Live τώρα    
Έλενα Ακρίτα / Καταδικάστηκαν οι βιαστές, όχι το σύστημα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έλενα Ακρίτα / Καταδικάστηκαν οι βιαστές, όχι το σύστημα

AKΡΙΤΑ
(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Η Έλενα Ακρίτα, σε ανακοίνωσή της για την καταδίκη δύο αστυνομικών του Α.Τ. Ομονοίας για τον βιασμό 19χρονης, τονίζει ότι η απόφαση αποτελεί δικαίωση για το θύμα, αλλά δεν αντιμετωπίζει συνολικά το πρόβλημα της έμφυλης βίας και της κατάχρησης εξουσίας.

Παράλληλα υπογραμμίζει ότι πολλές γυναίκες ενδέχεται να μην καταγγέλλουν παρόμοια περιστατικά από φόβο ή έλλειψη εμπιστοσύνης στη δικαιοσύνη και ζητά την καταπολέμηση της πατριαρχίας και την προστασία των θυμάτων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Τομεάρχισσας Ισότητας και Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

«Καταδικάστηκαν οι δύο αστυνομικοί του Α.Τ. Ομονοίας για τον βιασμό της 19χρονης, παρά την αθωωτική πρόταση του εισαγγελέα. Η απόφαση που δικαιώνει το θύμα, δεν είναι ωστόσο παρά ένα χανζαπλάστ στη χαίνουσα πληγή έμφυλης βίας της πατριαρχίας.

Όταν μια γυναίκα καταγγέλλει ότι βιάστηκε μέσα σε αστυνομικό τμήμα, δεν βρίσκεται απέναντι μόνο στους φερόμενους δράστες. Βρίσκεται απέναντι σε ένα ολόκληρο σύστημα εξουσίας που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τη συναίνεση ως διαπραγματεύσιμη έννοια που ενοχοποιεί το θύμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η δικαστική δικαίωση είναι σημαντική. Το πραγματικό ερώτημα όμως παραμένει: πόσες γυναίκες δεν κατήγγειλαν ποτέ, επειδή φοβήθηκαν ότι δεν θα τις πιστέψει κανείς;

Ο φεμινισμός δεν ζητά εκδίκηση. Ζητά δικαιοσύνη. Και καμία δημοκρατία δεν μπορεί να ανέχεται η πατριαρχική βία να βρίσκει καταφύγιο πίσω από μια στολή.

Καμία ανοχή στην κατάχρηση εξουσίας. Καμία ανοχή στην πατριαρχία.

Καμία γυναίκα μόνη».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0