Live τώρα    
Το γεύμα των αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο / Πρ. Παυλόπουλος: Αρθήκατε στο ύψος των περιστάσεων, ό,τι διαφορές και αν υπάρχουν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το γεύμα των αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο / Πρ. Παυλόπουλος: Αρθήκατε στο ύψος των περιστάσεων, ό,τι διαφορές και αν υπάρχουν

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΝΙΚΟΣ ΛΙΟΝΑΚΗΣ

Το γεύμα που παρέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στους πολιτικούς αρχηγούς με την ευκαιρία της 41ης επετείου για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, θα είχε αναπόφευκτα στο "τραπέζι" την πολιτική συζήτηση, στον απόηχο της ψηφοφορίας της Τετάρτης για τα τελευταία προαπαιτούμενα, ενόψει της διαπραγμάτευσης για τη συμφωνία με τους δανειστές.

Από τις πληροφορίες που προέκυπταν από τα περιβάλλοντα προέδρων των κομμάτων της αντιπολίτευσης μετά το γεύμα, η συγκυρία αποτέλεσε ουσιαστικά ένα άτυπο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, με τους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης να προσπαθούν να πάρουν νέες δεσμεύσεις από τον πρωθυπουργό. Οι πιέσεις για δεσμεύσεις αφορούσαν, σύμφωνα με πληροφορίες, πρωτίστως το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και το ζήτημα του "προβλήματος" με την πρόεδρο της Βουλής Ζ. Κωνσταντοπούλου. Τη θέση του ΚΚΕ ως προς τον χαρακτήρα του γεύματος και τις οποιεσδήποτε συζητήσεις θα διεξάγονταν εντός του Προεδρικού είχε διαχωρίσει προσερχόμενος ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Θ. Παφίλης (που εκπροσώπησε τον Δ. Κουτσούμπα, ο οποίος απουσίαζε σε περιοδεία), επισημαίνοντας τον "αποκλειστικά" συμβολικό χαρακτήρα της "εκδήλωσης".

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρόεδροι των κομμάτων έθεσαν στον Αλ. Τσίπρα το ζήτημα της μη διεξαγωγής πρόωρων εκλογών, τουλάχιστον όχι προτού ολοκληρωθούν η επίτευξη της συμφωνίας, η πρώτη αξιολόγηση και ξεκινήσουν οι συνομιλίες για τη διαμόρφωση οδικού χάρτη για την ρύθμιση του χρέους. Επιπλέον τού "επισημάνθηκε" ότι αναφορικά με νομοσχέδια που αφορούν σημαντικές μεταρρυθμίσεις μπορεί να αξιοποιήσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 230 βουλευτών για να ψηφιστούν. Στο ίδιο πλαίσιο, του ζήτησαν να μην φέρει νομοσχέδια με τα οποία θα διαφωνήσουν, αναφερόμενοι σε εκείνο για την Παιδεία. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, άσκησαν πιέσεις να προχωρήσει σε πρωτοβουλίες για να "επιλύσει" το ζήτημα που έχει ανακύψει με τη Ζ. Κωνσταντοπούλου. Ενδεικτική είναι η αναφορά του Στ. Θεοδωράκη σε δημοσιογράφους, ότι για εκείνον έχει "αυτοκαθαιρεθεί" η πρόεδρος της Βουλής και ότι αναμένει πρωτοβουλίες εκ μέρους του πρωθυπουργού.

Δεν προτίθεται να αιφνιδιάσει η κυβέρνηση

Ως προς αυτά τα ζητήματα, νωρίτερα, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλ. Γεροβασίλη καθιστούσε σαφές (ρΣκάι) σε ό,τι αφορά στο ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες ότι δεν πρόκειται να υπάρξει αιφνιδιασμός εκ μέρους του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης. Συμπλήρωνε δε πως "αν συνολικά υπάρχουν αιφνιδιασμοί εν μέσω αυτής της σκληρής και δύσκολης και τελικής ουσιαστικής διαπραγμάτευσης, αυτό δεν είναι κάτι το οποίο μπορεί να προεξοφλήσει η ελληνική κυβέρνηση - δεν θα είναι από την πλευρά της". Στο ερώτημα εάν η Ζ. Κωνσταντοπούλου θα είναι πρόεδρος της Βουλής όταν θα κυρώνεται η συμφωνία, απάντησε: "προφανώς" και πως η ίδια θα αποφασίσει αν θα προεδρεύσει εκείνη την ημέρα. Σχολίασε επιπλέον ότι "η θεσμική δυσαρμονία είναι ορατή, γι' αυτό και έγινε και η συζήτηση, και διατυπώθηκε μεταξύ του πρωθυπουργού και της προέδρου, με την έννοια ότι είναι σεβαστές οι πολιτικές επιλογές του καθενός". "Από την άλλη, όμως", πρόσθεσε, "χρειάζεται και ένα κυβερνητικό έργο και μια νομοθέτηση, η οποία να υποβοηθά τον στόχο της κυβέρνησης. Σ' αυτό πρέπει να βρεθεί η ισορροπία".

Υποδεχόμενος τους πολιτικούς αρχηγούς, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εμφανίστηκε ενωτικός: "'Ο,τι διαφορές και αν υπάρχουν, αποδείξατε όλο αυτό το διάστημα ότι αρθήκατε στο ύψος των περιστάσεων. Και αυτό είναι κάτι το οποίο το γνωρίζει ο ελληνικός λαός", είπε, προσθέτοντας ότι "αυτό σηματοδοτεί τη μεγάλη πορεία του τόπου, αυτή την δύσκολη πορεία" και ότι "αυτό άλλαξε την εμπιστοσύνη προς την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό και στο εξωτερικό".

Κλείνοντας, ο Πρ. Παυλόπουλος ευχήθηκε σε όλους "χρόνια πολλά" και συμπλήρωσε ότι "αυτή η συνάντησή μας τιμά και την ημέρα, αλλά έχει και τον συμβολισμό της αποκατάστασης της Δημοκρατίας".

Δηλώσεις μετά τη σύσκεψη

Εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, ο Στ. Θεοδωράκης μετέφερε την εκτίμηση πως δεν νομίζει ότι θέλει κάποιος εκλογικό αιφνιδιασμό και πως ούτε κατάλαβε ότι ο πρωθυπουργός έχει τέτοια πρόθεση. "Όλοι συμφωνήσαμε ότι θα πρέπει να καταλαγιάσουν λίγο τα πάθη", πρόσθεσε. Ο επικεφαλής του Ποταμιού χαρακτήρισε απόλυτα εφικτό στόχο την ολοκλήρωση της συμφωνίας στις 18 ή 19 Αυγούστου, με βάση τα πρόσφατα αποτελέσματα του κοινοβουλίου. Δήλωσε ακόμη ότι "πήραμε απαντήσεις από τον πρωθυπουργό κυρίως ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να επιλυθούν εκκρεμότητες. Έλυσαν ο ένας τις απορίες του άλλου" και πως ο κάθε αρχηγός κρατά τις αντιρρήσεις του.

Δεδομένων των έντονα επικριτικών τοποθετήσεών της απέναντι στον πρωθυπουργό το τελευταίο διάστημα και ειδικότερα στις δύο ψηφοφορίες στη Βουλή, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εμφανίστηκε με ιδιαίτερα ήπια και συναινετική ρητορική, αλλά και με αιχμές. Με αφορμή την επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας είπε ότι το μήνυμα είναι ότι "την κρίση θα την ξεπεράσουμε με περισσότερη Δημοκρατία και με εθνική συνεννόηση" και συνέχισε: "Όλοι μαζί χτίζουμε για το αύριο. Χωρισμένοι γκρεμίζουμε αυτά που χτίσαμε χθες", για να προσθέσει ότι "σήμερα που καταρρέει ο διαχωρισμός 'Μνημόνιο - αντιμνημόνιο', σήμερα που τα ψέματα δίνουν τη θέση τους στις δύσκολες αποφάσεις, ο δρόμος είναι ένας. Ο δρόμος της συνεννόησης". Σε αυτό το πλαίσιο, είπε ότι "μόνο μέσα από τη συνεργασία μπορούμε να εξασφαλίσουμε την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας μας" και ότι "θα πρέπει να προχωρήσουμε χωρίς πολώσεις".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0