Live τώρα    
Οι βιομηχανίες θα αποφασίζουν για διάρκεια ζωής και χρήση του όρου "φρέσκο" / Τέλος στο φρέσκο γάλα των πέντε ημερών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι βιομηχανίες θα αποφασίζουν για διάρκεια ζωής και χρήση του όρου "φρέσκο" / Τέλος στο φρέσκο γάλα των πέντε ημερών

Με... "άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε" καταδικάζει την εγχώρια κτηνοτροφία η κυβέρνηση προχωρώντας για "εσωτερική κατανάλωση" σε αναδιατυπώσεις επικοινωνιακού χαρακτήρα και όχι μόνο με αλλαγές άνευ ουσίας, αλλά και με επικίνδυνες ανατροπές στο επίμαχο θέμα του γάλακτος, παρέχοντας διέξοδο υπαναχώρησης στους "διαφωνούντες" της συγκυβέρνησης και καταργώντας σε κάθε περίπτωση το φρέσκο γάλα, όπως διατίθεται μέχρι σήμερα.

Μάλιστα εμφανίστηκε στο προσκήνιο και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ. Τσαυτάρης, που όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν εκτός της συζήτησης, για να παρουσιαστεί η τελική εικόνα "σύγκλισης" μεταξύ των δύο υπουργείων και να "πειστούν" οι βουλευτές που αντιδρούσαν.

Το κλίμα που καλλιεργήθηκε από νωρίς χθες το πρωί αφορούσε "αλλαγή" και "βελτίωση" της ρύθμισης του ΥΠΑΝ βάσει των προτάσεων του ΥΠΑΑΤ, που μάλιστα φέρονται και ως εγκεκριμένες από την τρόικα, οι οποίες εξυπηρετούν ευθέως την απελευθέρωση στη διάρκεια που επιθυμούν μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες, πολυεθνικές και ξένες αγορές, με προσχηματικές "δικλίδες ασφαλείας".

Αν και νωρίτερα τα δύο υπουργεία δημιούργησαν σύγχυση ως προς τις διατυπώσεις της τελικής ρύθμισης, σε κάθε περίπτωση απαλείφεται πλήρως το θεσμοθετημένο φρέσκο παστεριωμένο γάλα των 5 ημερών και διατηρείται γάλα "δύο ταχυτήτων". Στην ουσία βαφτίζονται διαφορετικά οι δύο βασικές κατηγορίες: γάλα παστεριωμένο, που περιλαμβάνει ως υποκατηγορία και το γάλα ημέρας, και γάλα υψηλής / υπερυψηλής θερμικής επεξεργασίας, έναντι των αρχικών χαμηλής και υψηλής παστερίωσης - μακράς διάρκειας.

Αναφορικά με το επίμαχο ζήτημα του χρόνου ζωής του παστεριωμένου γάλακτος, τελικά θα καθορίζεται από τη γαλακτοβιομηχανία -κάτι που προωθούσε εξαρχής το υπουργείο Ανάπτυξης- με την προσθήκη ότι (για γάλα άνω των 5 ημερών), υπόκειται στον έλεγχο των αρμόδιων Αρχών κατά τις προβλέψεις του κοινοτικού δικαίου (δηλαδή με διάρκεια 10 ή και 11 ημερών όπως ισχύει σε χώρες της Ε.Ε.). Μάλιστα ο Κ. Χατζηδάκης παρέπεμψε στην τεχνολογία και την επιστήμη των βιομηχανιών. Σε ό,τι αφορά τον όρο "φρέσκο" τόνισε ότι πρόκειται για εμπορικό ορισμό, που δεν μπορεί να απαγορευτεί διά νόμου, οπότε κάθε εταιρεία μπορεί να τον χρησιμοποιεί με δική της ευθύνη.

Για να ολοκληρωθεί το "πακέτο" μπήκαν ζητήματα σήμανσης, δηλαδή των ειδικών αναφορών επί της κάθε συσκευασίας στις ημέρες, του ελληνικού σήματος που ούτως ή άλλως είναι προαιρετικό για τη βιομηχανία, της αναγραφής της χώρας προέλευσης (που κατήργησε πρόσφατα το ίδιο το υπουργείο Ανάπτυξης), καθώς και του τρόπου και χώρου διάθεσης στα καταστήματα, με διαχωρισμούς στο ράφι.

Προηγήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με την συμμετοχή των Αθ. Τσαυτάρη και Μ. Χαρακόπουλου και ομάδας πανεπιστημιακών και επιστημόνων από τον ΕΛΟΓΑΚ και τον ΕΛΓΟ Δήμητρα για τη διάρκεια ζωής του παστεριωμένου γάλακτος, όπου κατέστη σαφές ότι η διάρκεια ζωής του παστεριωμένου γάλακτος λόγω και των συνθηκών παραγωγής / διακίνησης στην Ελλάδα δεν μπορεί να υπερβαίνει τις πέντε ημέρες. Μάλιστα αναφέρθηκε ότι υπάρχει ένα οριακό περιθώριο αύξησης μιας ημέρας εφόσον προηγουμένως συλλεχθούν τα απαραίτητα επιστημονικά δεδομένα.

Ο Μ. Χαρακόπουλος δήλωνε χθες το μεσημέρι ότι θεωρεί θετικό πως φαίνεται να υπάρχει βούληση για την αναδιαμόρφωση του κειμένου της συμφωνίας για το γάλα, επισημαίνοντας πάντως ότι γάλα ημέρας έχει νόημα μόνο με διάρκεια έως 5 ημέρες και δεν έχει νόημα να περιοριστεί η διάθεσή του, υπάρχει περιθώριο αύξησης κατά μια μόνο ημέρα εφόσον διατηρείται η "ψυκτική αλυσίδα", ενώ σημείωνε ότι πρέπει να υπάρξει τέλος στην παραπλάνηση του χαρακτηρισμού "γάλα υψηλής παστερίωσης", που δημιουργεί σε πολλούς καταναλωτές την ψευδαίσθηση υψηλότερης ποιότητας αναφερόμενος στο "υψηλής θερμικής επεξεργασίας".

Κτηνοτρόφοι

"Πρέπει να αποσυρθεί όχι ο όρος 'φρέσκο' αλλά ο Χατζηδάκης, γιατί είναι επικίνδυνος για τη δημόσια υγεία" επισήμανε στην "Αυγή" ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας Π. Πεβερέτος αναφερόμενος στη δήλωση του υπουργού για διακίνηση γάλακτος μίας ημέρας χωρίς καμία θερμική επεξεργασία, κάτι που χαρακτήρισε έγκλημα σημειώνοντας πως "θα πεθάνουν άνθρωποι" και παραπέμποντας στον ορισμό της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας για την παστερίωση.

Σημείωσε ότι οι κτηνοτρόφοι είναι αγανακτισμένοι αλλά και πολύ ανήσυχοι για τη δημόσια υγεία και τους καταναλωτές, αφού στόχος είναι να ανοίξουν την αγορά στην Ελλάδα φέρνοντας υποβαθμισμένης ποιότητας και επικίνδυνο γάλα, χτυπώντας συγχρόνως την εναπομείνασα αγελαδοτροφία.

Όπως δήλωσε στην "Αυγή" ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων Δ. Καμπούρης, "δεν μας ικανοποιούν τα όσα ανακοινώθηκαν, δεν μας βρίσκει σύμφωνους η κατάργηση της ονομασίας του φρέσκου στο γάλα, καθώς αναμένεται να δημιουργήσει μεγαλύτερη σύγχυση και παραπλάνηση του καταναλωτή. Μια από τα ίδια: το γάλα ημέρας παραμένει ένα τέχνασμα, καθώς δεν είναι εφικτό, και οι ημέρες διάρκειας του πρώην φρέσκου γάλακτος αφήνονται στην κρίση της βιομηχανίας, που έχει τη δυνατότητα να τις παρατείνει με υψηλότερη θερμική επεξεργασία, διευκολύνοντας τις αθρόες εισαγωγές από τις μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0