ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕΛΙΓΓΩΝΗΣ
Πριν καν υπογραφεί η σύμβαση της Ν.Δ. με την εταιρεία Vodafone που θα αναλάβει τη διεξαγωγή των εκλογών για ανάδειξη αρχηγού και πριν καν η Συγγρού βρει... τα χρήματα που ζητεί η εν λόγω εταιρεία, "φουντώνει" η κόντρα μεταξύ των υποψηφίων αρχηγών και αναζωπυρώνεται η εσωστρέφεια.
Μάλιστα, για μία ακόμη φορά, ως μείζον πολιτικό επίδικο της εσωκομματικής διαδικασίας αναδεικνύεται η στάση που θα τηρήσει η Ν.Δ. έναντι της κυβέρνησης και των προκλήσεων που ξεπροβάλλουν για τη χώρα.
Το θέμα αναδείχθηκε εκ νέου με χθεσινή ραδιοφωνική παρέμβαση του Ευ. Μεϊμαράκη στον ρ/σ Real. Ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα. "Δεν μπορεί να τα διαχειριστεί το παιδί, τί να κάνουμε, αφού έχει απειρία", είπε χαρακτηριστικά, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση "δεν ξέρει τί να κάνει και κοντεύουν να μας βγάλουν από τη Σένγκεν".
Άλλο συνεννόηση, άλλο οικουμενική
Με αυτές τις οξύτατες φράσεις, ωστόσο, ο υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιχείρησε, ουσιαστικά, να "ισορροπήσει" την άποψή του υπέρ της συναίνεσης. "Άλλο συνεννόηση, άλλο συναίνεση, άλλο στήριξη και άλλο οικουμενική. Απαιτείται όμως η συνεννόηση. Δεν μπορεί να στέλνουμε μηνύματα στο εξωτερικό ότι δεν μιλάμε καθόλου. Και σας το λέει κάποιος που στην τηλεμαχία των αρχηγών με αποκάλεσαν 'υπόδικο'... Υπάρχουν ζητήματα που απαιτείται η συνεννόηση", είπε χαρακτηριστικά ο Ευ. Μεϊμαράκης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη πολιτικής σταθερότητας: "Είναι η πρώτη φορά από το 1974 και μετά που λίγες εβδομάδες μετά τις εκλογές δεν υπάρχει σταθερότητα πάλι. Όλοι αγωνιούν τι θα τους ξημερώσει. Μα οι εκλογές γίνονται για να επέλθει σταθερότητα, η οποία είναι βασική προϋπόθεση για τα άλλα. Εγώ έτσι τα κρίνω, έτσι νομίζω. Αυτή είναι η δική μου άποψη, αυτή καταθέτω και με αυτήν ζητώ να ψηφιστώ", επισήμανε ο υποψήφιος πρόεδρος της Ν.Δ.
Θέλουν άλλο πρωθυπουργό!
Στον αντίποδα, να δεσμευτούν πριν από τις εσωκομματικές εκλογές της 20ής Δεκεμβρίου ότι δεν θα συνεργαστούν με τον ΣΥΡΙΖΑ, ζήτησε από τους τρεις ανθυποψηφίους του ο Άδ. Γεωργιάδης, προσθέτοντας -στον ρ/σ "Πρακτορείο 104,9 FM- πως "αν κάποιος υποψήφιος έχει μια άλλη πολιτική πρόταση, θα πρέπει να την κάνει γνωστή από τώρα για να πάρει πολιτική νομιμοποίηση". «Δεν έχω ακούσει κάποιον από τους συνυποψηφίους μου μέχρι στιγμής να λέει ότι θέλει να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έχω ακούσει κανέναν βουλευτή να λέει κάτι τέτοιο. Πολύ θα ήθελα να βγει κάποιος δημοσίως να το πει», συνέχισε ο Αδ. Γεωργιάδης.
Παράλληλα, "μεσοβέζικη" στάση τηρούν ο Απ. Τζιτζικώστας και ο Κυρ. Μητσοτάκης. Αμφότεροι άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ σε μια... "οικουμενική" κυβέρνηση, ενώ ο Κυρ. Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει "με έναν άλλο πρωθυπουργό". Μάλιστα, και στη Βουλή, ο πρώην υπουργός επισήμανε ότι "βλέπει πολύ σύντομα μια νέα πλειοψηφία", ρίχνοντας λάδι στη φωτιά των "οικουμενικών" σεναρίων διαφόρων κύκλων.
Μεϊμαράκης: Θα αλλάξω τον Παπαμιμίκο
Πάντως, ο Ευ. Μεϊμαράκης, με όσα είπε χθες, πυροδότησε εκ νέου μια κόντρα με τον γραμματέα του κόμματος Ανδρ. Παπαμιμίκο, ενώ προανήγγειλε ότι "αν εκλεγεί, το πρώτο πράγμα που θα αλλάξει στο κόμμα θα είναι ο γραμματέας". Ο Ευ. Μεϊμαράκης κατηγόρησε τον Ανδρ. Παπαμιμίκο ότι "λέει όχι" στην κατάθεση μήνυσης προς την εταιρεία Infosolutions. "Έκανα νέο γράμμα χθες προς τον πρόεδρο της ΚΕΦΕ, που παραμένει ο κ. Παπαμιμίκος, γιατί μπορεί να έχει το κώλυμα αλλά προεδρεύει. Και ζήτησα να γίνει μήνυση. Ο κ. Γεωργιάδης είπε όχι, ο κ. Παπαμιμίκος λέει όχι, η νομική υπηρεσία κατηγορηματικά αρνείται και εγώ ερωτώ: θα συγκαλύψουν κάτι; Φοβούνται να μπει ο εισαγγελέας και ο ανακριτής μέσα; Κι αν αυτοί αισθάνονται ότι εγώ έχω την ευθύνη, γιατί το φοβούνται; Εγώ το ζητώ και ζητώ το κόμμα να καταθέσει τη μήνυση", είπε ο Ευ. Μεϊμαράκης.
Ο Ανδρ. Παπαμιμίκος σήκωσε το γάντι Μεϊμαράκη, κατηγορώντας τον πρώην πρόεδρο του κόμματος για "εμμονή". "Είναι ψέμα πως εγώ αρνήθηκα την υποβολή μήνυσης και αν ισχύει το αντίθετο, ας βγει να το αποδείξει. Διαφορετικά τον καλώ να ανακαλέσει", τόνισε ο Ανδρ. Παπαμιμίκος διερωτώμενος "γιατί μέχρι να παραιτηθεί από πρόεδρος, δεν υπέβαλε μήνυση εναντίον της εταιρείας, ως είχε κάθε δικαίωμα". "Επιτέλους ας πρυτανεύσει η λογική και η ψυχραιμία και ας πορευθούμε με ενότητα και ομοψυχία για το καλό της παράταξης", κατέληξε ο γραμματέας της Π.Ε. της Ν.Δ.