Live τώρα    
ΓΙΑΝΗΣ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ υπουργός Οικονομικών: / Γιάνης Βαρουφάκης: Ζητάμε πρόγραμμα - γέφυρα για να βρούμε αμοιβαία λύση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΓΙΑΝΗΣ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ υπουργός Οικονομικών: / Γιάνης Βαρουφάκης: Ζητάμε πρόγραμμα - γέφυρα για να βρούμε αμοιβαία λύση

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΚΑΠΑΚΟ

Με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συμφωνήσαμε να ξεκινήσουμε διαβουλεύσεις για να βρούμε αμοιβαία αποδεκτή λύση και μέχρι τότε ζητήσαμε ένα πρόγραμμα - γέφυρα για να δοθεί χρόνος στη διαπραγμάτευση, επισημαίνει στην "Αυγή" ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθαρίζει ότι η ενδιάμεση συμφωνία δεν θα επιβαρύνει τους εταίρους μας, ενώ για τα κέρδη του ευρωσυστήματος από τα ελληνικά ομόλογα, ύψους 1,9 δισ., υποστηρίζει ότι πρέπει να δοθούν στην Ελλάδα.

* Πώς ήταν η συνάντηση με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε;

Όπως είπα στην κοινή συνέντευξη μετά τη συνάντηση, δεν φτάσαμε σε συμφωνία. Δεν συμφωνήσαμε ούτε ότι διαφωνούμε. Συμφωνήσαμε να ξεκινήσουμε διαβουλεύσεις ως εταίροι, με κοινό στόχο τη λύση των ευρωπαϊκών προβλημάτων, προς το συμφέρον της Ευρώπης. Θέσαμε τη βάση για τη διαπραγμάτευση. Το μήνυμά μου στον κ. Σόιμπλε ήταν ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι ένας συνέταιρος στον οποίο μπορεί να βασιστεί για να λυθούν τα προβλήματα της Ένωσης, ξεκινώντας -όπως οφείλουμε- από το σπίτι μας. Να μην αφήσουμε την κρίση να μοιράσει ξανά τα μέλη της Ε.Ε. Εμείς αυτό θα επιδιώξουμε και είμαι σίγουρος ότι το ίδιο θα κάνουν και οι εταίροι μας.

* Στις επαφές σας με Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών ζητήσατε ένα πρόγραμμα - γέφυρα. Τι είναι αυτό και ποιος είναι ο στόχος του;

Ζητάμε χρόνο. Ένα σύντομο διάστημα, για να παρουσιάσουμε σε ΔΝΤ, Ε.Ε. ΕΚΤ, τις προτάσεις μας και οι εταίροι μας να έρθουν με τις δικές τους, ώστε να βρούμε αμοιβαία συμφέρουσα λύση. Είμαστε μέλος μίας οικογένειας κρατών, και το νόημα της Ευρώπης είναι να βρίσκουμε κοινές λύσεις. Επομένως, θέλουμε ένα πρόγραμμα - γέφυρα για να έρθουμε σε συμφωνία, ένα νέο συμβόλαιο, που θα λύσει για πάντα το πρόβλημα. Η πρότασή μας αυτή δεν επιβαρύνει τους εταίρους μας και τους Ευρωπαίους φορολογούμενους. Ζητάμε μια ευκαιρία να συζητήσουμε το μακροοικονομικό σκέλος της συμφωνίας με τους εταίρους μας. Με εμάς στο τιμόνι υπάρχει ευκαιρία να γυρίσουμε τη σελίδα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

* Υπάρχει όμως και η απόφαση της ΕΚΤ για τα ελληνικά ομόλογα.

Πρέπει να έχουμε ένα πρόγραμμα - γέφυρα, μέχρι να μπορέσουμε να συμφωνήσουμε στην τελική λύση. Η ΕΚΤ και ο πρόεδρός της ζητούν οι χώρες που παίρνουν βοήθεια να είναι σε πρόγραμμα. Το πρόγραμμα αυτό μπορεί να συμφωνηθεί μεταξύ των εταίρων.

Η ΕΚΤ με την απόφασή της αυτή ασκεί πίεση στο Eurogroup να προχωρήσει γοργά στη σύναψη νέας αμοιβαίως επωφελούς συμφωνίας. Η απόφαση δεν αντανακλά σε καμία περίπτωση αρνητικές εξελίξεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα της χώρας, που παραμένει επαρκώς κεφαλαιοποιημένος και πλήρως προστατευμένος μέσω της πρόσβασής του στον ELA.

* Και το 1,9 δισ. ευρώ από τα κέρδη της ΕΚΤ και των Κεντρικών Τραπεζών;

Έχω ξαναπεί ότι αυτά είναι δικά μας χρήματα και πρέπει να μας δοθούν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0