Live τώρα    
Ν. Λογοθέτης (πρ. αντιπρόεδρος ΕΛΣΤΑΤ) στην Εξεταστική Επιτροπή: / "Φόρτωσαν" το έλλειμμα του 2009 με 4,4 δισ. μη εγκεκριμένες δαπάνες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ν. Λογοθέτης (πρ. αντιπρόεδρος ΕΛΣΤΑΤ) στην Εξεταστική Επιτροπή: / "Φόρτωσαν" το έλλειμμα του 2009 με 4,4 δισ. μη εγκεκριμένες δαπάνες

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΣΤΑΣ ΠΟΥΛΑΚΙΔΑΣ

Από τα 6,6 δισ. ευρώ των νοσοκομείων, που χρησιμοποιήθηκαν για να διογκωθεί το έλλειμμα του 2009, μόνο τα 2,2 δισ. πέρασαν από το Ελεγκτικό Συνέδριο, αποκάλυψε ο πρ. αντιπρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ Νίκος Λογοθέτης, καταθέτοντας χθες στην εξεταστική επιτροπή για το Μνημόνιο. Εκτίμησε ακόμη ότι ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέας Γεωργίου προστατευόταν από έναν "σκοτεινό άρχοντα" την περίοδο της επανεκτίμησης του ελλείμματος. Έπειτα από ερωτήσεις, τόνισε ότι ο "σκοτεινός άρχοντας" είναι ο Σόιμπλε, ενώ επέρριψε προσωπικές ευθύνες στον Α. Γεωργίου για την διόγκωση του ελλείμματος.

Ο Ν. Λογοθέτης υπογράμμισε ότι έγιναν αλχημείες στο έλλειμμα του 2009, με αποτέλεσμα να διογκωθεί και η Ελλάδα να μπει στα Μνημόνια. "Η διόγκωση του ελλείμματος το 2009 ήταν τουλάχιστον ένας λόγος που οδηγηθήκαμε στα Μνημόνια" είπε κατηγορηματικά. Επισήμανε ακόμη πως, λόγω της τεχνητής διόγκωσης του ελλείμματος, ελήφθησαν περισσότερα μέτρα, αναφέροντας ότι "μία παράγραφος του πρώτου Μνημονίου φέρεται να λέει ότι τα μέτρα που θα λαμβάνονταν θα προσαρμόζονταν στα στοιχεία που προέκυψαν, δηλαδή στο έλλειμμα του 2009".

Παραβιάστηκαν πολλά κριτήρια

Ο Ν. Λογοθέτης δεν έκρυψε και την αντιπαράθεση που είχαν τα μέλη της ΕΛΣΤΑΤ με τον Α. Γεωργίου για τον τρόπο υπολογισμού του ελλείμματος. «Παραβιάστηκαν πολλά κριτήρια για την ένταξη των ΔΕΚΟ στα ελλείμματα. Το έλλειμμα διογκώθηκε ακόμα περισσότερο με τη δημοσιονομική μονοπρόσωπη λογική του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ Α. Γεωργίου. Δεν έπρεπε το έλλειμμα του 2009 να περνάει πάνω από 10%. Η αλχημεία που έγινε καταρράκωσε την αξιοπιστία μας, οδήγησε τα spreads στα ύψη και δεν μπορούσαμε να βγούμε στις αγορές. Η διόγκωση των ελλειμμάτων νομιμοποίησε το πρώτο Μνημόνιο και δικαιολόγησε το δεύτερο για την εφαρμογή επαχθών μέτρων" τόνισε ο πρ. αντιπρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ. Ακόμη, σημείωσε ότι, παρά τις αντιδράσεις των μελών της ΕΛΣΤΑΤ, ο Α. Γεωργίου δημοσίευσε τα στοιχεία για το έλλειμμα με δική του ευθύνη και με την έγκριση της Eurostat.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0