Live τώρα    
8°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
8 °C
6.7°C10.6°C
2 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
7 °C
5.0°C8.3°C
2 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
5 °C
1.7°C8.9°C
1 BF 93%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
8.9°C10.6°C
2 BF 76%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
7 °C
5.0°C7.8°C
0 BF 81%
κ. Πρωθυπουργέ, σε τι σας ωφελεί ο θάνατός του;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

κ. Πρωθυπουργέ, σε τι σας ωφελεί ο θάνατός του;

Μητσοτάκης Βουλή
(EUROKINISSI/ΓΙΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)
  • Ασφαλώς δεν σας ωφελεί επειδή έτσι θα πάψει να είναι επικίνδυνος. Είναι ακίνδυνος εδώ και χρόνια. Αν κάποιο ρόλο προσπαθεί να δημιουργήσει, το κάνει πιά με την σιωπή και την συμπεριφορά του. Η συμπεριφορά του, δηλαδή η απεργία πείνας και δίψας, και αυτό που θα την ακολουθήσει, δηλαδή η ύψιστη και τελική σιωπή που είναι ο θάνατος, θα γίνει τηλεβόας που θα μετατρέψει την σιωπή του από αντικείμενο αδιαφορίας ή, έστω, περιθωριακού μικροενδιαφέροντος σε κραυγή στην αρχή, φωνή αργότερα, ικανή να αντέξει για πολύ χρόνο και με όχι μικρή ένταση. Όχι επειδή καθ΄ εαυτή έχει την ποιότητα να αντέξει, καμία ποιότητα δεν διαθέτει, αλλά επειδή σεις θα της έχετε δώσει δύναμη και δυναμική να αντέξει αρκετά.
  • Ασφαλώς δεν σας ωφελεί ως υπερασπιστή του κύρους και της ισχύος της δημοκρατίας. Η ισχύς της δημοκρατίας δεν κρίνεται από την αδυναμία της να αποτρέψει -για να χρησιμοποιήσω μια επιτυχή διατύπωση- την μετατροπή ενός απολιθώματος σε σύμβολο, όσο σύμβολο και για όποιους -αλλά πάντως αυτό.
  • Ασφαλώς δεν σας ωφελεί επειδή θα αποδείξετε στην Ευρώπη των δικαιωμάτων και των ευαισθησιών ότι «το κράτος δεν εκβιάζεται». Μια αγριότητα θα αποδείξετε, αν όχι μια δειλία μπροστά σε μία θεσμική γενναιότητα για την οποία έχετε κάθε θεσμικό εργαλείο -περιλαμβανομένων εκείνων που δεν του θα επέτρεπαν κάθε τρεις και λίγο να απειλεί με απεργία πείνας και θα έκαναν μια μελλοντική άρνηση της πολιτείας να ενδώσει πειστική, ενώ τώρα δεν είναι. Την θεσμική αυτή δειλία δεν την διασκεδάζουν ο εύκολος λεονταρισμός της περίπτωσης, αφού όχι σπάνια υποχωρείτε, και αρκετές φορές καλά κάνετε που υποχωρείτε.
  • Ασφαλώς δεν σας ωφελεί επειδή έτσι θα αποδείξετε αποφασιστικότητα στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Η ως τώρα πολιτική σας στα θέματα επιβολής της τάξης και του νόμου, αλλά και διαχρονικά η αδιαμφισβήτητη στάση της παράταξής σας απέναντι στην τρομοκρατία, πιστεύετε σοβαρά ότι γεννά αμφιβολίες ως προς τις προθέσεις σας;
  • Ασφαλώς δεν σας ωφελεί επειδή έτσι θα αποδείξετε πυγμή προς τους εκτός της πατρίδας μας, ή και εκτός του κόσμου των ανθρώπων επίβουλους. Πιστεύτε αλήθεια ότι ο πλοίαρχος του Τσεσμέ ανέκρουσε πρύμνη επειδή σας είδε, απτόητο και σθεναρό, να αφήνετε έναν πολυϊσοβίτη που παλεύει ανάμεσα στην προσωπική λήθη και την πολιτική αδιαφορία να μετατρέψει το έσχατο αδιέξοδό του σε ηχηρό θάνατο; Ή ότι ο ιός, μπροστά σε μια τέτοια αποφασιστικότητα, θα φοβηθεί και θα φύγει τρέχοντας για το Βουχάν;
  • Ασφαλώς δεν σας ωφελεί επειδή έτσι θα αποδείξετε κάποια αταλάντευτη προσήλωση στις αρχές του νόμου και του δικαίου. Αντιπαρερχόμενος ότι συχνά ο νόμος είναι μία κουρελού κατασκευασμένη από ράκη άσχετων μεταξύ τους, ύποπτων, ιδιοτελών τροπολογιών -και ούτε οι δικοί σας νόμοι, δυστυχώς, συχνά δεν αποτελούν εξαίρεση- δεν υπάρχει ευελιξία που να αποκλεί, ούτε ευελιξία που, αν θέλει, μπορεί να μετέλθει η πολιτεία, ή, όπως νομίζει, π.χ., η ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων σταθερό έδαφος για τυπική αξιοποίηση των προβλεπομένων και από τον δικό σας νόμο δυνατοτήτων.
  • Ασφαλώς δεν σας ωφελεί επειδή έτσι θα προκαλέσετε πολιτικό πρόβλημα στον Σύριζα, εμφανίζοντάς τον ως δήθεν πολιτικά φιλικό προς τον τρομοκράτη. Αυτό δεν είναι αλήθεια, και είναι γνωστό, είναι πασίδηλο ότι δεν είναι αλήθεια. Σοβαρό πρόβλημα και ιδεολογική ρωγμή δημιουργείτε σε μεγάλα τμήματα του ευρύτερου πολιτικού σας χώρου και περιγύρου, απ΄ όπου σοβαροί και έγκυροι άνθρωποι, διόλου φιλικοί προς τον Σύριζα, επισήμαναν τον ατόπημα και το λάθος της επιμονής σας. Ιδιαίτερο πολιτικό πρόβλημα δημιουργείτε στους οψιγενείς πολιτικούς σας ακολούθους -γλυκεροί κεντρο-φιλελεύθεροι, δυναμικοί στα εύκολα, αλλά ελιγματίες και μουλωχτοί στα ζόρια- των οποίων όλος ο ελευθεριάζων λόγος καταρρέει όταν συναντά hard cases, όπως η συγκεκριμένη. Και μαζί του και το τόσο χρήσιμο για σας κύρος τους.
  • Ακόμη, ασφαλώς δεν σας ωφελεί επειδή έτσι θα επέλθει μια κάποια νέμεσις για το αίμα αγαπημένων ανθρώπων του δικού σας συγγενικού κύκλου, ανθρώπων αγαπημένων βεβαίως πρώτα από σας, αλλά όχι μόνο από σας. Δεν επέρχεται καμία νέμεσις με το να του επιτρέψετε να στήσει μνημείο με αυτόν τον συγκεκριμένο τρόπο θανάτου του. Νέμεσις επέρχεται με την εφαρμογή της ποινικής απόφασης και την πλήρη, όχι εκδικητική αλλά ακριβοδίκαιη και δημοκρατικά ανθρωπιστική εφαρμογή της σωφρονιστικής νομοθεσίας. Και με την καταδίκη στη λήθη, την damnatio memoriae, από την οποία ετοιμάζεσθε να τον γλυτώσετε.

Σε τι λοιπόν σας ωφελεί ο θάνατός του;

 

*Ο Γιάννης Ζ. Δρόσος είναι Ομότιμος Καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου στην Νομική Σχολή Αθηνών

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL