Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
10.6°C13.3°C
1 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
9 °C
8.3°C10.0°C
1 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
8.9°C15.0°C
4 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
13.3°C16.0°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
9.4°C10.0°C
2 BF 81%
Ντόπες αισιοδοξίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ντόπες αισιοδοξίας

Εμβόλιο
(PIXABAY.COM)

Το αδιέξοδο της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας είναι πλέον πανθομολογούμενο. Απέτυχαν να σχεδιάσουν, έχασαν χρόνο θριαμβολογώντας και σήμερα πανικόβλητοι έχουν χάσει τον έλεγχο. Αυτό επιβεβαιώνουν καθημερινά τα στοιχεία τα οποία πίσω τους κρύβουν τραγωδίες.

Η κατάσταση είναι ζοφερή με προοπτική να γίνει χειρότερη. Οι νεοφιλελεύθεροι αρνητές της ενίσχυσης του ΕΣΥ, που μας κυβερνούν, προσπαθούν να δημιουργήσουν μία εικονική πραγματικότητα για να παραπλανήσουν την κουρασμένη κοινωνία και να αναχαιτίσουν τη διογκούμενη δυσαρέσκεια.

Παράλληλα με τα τρομολαγνικά σενάρια τροφοδοτούν την επικαιρότητα με θετικές ειδήσεις, τις οποίες πρόθυμα προβάλλουν τα μέσα της λίστας Πέτσα.

Στην πρώτη θέση είναι οι εξελίξεις γύρω από το εμβόλιο, κάτι που φαίνεται φυσιολογικό. Δεν μένουν όμως στην παρουσίαση ενός γεγονότος που ενδιαφέρει όλη την υφήλιο, αλλά (με τον βομβαρδισμό της κοινής γνώμης) δημιουργούν την εντύπωση ότι το εμβόλιο είναι έτοιμο. Μπορεί οι έρευνες να προχωρούν με ταχύτητα, ωστόσο υπάρχουν πολλοί αστερίσκοι από τους ειδικούς.

Καλλιεργούν την πεποίθηση ότι θα είναι εφικτός ένας μαζικός εμβολιασμός (το μοναδικό τείχος προστασίας) μέσα στο επόμενο διάστημα (ακόμη και τέλος του χρόνου ή αρχές του επόμενου...). Οι επιστήμονες πάντως ξεκαθαρίζουν ότι θα φτάσει στον πληθυσμό (αν όλα πάνε ευνοϊκά) πολύ δύσκολα πριν από το καλοκαίρι.

Θολώνουν κρίσιμες διαδικασίες και αναλίσκονται, όπως με τη συνέντευξη Κικίλια, στη μεταφορά ενός προϊόντος που δεν υπάρχει. Πολύ σωστά τώρα προγραμματίζουν τι θα γίνει (έστω και ατελώς ή copy - paste), όταν και αν υπάρξει κάποιο ασφαλές εμβόλιο. Οι τυμπανοκρουσίες όμως αποπροσανατολίζουν. Η απλή λογική δείχνει ότι θα μπορούσαν να είχαν κάνει κάποιον αντίστοιχο σχεδιασμό με τη λήξη του πρώτου λοκντάουν γι’ αυτά που ήρθαν σήμερα.

Την ίδια πρεμούρα δεν δείχνουν ούτε και αυτοί που έχουν κάποιο συμφέρον από τα χρηματιστηριακά παιχνίδια των φαρμακευτικών κολοσσών. Αποκρύπτουν την πιο κρίσιμη επισήμανση των επιστημόνων:  Όπως και να εξελιχθούν τα πράγματα, τα υγειονομικά μέτρα θα συνεχιστούν τουλάχιστον αυτό τον χειμώνα.

Ταυτόχρονα υπό την πίεση της οικονομικής κατάρρευσης της χώρας θέλουν να πιστέψουν οι πολίτες ότι οι γιορτές των Χριστουγέννων θα γίνουν με ανοιχτά καταστήματα. Παρά τις καθημερινές αλληλοαναιρούμενες δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών, υπογείως τροφοδοτούν έναν διάλογο με ημερομηνίες και κατηγορίες αφού ο τζίρος των γιορτών είναι καθοριστικός για την επιβίωση δεκάδων κατηγοριών επαγγελματιών αλλά και για τη βελτίωση των αρνητικών δεικτών.

Ξεχνούν ότι τα νοικοκυριά έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα και ότι έχουν περιοριστεί σημαντικά τα ποσά για κατανάλωση. Ο σημερινός πανικός τους δείχνει ότι, όποτε και αν το αποφασίσουν, θα καταφέρουν κάτι ανάλογο με το άνοιγμα των σχολείων και προφανώς τα ίδια αποτελέσματα.

Μακάρι να βρεθεί το εμβόλιο άμεσα και τότε σίγουρα θα είναι πρώτη είδηση παγκοσμίως. Μακάρι να ανοίξουν με ασφάλεια τα μαγαζιά για να πάρουν μία ανάσα οι μικρομεσαίοι.  Όχι όμως να κοροϊδεύουν τον κόσμο με ψέματα και μισές αλήθειες για να θολώσουν τη μαύρη πραγματικότητα και να καλύψουν την ανικανότητά τους.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL