ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΣΤΑΣ ΠΟΥΛΑΚΙΔΑΣ
Ύψωσε ανάστημα η Βουλή στην παρέμβαση Στουρνάρα στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου ανακοίνωσε χθες ότι επιστρέφεται ως απαράδεκτη η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη νομισματική πολιτική, μέσω της οποίας ο Γιάννης Στουρνάρας άσκησε πολιτική πίεση.
Η σχετική ανακοίνωση έγινε από την πρόεδρο της Βουλής κατά την πρώτη παρουσίαση των συμπερασμάτων της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους και ως κίνηση είναι πρωτοφανής στα κοινοβουλευτικά χρονικά. Ο διοικητής της ΤτΕ απέστειλε αιφνιδίως και χωρίς συνεννόηση, αλλά με πολλά σχόλια, ένα φάκελο με στικάκι στη Βουλή, στο οποίο περιλαμβανόταν η έκθεση για τη νομισματική πολιτική.
"Στικάκια δεν παραλαμβάνει το Κοινοβούλιο, στικάκια άλλοι κρατούσαν στα συρτάρια τους» σχολίασε η Ζ. Κωνσταντοπούλου, αναφερόμενη εμμέσως πλην σαφώς στο στικάκι με την λίστα Λαγκάρντ που είχε στα συρτάρια του γραφείου του ο Ευ. Βενιζέλος.
Καλείται στη Βουλή για τη Siemens
"Τα ίδια και τα ίδια πρόσωπα παραβιάζουν το δικαίωμα του λαού στην αλήθεια και τη διαφάνεια" επεσήμανε η Ζ. Κωνσταντοπούλου θυμίζοντας ότι οι Γ. Στουρνάρας, τόσο ως υπουργός Οικονομικών όσο και με άλλες του ιδιότητες, "έχει συμπράξει στην οικονομική πολιτική" που οδήγησε την Ελλάδα στα Μνημόνια. Μάλιστα την επόμενη εβδομάδα θα κληθεί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής προκειμένου να καταθέσει για την υπογραφή που έβαλε στον εξωδικαστικό συμβιβασμό με τη Siemens...
Παρέμβαση στη διαπραγμάτευση
"Με μία αντιθεσμική κίνηση ο Γ. Στουρνάρας σπεύδει στα κλεφτά να αποστείλει ένα διαβιβαστικό, στα γρήγορα, για να παρέμβει απαραδέκτως στη διαδικασία" αποστέλλοντας την έκθεση και προβαίνοντας "σε μία σειρά από κρίσεις και διατυπώσεις που αναντίρρητα επηρεάζουν αυτά που τεκταίνονται" υπογράμμισε η Ζ. Κωνσταντοπούλου.
Για την πρόεδρο της Βουλής ήταν προφανές ότι η δημοσιοποίηση της έκθεσης σχετίζεται και με την παρουσίαση των συμπερασμάτων της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους, ενώ η διαδικασία που ακολούθησε ο Γ. Στουρνάρας "εκθέτει ανεπανόρθωτα τον διοικητή της ΤτΕ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα".
"Ήταν τέτοια η σπουδή, η ανησυχία για παρέμβαση, που έπρεπε να σταλεί 10.40 το πρωί, την ώρα που ξεκινά η παρουσίαση των στοιχείων που αποτελούν ανυπέρβλητο επιχείρημα" είπε και υπογράμμισε: "Θέλω ως πρόεδρος της Βουλής και συστήσασα την Επιτροπή Αλήθειας να πω στον Γ. Στουρνάρα ότι αυτό το έγγραφο επιστρέφεται ως απαράδεκτο. Είναι απαράδεκτη παρέμβαση και στη λαϊκή εντολή και τη λειτουργία του κοινοβουλίου".
Η πρόεδρος της Βουλής κατήγγειλε τον διοικητή της ΤτΕ επειδή δεν συνεργάστηκε με την Επιτροπή Αλήθειας όταν στις 21 Μαΐου του ζήτησε να της χορηγήσει τα στοιχεία που είναι απαραίτητα για τη διεξαγωγή πλήρους λογιστικού ελέγχου. Στις 27 Μαΐου ο Γ. Στουρνάρας, είπε η Ζ. Κωνσταντοπούλου, απάντησε ότι "χορηγεί αυτά που είναι δημοσιευμένα στο Ίντερνετ, αυτά που μπορούσαμε να βρούμε και από αλλού και ότι οι τηρήσεις των λογαριασμών του Ελληνικού Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένων και από τροφοδότες λογαριασμούς, καλύπτονται από το απόρρητο των τραπεζικών καταθέσεων".
"Απαντά ότι είναι απόρρητά για το κοινοβούλιο τα στοιχεία κίνησης των λογαριασμών από τους οποίους υποτίθεται ότι έχουν περάσει τα χρήματα που φέρονται ότι πέρασαν τα χρήματα που δόθηκαν ως οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα" τόνισε η Ζ. Κωνσταντοπούλου και ξεκαθάρισε ότι "η άρνηση δεν γίνεται αποδεκτή, η Επιτροπή θα επανέλθει".