Με νέο άλμα στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου ξεκίνησε η εβδομάδα ενώ η γεωπολιτική αβεβαιότητα που δημιουργεί η αναταραχή στη Μέση Ανατολή, τροφοδοτεί τους φόβους για περαιτέρω πιέσεις στις τιμές.
Χθες η τιμή του αργού πετρελαίου τύπου brent ξεπέρασε και τα 81 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας μια σημαντική άνοδο κοντά στο 13% μέσα σε μια εβδομάδα (από 71,7 δολάρια την περασμένη Δευτέρα 30/9). Είναι η πρώτη φορά από τον περασμένο Αύγουστο που η τιμή του brent ξεπέρασε τα 80 δολάρια.
Ήδη την περασμένη εβδομάδα οι αγορές πετρελαίου μετρούσαν αυξήσεις κοντά στο 8% μετά την εκτόξευση πυραύλων από το Ιράν ως αντίποινα για τα ισραηλινά πλήγματα στο Λίβανο.
Έμποροι και αναλυτές φοβούνται πιθανές διακοπές στις εξαγωγές του ιρανικού πετρελαίου, κάτι που εκτιμάται ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε άνοδο των διεθνών τιμών πετρελαίου ακόμα και στα 100 δολάρια το βαρέλι.
Οι εξελίξεις αυτές είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές καθώς η άνοδος των διεθνών τιμών επηρεάζει καταναλωτές και επιχειρήσεις άμεσα και έμμεσα αφού μπορεί να επιφέρει αύξηση του κόστους ενέργειας όπως και των μεταφορών και μάλιστα ενόψει χειμερινής περιόδου.
Ωστόσο μια άμεση επίθεση στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις και υποδομές του Ιράν φαίνεται ότι δεν συγκεντρώνει μεγάλες πιθανότητες να πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, σε σχέση με τις επιλογές που μπορεί να κάνει το Ισραήλ, όπως η εγκατάσταση του Ιράν στο νησί Kharg, που συγκεντρώνει την πλειοψηφία των ιρανικών εξαγωγών και θα μπορούσε να δημιουργήσει τεράστια προβλήματα σε πολλά επίπεδα.
Πάντως το χειρότερο σενάριο για τις αγορές παραμένει το ενδεχόμενο μπλοκάρισμα από το Ιράν των στενών του Ορμούζ, μέσω των οποίων ταξιδεύει περίπου το 20% των εξαγωγών πετρελαίου παγκοσμίως (αλλά και του LNG).
Παράλληλα, οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες OPEC+ εκτιμάται ότι θα αρχίσουν να αυξάνουν την παραγωγή τους από το Δεκέμβριο, εφόσον όμως οι τιμές βρίσκονται σε αρκετά υψηλά επίπεδα, ενώ το απόθεμα ασφαλείας του καρτέλ ανέρχεται σε περίπου 7 εκατ βαρέλια/ημέρα πλεονάζουσας δυναμικότητας, το οποίο θα μπορούσε να αντισταθμίσει ενδεχόμενη αδυναμία προσφοράς από το Ιράν.