Αρκετές μεταβολές στην πορεία του τραπεζικού συστήματος φαίνεται ότι φέρνει η προχθεσινή ανακοίνωση των κεφαλαιακών αναγκών των ελληνικών τραπεζών από την Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία βασίστηκε στην έκθεση της BlackRock. Όπως αποτυπώθηκε στα εν λόγω στοιχεία, η Eurobank και η Εθνική είναι οι μεγάλοι "χαμένοι" των αποτελεσμάτων, με τη μεν πρώτη να ετοιμάζεται να προχωρήσει σε ΑΜΚ, ενώ η δεύτερη εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο, σύμφωνα με πληροφορίες, της... αποδέσμευσης από τη Finansbank.
Αλλάζουν τα "κόζια" για το μέλλον της Eurobank
Σύμφωνα με πληροφορίες, από νέα βάση θα εξεταστεί η περίπτωση της αύξησης κεφαλαίου της Eurobank ύψους τουλάχιστον 2,945 δισ. ευρώ, που είναι και η κεφαλαιακή ανάγκη με βάση τα stress tests της ΤτΕ στο βασικό σενάριο.
Ωστόσο, επειδή στο δυσμενές σενάριο η κεφαλαιακή ανάγκη της Eurobank φθάνει σχεδόν τα 5 δισ., η κατάσταση γίνεται ακόμη δυσκολότερη.
Όπως ανέφεραν οι ίδιες πληροφορίες, στη συνάντηση που υπήρξε μεταξύ της τρόικας, του ΤΧΣ και του ΥΠΟΙΚ συμφωνήθηκε ότι η ΑΜΚ της Eurobank θα δρομολογηθεί με νέα δεδομένα, λόγω του ότι, αν πραγματοποιηθεί με τους όρους που "διαρρέονταν" εδώ και καιρό, το ΤΧΣ θα υποστεί μεγάλη απομείωση της αξίας των μετοχών του και θα βρεθεί από το 95% που κατέχει σήμερα μόλις στο 35%. Αξίζει να σημειωθεί ότι η προηγούμενη ΑΜΚ της Eurobank πραγματοποιήθηκε με τα χρήματα των πολιτών...
Μια από τις εναλλακτικές που βρίσκονται στο τραπέζι είναι το ΤΧΣ να ανακεφαλαιοποιήσει την Eurobank σε τιμή εξαιρετικά χαμηλότερη από τα 1,54 ευρώ, στα οποία πραγματοποιήθηκε η περυσινή ανακεφαλαιοποίηση, και εν συνεχεία να προχωρήσει σε πώληση μετοχών (placement) σε στρατηγικούς επενδυτές. Η λύση αυτή θα δώσει τη δυνατότητα στο ΤΧΣ να μειώσει το μέσο κόστος κτήσης και να πουλήσει σε τιμές, ώστε να πάρει ένα σημαντικό μέρος των κεφαλαίων του πίσω.
Πάντως, το Δ.Σ. της Eurobank έχει ήδη συγκληθεί για να αποφασίσει, σε συνεργασία με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, τη διενέργεια Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης (μάλλον την επόμενη εβδομάδα) με θέμα την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου για ποσό που θα καλύπτει πλήρως τις βασικές κεφαλαιακές ανάγκες της.
Σε ΑΜΚ 1 δισ. ευρώ η Alpha
Εγκρίσεις για αύξηση κεφαλαίου 1 δισ. ευρώ έχει λάβει η Alpha Βank, που είναι η τράπεζα με τις μικρότερες κεφαλαιακές ανάγκες στα 262 εκατ. ευρώ στο βασικό σενάριο και 560 εκατ. στο δυσμενές. Η Alpha Βank, στο πλαίσιο του να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο, να αποπληρώσει τις προνομιούχες μετοχές 950 εκατ. και να προετοιμαστεί πλήρως για τα νέα stress test του Νοεμβρίου του 2014 της ΕΚΤ, σχεδιάζει νέα αύξηση κεφαλαίου σε τιμή υψηλότερη των 0,44 ευρώ. Η Alpha Βank μέσω της νέας αύξησης θα ιδιωτικοποιηθεί ακόμη περισσότερο, με τους ιδιώτες να ελέγχουν περίπου το 33% του μετοχικού κεφαλαίου, δηλαδή θα ελέγχουν την καταστατική μειοψηφία.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΓΟΥΡΙΔΗΣ