μέρει και ο ευρωβουλευτής της δηλώνοντας το παράλογο υπέρ του δικαιώματος των γυναικών, αλλά και «του παιδιού»!

Στη συνέχεια είχαμε τον νόμο για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια, που με τον χαρακτηριστικό μισογυνισμό που τον διαπνέει επιτρέπει ακόμα και σε κατ' ομολογίαν δολοφόνους (όπως ο Μπάμπης των Γλυκών Νερών) να θεωρεί τη συνεπιμέλεια αυτονόητη. Ταυτόχρονα από τους συντηρητικούς κύκλους αμφισβητήθηκε με δριμύτητα ο όρος γυναικοκτονία, που είναι επιστημονικά κατοχυρωμένος ήδη από το 1972.

Επίσης είχαμε την προσπάθεια διεξαγωγής συνεδρίου για τη γονιμότητα με αφορμή το δημογραφικό, όπου ιερείς και υπουργοί της Ν.Δ. θα υποδείκνυαν στις γυναίκες τον μοναδικό πραγματικό τους ρόλο, αυτόν της εθνοσωτήριου αναπαραγωγικής μηχανής -όπως μαρτυρούσε το σχετικό προπαγανδιστικό βίντεο- και θα τις επέπλητταν που επέλεξαν τη μόρφωση και την επαγγελματική σταδιοδρομία. Η Ν.Δ. επιχείρησε να υποβαθμίσει το θέμα σε επικοινωνιακό φάουλ.

Ωστόσο επανήλθε σε σύντομο χρονικό διάστημα, με την ψήφο σύσσωμης της ευρωομάδας της στο Ευρωκοινοβούλιο να συντάσσεται με την Ακροδεξιά του  Όρμπαν κατά των αμβλώσεων ως ανθρώπινου δικαιώματος. Και πάλι μετά τις σφοδρές αντιδράσεις απλά κατηγόρησε για fake news τον ΣΥΡΙΖΑ...

Κάνουν ένα βήμα, υποχωρούν και επανέρχονται. Με παλινωδίες απαντούν στις αντιδράσεις. Πλαγιοκοπούν τα γυναικεία δικαιώματα με μια επικοινωνιακή τακτική «του κάβουρα». Επαναφέρουν σταθερά την ατζέντα της Ακροδεξιάς παίρνοντας πίσω στα λόγια όσα στις πράξεις εκτελούν. Είναι επικίνδυνοι.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL