«Άκρως εποικοδομητική συνάντηση» βάφτισε η γραμματεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας το «ξύλο», κατά το κοινώς λεγόμενο, που έπεσε στη σύσκεψη του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρου Παπασταύρου με τους βουλευτές της Ν.Δ. για το επίμαχο θέμα των οικοπέδων που υποβάθμισε σε χωράφια με Προεδρικό Διάταγμα, «αφήνοντας περιθώριο στους στρατηγικούς επενδυτές να αγοράζουν κοψοχρονιά τις περιουσίες των ανθρώπων για να κάνουν μπίζνες», όπως του επισήμανε εις εξ αυτών που γνωρίζει το αντικείμενο.
Περί τους 65
Περί τους 65 βουλευτές της Ν.Δ. πέρασαν από την Αίθουσα Γερουσίας της Βουλής. Μεταξύ αυτών τον λόγο πήραν περισσότεροι από 20, οι οποίοι στην πλειονότητά τους «καταχέριασαν» τον υπουργό, όπως θα έλεγε και ο νυν πρόεδρος της Βουλής. Δεν ήταν δε οι «συνήθεις ύποπτοι» που καταθέτουν ερωτήσεις αλλά και πολλοί που συγκαταλέγονται στους μητσοτακικούς. Όπως, π.χ., ο Λευτέρης Αυγενάκης, που ήταν από τους πρώτους που αντέδρασαν αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση του Προεδρικού Διατάγματος τη Μεγάλη Τρίτη με δηλώσεις του στα τοπικά μέσα ενημέρωσης της Κρήτης.
Μία ωραία ατμόσφαιρα
Μεταξύ εκείνων που πήραν τον λόγο ήταν οι Σπύρος Κυριάκης, Γιώργος Βλάχος, Γιώργος Κώτσος, Γιώργος Βρεττάκος, Κώστας Κεφαλογιάννης (το νεότερο μέλος της οικογένειας που μπήκε στη Βουλή), Φωτεινή Αραμπατζή, Βασίλης Οικονόμου, Δημήτρης Καλογερόπουλος, Χαράλαμπος Αθανασίου, Μίλτος Χρυσομάλλης, Θανάσης Καββαδάς.
Ο πιο σκληρός ίσως μητσοτακικός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Σπύρος Κυριάκης είπε στην παρέμβασή του: «Τρώμε περισσότερο ξύλο από όσο φάγαμε στον γάμο των ομοφύλων».
Ο Γιώργος Βλάχος είπε στον Παπασταύρου: «Το να επικαλείσαι συνεχώς το ΣτΕ δείχνει ότι η κυβέρνηση αυτοκαταργείται και είναι ανεπαρκής. Επιτέλους κυβερνήστε».
Δεν είσαι εκλεγμένος
Ο Μίλτος Χρυσομάλλης άφησε υπαινιγμό: «Παρότι ήξερες ότι θα προκαλέσει αντιδράσεις, δεν σε ενδιαφέρει, γιατί δεν εκλέγεσαι με σταυρό». Σημείωσε πως «ήταν κουτοπονηριά ότι το Προεδρικό Διάταγμα βγήκε Μεγάλη Τρίτη και τα άκουγαν οι βουλευτές σε όλη τη διάρκεια των διακοπών». Καθώς όμως, όπως είπε, τον θεωρεί ευφυή, «δεν ήταν κουτοπονηριά αλλά πολιτική αβλεψία».
Ο Λευτέρης Αυγενάκης είπε δύο φορές ότι ο ίδιος είναι «εκλεγμένος, ενώ ο Παπασταύρου δεν είναι αιρετός». «Το γνωρίζω ότι δεν είμαι εκλεγμένος. Είμαι όμως σε αυτή την παράταξη από το 1985 και γνωρίζω τον κόσμο μας» απάντησε ενοχλημένος ο Παπασταύρου.
Ο Λευτέρης Αυγενάκης με το γνωστό του ύφος τού είπε: «Πρέπει να ακούς τους εκλεγμένους, δεν απάντησες στην επιστολή μου».
Ο Μίλτος Χρυσομάλλης ήταν επιθετικός και προς τον Νίκο Ταγαρά, τον αρμόδιο υφυπουργό, λέγοντάς του σε μία απάντηση: «Μην μου κάνεις μαθήματα!».
Από την πλευρά του, ο βουλευτής Λευκάδας Θανάσης Καββαδάς φέρεται να είπε στον Παπασταύρου: «Έλα στη Λευκάδα να δεις».
Ετερος βουλευτής παρατήρησε ότι «δεν υπάρχει πολιτική γενναιότητα για να το αποσύρεις και να το επαναφέρεις με βελτιώσεις». Άλλος πάλι θύμισε ότι για το ίδιο θέμα πριν από τις ευρωεκλογές 13 βουλευτές είχαν καταθέσει ερώτηση και το Μαξίμου ζήτησε να αποσυρθεί με την υπόσχεση ότι το θέμα θα διευθετηθεί.
Ενεός
Ο κ. Παπασταύρου, όπως λένε οι παρόντες, παρακολουθούσε «ενεός», δίχως να έχει απαντήσεις. Η μόνη που στάθηκε στο πλευρό του ήταν η βουλευτής Ηλείας Θεοδώρα Αυγερινοπούλου που πρότεινε να συγκεντρωθούν οι παρατηρήσεις για να απαντήσει αργότερα ο υπουργός. Κάτι που φάνηκε έξυπνο και στον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Απόστολο Βεζυρόπουλο, αφήνοντας τη γενική εντύπωση ότι ο υπουργός δεν ήξερε σε βάθος το θέμα και γι’ αυτό δεν μπορούσε να απαντήσει στους βουλευτές.
Κάτι που σε σημαντικό βαθμό είναι αλήθεια. Ο κ. Παπασταύρου πήγε στο υπουργείο για να κάνει τα μεγάλα deals στην ενέργεια (σε αυτά είναι ειδικός) αλλά άφησε τα δευτερεύοντα στον Νίκο Ταγαρά, που στο συγκεκριμένο τουλάχιστον τον «έκαψε». Οπότε, όπως έλεγαν οι βουλευτές, το επόμενο «ξύλο» θα πέσει από τον Παπασταύρου στον Ταγαρά.