Το δικό τους μήνυμα στέλνουν σήμερα, Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο ΣΥΡΙΖΑ και η Φώφη Γεννηματά. Κοινή συνισταμένη ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία ανοχή στο συχνά αόρατο αυτό έγκλημα, ότι καμία γυναίκα δεν είναι μόνη και ότι θα πρέπει τα θύματα να σπάσουν τη σιωπή.
«Η Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, καλεί σε επαγρύπνηση και δράση. Μηδενική αποδοχή και ανοχή της βίας κατά των γυναικών. Τιμωρία των ενόχων. Δημιουργία δομών στήριξης και προστασίας των θυμάτων» τονίζει συγκεκριμένα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου με ανάρτησή της στο facebook.
Η Κ. Σακελλαροπούλου υπογραμμίζει, επίσης, ότι χρειάζεται αλλαγή του οικογενειακού και κοινωνικού παραδείγματος, μέσω εκπαιδευτικών και συμβουλευτικών διαδικασιών. Παράλληλα, σημειώνει ότι «θα χρειαστεί χρόνος για να διαλυθούν τα στερεότυπα που πηγάζουν από την ανισότητα των φύλων και περιβάλλουν ιδεολογικά το φαινόμενο, συχνά στιγματίζοντας το θύμα και όχι τον ένοχο, διαμορφώνοντας τη συλλογική ανεκτικότητα απέναντι σε πράξεις ηθικά και ποινικά κολάσιμες». Ωστόσο, επισημαίνει ότι ως τότε, η αυστηρή εφαρμογή του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου και η δημιουργία υποστηρικτικού περιβάλλοντος για τις γυναίκες που έχουν υποστεί ή υφίστανται κακοποίηση, είναι η μόνη οδός.
Αλ. Τσίπρας: «Καμία δεν είναι μόνη»
Ο Αλέξης Τσίπρας στέκεται στο πλευρό των γυναικών που πέφτουν θύματα βίας, με ανάρτησή του στο Instagram. Με το hashtag #withHer, υπογραμμίζει ότι καμία δεν είναι μόνη. «Μαζί κάνουμε τη δύναμή μας φωνή» σημειώνει και υπενθυμίζει την Τηλεφωνική Γραμμή Υποστήριξης SOS 15900. Άλλωστε, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία είχε πραγματοποιήσει παρέμβαση και πριν από δύο ημέρες, με αφορμή τη νέα γυναικοκτονία στη Μάνη, υπογραμμίζοντας ότι «είναι συλλογικό μιας χρέος να μην αφήσουμε καμία στην τύχη της».
ΣΥΡΙΖΑ: Αναγνώριση τώρα της γυναικοκτονίας ως ποινικό αδίκημα
«25 Νοέμβρη σήμερα, Διεθνής Ημέρα για την εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών και ήδη έχουν καταγραφεί για φέτος 10 γυναικοκτονίες στην Ελλάδα. Και η τελευταία, όπως και οι περισσότερες, για “οικογενειακές διαφορές”, παρότι “φαινόταν να είναι ένα αγαπημένο ζευγάρι” και “ο δράστης δεν είχε δώσει αφορμές στο παρελθόν”. Η βία κατά των γυναικών, όμως, δεν είναι μόνο αριθμοί. Πίσω από τους αριθμούς κρύβονται ανθρώπινες ζωές, ενσώματες υπάρξεις, στα σώματα των οποίων ασκείται κάθε είδους βία, που στην ακραία της μορφή στέλνει στον θάνατο, όπως συνέβη με την Ελένη Τοπαλούδη, με την Susan Eaton, με την ZackieOh και πολλές άλλες» υπογραμμίζει σε δήλωσή της η αναπληρώτρια τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, αρμόδια για θέματα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ισότητας και Καταπολέμησης των Διακρίσεων, Ειρήνη Αγαθοπούλου.
Στη γυναικοκτονία στη Μάνη, εν μέσω lockdown, αναφέρεται και το Τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής/Φύλου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για να θυμίσει ότι όταν άρχισε η απομόνωση λόγω covid-19, τα κρούσματα κάθε μορφής βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών, ιδίως της ενδοοικογενειακής βίας, παρουσίασαν ανησυχητική αύξηση. «Με συναίσθηση του συλλογικού μας χρέους να μην αφήσουμε καμιά γυναίκα μόνη στην τύχη της, ενώνουμε δυνάμεις και ενθαρρύνουμε τις γυναίκες να σπάσουν τη σιωπή τους και να μιλήσουν. Ταυτόχρονα παροτρύνουμε την κοινωνία να πάψει την ανοχή της, να σταθεί αλληλέγγυα σε κάθε γυναίκα και να αντιδράσει» τονίζει το Τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής/Φύλου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Καλεί δε την κυβέρνηση να αναλάβει τις δικές της ευθύνες και να προχωρήσει μεταξύ άλλων, στην πλήρη εφαρμογή της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, στην αναγνώριση και εισαγωγή του όρου γυναικοκτονία ως νέο αδίκημα στον Ποινικό Κώδικα, όπως έκανε πρόσφατα η Κύπρος και στη στελέχωση και εξειδίκευση όλων των αστυνομικών τμημάτων με το απαραίτητο προσωπικό για την σταθερή αντιμετώπιση των περιστατικών βίας κατά των γυναικών.
Φ. Γεννηματά: Μια «πανδημία» μέσα στην πανδημία
«Είμαστε αντιμέτωποι με μια "πανδημία" μέσα στην πανδημία, με όσα συμβαίνουν και είδαν το φως της δημοσιότητας, για την έκρηξη των φαινομένων οικογενειακής βίας κατά το πρώτο κύμα της», τόνισε χθες η Φώφη Γεννηματά σε διαδικτυακή συζήτηση με αφορμή τη σημερινή διεθνή ημέρα. Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής ειεσήμανε ότι θα πρέπει να μπει ένα τέλος σε αυτή την «διαρκή εκκρεμότητά». «Να αντιμετωπίσουμε επιτελούς κατάματα το "αόρατο φαινόμενο" που αφήνει ορατά σημάδια ντροπής για τις κοινωνίες μας και προσβολής για όλες τις γυναίκες» είπε και σημείωσε πως «στην Ελλάδα, από το 2011 μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 62 γυναικοκτονίες. Το 2019 δολοφονήθηκαν 12 γυναίκες, ενώ φέτος 8 γυναίκες έχασαν τη ζωή τους με αυτόν τον τρόπο, τρεις από αυτές κατά τη διάρκεια της πρώτης καραντίνας. Και χθες ακόμα δολοφονήθηκε μια γυναίκα από τον σύζυγό της στη Μάνη».