Η εκλογή του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας θα πρέπει να γίνει από μια Βουλή που θα ανταποκρίνεται στον ισχύοντα κοινωνικό και πολιτικό συσχετισμό, τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Την ίδια στιγμή, στελέχη του κόμματος αφήνουν αιχμές σχετικά με τη λειτουργία του ΣΔΟΕ ως εργαλείου άσκησης πιέσεων σε βουλευτές ενόψει της παραπάνω κορυφαίας διαδικασίας, ενώ, απαντώντας στις αιτιάσεις της Ν.Δ. για "παιχνίδια με τους θεσμούς", επισημαίνουν πως το κόμμα του κ. Σαμαρά καταπατά συστηματικά τη δημοκρατία και τους κανόνες της Βουλής.
"Για μας το διακύβευμα δεν είναι αυτή τη στιγμή το να βρεθούν οι 180 βουλευτές, αλλά το πώς θα αποκατασταθεί η πραγματική αντιστοίχιση της σημερινής Βουλής με τους συσχετισμούς στην κοινωνία, τους πολιτικούς συσχετισμούς -για μας αυτό είναι το μείζον-, παρά να προσπαθούμε με τον έναν ή τον άλλον τρόπο και μέσα από την προσπάθειά μας να αξιοποιούμε, αν θέλετε, και τους κρατικούς μηχανισμούς για να πετύχουμε μια πλαστή πλειοψηφία", τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρλέτης μιλώντας στον ρ/σ Real fm.
Για το ίδιο θέμα, ο διευθυντής του γραφείου του Αλ. Τσίπρα Ν. Παππάς σημείωσε πως "το θέμα της προεδρικής εκλογής κρίνεται και κρίθηκε από το γενικότερο πολιτικό κλίμα και αυτό αφορά το σύνολο των δυνάμεων της αντιπολίτευσης και όχι μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς καμία δεν φαίνεται να συναινεί σε εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας". Και πρόσθεσε: "Συνεπώς, θα έλεγα να μην ψάχνουν για δαίμονες οι κυβερνητικοί, αλλά να ψάχνουν τους λόγους της κυβερνητικής τους αποσταθεροποίησης στον πολιτικό τους λόγο, ο οποίος είναι αδύνατον να προκαλέσει συναινέσεις" (ρ/σ Βήμα fm).
Αναφερόμενος στα θεσμικά ατοπήματα του πρωθυπουργού, ο Ν. Παππάς επεσήμανε πως "ο κ. Σαμαράς δεν μπορεί να μιλάει για παιχνίδια με τους θεσμούς, όταν ο ίδιος έχει εμφανιστεί μόνο πέντε φορές στη Βουλή, όταν έχει φέρει 25 Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, όταν έχει απορρίψει τρεις Εξεταστικές Επιτροπές και όταν απέρριψαν χωρίς διαδικασία και συζήτηση, κατά παράβαση των θεσμών, το δημοψήφισμα για τη ΔΕΗ".
Σε σχέση δε με τον ΣΔΟΕ και την πολιτική του... αξιοποίηση από την κυβέρνηση, με αφορμή τις αντιδράσεις που προέκυψαν από τις δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ μετά την επίσκεψή του εκεί την περασμένη εβδομάδα, ο Ν. Παππάς ανέφερε χαρακτηριστικά, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, πως "η Ελλάδα είναι μικρό πολιτικό χωριό και γνωριζόμαστε όλοι μεταξύ μας. Και οι υπηρεσιακοί και οι κυβερνητικοί που αντέδρασαν έχουν καταλάβει ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές για τον ΣΥΡΙΖΑ". Και συμπλήρωσε: "Θα σας έλεγα ότι αυτό το ερώτημα είναι κάτι που δεν είναι εύκολο να διαψευστεί και επιτρέψτε μου να μείνω σε αυτά".
Δ. Παπαδημούλης: Προεκλογικό τρικ το "τέλος των Μνημονίων"
Οι εκπρόσωποι των δανειστών διαψεύδουν τα όσα ισχυρίζεται η κυβέρνηση περί τέλους των Μνημονίων, τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής, Δ. Παπαδημούλης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ. "Οι εκπρόσωποι των δανειστών καρφώνουν την κυβέρνηση και διαψεύδουν την κυβερνητική προπαγάνδα για το δήθεν τέλος του Μνημονίου, που είναι ένα ψεύτικο και πλαστό προεκλογικό επιχείρημα της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου", σημείωσε ο Δ. Παπαδημούλης. Και πρόσθεσε: "Αυτό που ισχύει και καλλιεργείται με τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης στο παρασκήνιο είναι ότι ετοιμάζεται νέο δάνειο για να καλύψει και το χρηματοδοτικό κενό μέχρι το 2016 και φυσικά νέο Μνημόνιο, που θα 'βαφτιστεί' αλλιώς".
Χ.Σ.