Live τώρα    
ΣΑΒΒΑΤΟ ΒΡΑΔΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ / Ο Αλέξης Τσίπρας δημοσιοποιεί το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ στους πολίτες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΑΒΒΑΤΟ ΒΡΑΔΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ / Ο Αλέξης Τσίπρας δημοσιοποιεί το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ στους πολίτες

Τις τελευταίες πινελιές του κυβερνητικού προγράμματος βάζουν στον ΣΥΡΙΖΑ, ένα πρόγραμμα το οποίο θα παρουσιάσει το Σάββατο βράδυ, στις 7.30 μ.μ., στη Θεσσαλονίκη ο Αλέξης Τσίπρας, σε μια εκδήλωση που θα έχει περισσότερο τα χαρακτηριστικά της ανοιχτής συνάντησης με τους πολίτες. Άλλωστε σε αυτούς απευθύνεται...

«Για την Ελλάδα που θέλουμε, για την Ευρώπη που αγωνιζόμαστε», με πυλώνες, την αλληλεγγύη, τη δικαιοσύνη, την ανασυγκρότηση και τη δημοκρατία -όπως άλλωστε αναφέρεται και στο σχετικό κάλεσμα.

Το πρόγραμμα περιγράφεται ως ένα κείμενο που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών, ως ένας μοχλός που θα πηγαίνει τη χώρα μπροστά. Μια δέσμη μέτρων κοστολογημένων και ρεαλιστικών, εφαρμόσιμων και ειλικρινών και, την ίδια στιγμή, ριζοσπαστικών και εναλλακτικών. Την τελική εκδοχή των ανακοινώσεων θα συζητήσει σήμερα εξάλλου η Π.Γ.

Για το στίγμα των όσων θα πει σε δύο ημέρες προϊδέασε πάντως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με τη συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό CNBC, όπου, αφού χαρακτήρισε την τρόικα «καταστρόικα» για τους Έλληνες αλλά και όλους τους Ευρωπαίους, παρέθεσε τις προτεραιότητες της κυβέρνησης κοινωνικής σωτηρίας: «Η πρώτη μας ενέργεια ως νεοεκλεγείσας κυβέρνησης, όταν έρθει σύντομα αυτή η ώρα, θα είναι να διαπραγματευτούμε σκληρά και από την αρχή το χρέος, με έναν στόχο που θα είναι κοινά βιώσιμος και άρα χωρίς τις συνταγές της 'καταστρόικας'».

Σε αυτόν τον καμβά, λοιπόν, το πρόγραμμα θα προσεγγίζει την κρίση, υπό το πρίσμα ότι οι αιτίες είναι ελληνικές και ευρωπαϊκές -συνεπώς, τέτοιες θα είναι και οι λύσεις. Τα μέτρα ανακούφισης από τη μνημονιακή πολιτική (ούτως ή άλλως τα Μνημόνια θα ακυρωθούν πάραυτα) σε μια χώρα σε ανθρωπιστική κρίση είναι εκ των πραγμάτων το βασικό κεφάλαιο. Υπάρχουν επίσης τα μέτρα στήριξης εισοδήματος, πιο σωστά επιστροφής των απολεσθέντων, αλλά και η πρόταση για την επανεκκίνηση της οικονομίας, με φανερή αναπτυξιακή διάσταση.

Οι πηγές χρηματοδότησης

Σε ό,τι αφορά τις πηγές χρηματοδότησης του προγράμματος, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προσβλέπουν στην επαναδιαπραγμάτευση των δανειακών συμβάσεων, την επανεκκίνηση της οικονομίας, την πάταξη του λαθρεμπορίου, της διαπλοκής και της διαφθοράς και τέλος στους κοινοτικούς πόρους.

Σε ό,τι αφορά τη μάστιγα της ανεργίας, ο Γιάννης Δραγασάκης έχει μιλήσει για ειδικό πρόγραμμα απασχόλησης ύψους 5 δισ. ευρώ, που θα δημιουργήσει 200.000 έως 300.000 θέσεις εργασίας. Επιπλέον το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ θα προβλέπει, μεταξύ άλλων, επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, αποκατάσταση μέρους των απωλειών για τις κατώτερες συντάξεις, αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και αντικατάστασή του από τη φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας (το όριο του αφορολόγητου θα προσδιοριστεί) και, ακόμη, ρυθμίσεις για τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς την εφορία.

Ακόμη δίδεται βάρος στην επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, την κατάργηση των αντεργατικών νόμων, την αποκατάσταση όσων παρανόμως απολύθηκαν από το Δημόσιο. Σε ό,τι αφορά τα «κόκκινα» δάνεια ειδικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα απαντήσει με το μέτρο της σεισάχθειας.

Για το τραπεζικό σύστημα, τέλος, υπάρχει η πρόβλεψη ότι το Δημόσιο θα ασκήσει τα δικαιώματά του (π.χ. άσκηση διοίκησης) σε εκείνες τις τράπεζες όπου διαθέτει το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών. Στα σχέδια της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι επίσης η σύσταση δημόσιας επενδυτικής τράπεζας, τραπεζών ειδικού σκοπού και συνεταιριστικών τραπεζών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0