«Πολύ μικρό» σε σχέση με την αναστάτωση που δημιουργεί χαρακτήρισε το όφελος από την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή σε ενδιάμεση έκθεση που συνέταξε μετά από σχετικό αίτημα του τότε προέδρου της Επιτροπής Απολογισμού και Ισολογισμού της Βουλής Δ. Γάκη. Αντίθετα, το Γραφείο Προϋπολογισμού τόνισε ότι η έμφαση θα έπρεπε να δοθεί στην καταπολέμηση της υστέρησης εσόδων από τον ΦΠΑ προτείνοντας την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, τομέας στον οποίο η χώρα μας είναι από τις τελευταίες θέσεις στην Ε.Ε.
Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στην Βουλή επισήμανε ότι με τα στοιχεία του 2013 η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ στο Αιγαίο θα πρόσθετε 69 εκατ. ευρώ στα φορολογικά έσοδα, δηλαδή το 0,5% των προβλεπόμενων εσόδων του 2013. Επίσης υπογράμμισε ότι ακόμα και το πιο αισιόδοξο σενάριο για έσοδα 250 εκατ. ευρώ ισοδυναμεί με το 25% των εσόδων από τη μείωση της φοροδιαφυγής μόνο στην Περιφέρεια Αττικής. Το Γραφείο Προϋπολογισμού επικαλέστηκε στοιχεία που δείχνουν τη διαχρονική υστέρηση στα έσοδα ΦΠΑ, τόσα στα χρόνια της ανάπτυξης όσο και σε αυτά της ύφεσης.
Το Γραφείο Προϋπολογισμού πρότεινε την επέκταση των ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής, τα οποία, όπως σημείωσε, έχουν χρησιμοποιηθεί επιτυχώς κι από άλλες χώρες με δημοσιονομικά προβλήματα. Στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι «η εισαγωγή και η διευρυμένη χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής θα αυξήσει σημαντικά την εισπραξιμότητα του φόρου άμεσα, χωρίς να απαιτείται πρώτα η εκ βάθρων αναδιοργάνωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού» και υπολογίζεται ότι το Δημόσιο θα μπορούσε να εισπράξει επιπλέον 2 δισ. ευρώ από τον ΦΠΑ.
Κώστας Παπαγιάννης