Live τώρα    
ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑΣ / Αντ. Σαμαράς: Από το Παρίσι στη ΔΕΘ με άδεια χέρια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑΣ / Αντ. Σαμαράς: Από το Παρίσι στη ΔΕΘ με άδεια χέρια

Σε νέο πολιτικό εφιάλτη κατέληξαν για την κυβέρνηση οι επαφές του κυβερνητικού κλιμακίου με τους εκπροσώπους των δανειστών στο Παρίσι, καθώς η τρόικα δεν συναίνεσε στις προσδοκίες του Μεγάρου Μαξίμου για ατζέντα φοροελαφρύνσεων και πλέον, για μία ακόμη φορά, ο πολιτικός σχεδιασμός του Αντ. Σαμαρά και του Ευ. Βενιζέλου είναι στον αέρα.

Καίτοι οι πληροφορίες επιμένουν ότι ο πρωθυπουργός θα προβεί σε "φιλολαϊκές" ανακοινώσεις αύριο κατά την ομιλία του στα εγκαίνια της ΔΕΘ -καθώς τις έχει ανάγκη για να ανασάνει η κυβέρνηση-, το κλίμα και τα μηνύματα που έλαβε η κυβέρνηση από το Παρίσι είναι αρνητικά. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή τη φορά οι "τροϊκανοί" επιμένουν με περισσότερη ένταση από το παρελθόν για την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και τη θεσμοθέτηση της "ανταπεργίας" από τους εργοδότες, ενώ ακόμη και για τις φοροελαφρύνσεις οι εκπρόσωποι της τρόικας σχεδόν απέρριψαν όλα τα αιτήματα της ελληνικής κυβέρνησης, δεχόμενοι να τα συζητήσουν στα τέλη του μηνός στην Αθήνα και μόνο εφόσον οι προτάσεις είναι κοστολογημένες.

Με άδεια χέρια

Μ' άλλα λόγια το Μαξίμου βλέπει για μία ακόμη φορά τις ελπίδες του για "ανοχή" και "κατανόηση" από την τρόικα να διαψεύδονται -κι όλα αυτά την ώρα που η Αθήνα συνεχίζει να υφίσταται το μαρτύριο του καρότου και του μαστιγίου. Ενώ, δηλαδή, στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Ουαλλία υπήρξε ολιγόλεπτη συνάντηση Σαμαρά - Μέρκελ "σε καλό κλίμα" και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερ. Ντάισελμπλουμ πίστωνε στην κυβέρνηση "πραγματική πρόοδο", οι τεχνοκράτες της τρόικας δεν εμφανίστηκαν το ίδιο... γαλαντόμοι.

Τούτου δοθέντος, η ομιλία που θα εκφωνήσει ο Αντ. Σαμαράς αύριο στη ΔΕΘ ξαναγράφεται από την αρχή, ενώ η ατζέντα της κυβέρνησης βρίσκεται στον αέρα. Πάντως, παρότι κυβερνητικά στελέχη παραδέχονται ότι "η κυβέρνηση έχει ανάγκη" μερικές θετικές εξαγγελίες, όλα δείχνουν ότι το καλάθι των παροχών που θα "μοιράσει" ο Αντ. Σαμαράς αύριο στο Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο θα είναι πολύ περιορισμένο σε σχέση με τις φιλοδοξίες που είχε ο ένοικος του Μεγάρου Μαξίμου στα μέσα του θέρους.

Προεκλογικό διακύβευμα;

Σε κάθε περίπτωση, ενόψει της προεδρικής εκλογής και των ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων, ο Αντ. Σαμαράς συνεχίζει να έχει στην κορυφή της ατζέντας του τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους. Μάλιστα, χθες, κυβερνητικές πηγές επιβεβαίωναν πως στα μέσα Νοεμβρίου θα διεξαχθεί ειδική συνάντηση των δανειστών στην Ουάσιγκτον, με πρωτοβουλία του ΔΝΤ, προκειμένου να συζητηθεί το ελληνικό χρέος, αλλά και τυχόν νέο Μνημόνιο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ακόμη δεν έχει μορφοποιηθεί η συνάντηση -δηλαδή σε ποιο επίπεδο θα εκπροσωπηθούν οι δανειστές, αλλά και η Ελλάδα. Όμως, στα συρτάρια του Μεγάρου Μαξίμου παραμένει η πιθανότητα, αν τελεσφορήσουν -με όποιον τρόπο- οι συζητήσεις για το χρέος, να "χρησιμοποιηθεί" από τον Αντ. Σαμαρά η όποια συμφωνία ως προεκλογικό διακύβευμα, στην περίπτωση που έως τότε φαίνεται αδύνατη η συγκέντρωση 180 βουλευτών για την προεδρική εκλογή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0