Live τώρα    
32°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
32 °C
29.1°C34.0°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
30 °C
28.0°C32.9°C
4 BF 61%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
33 °C
30.0°C33.3°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
28 °C
27.8°C29.1°C
2 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
29 °C
29.0°C29.6°C
2 BF 44%
Χιλή / Πιθανή εθνικοποίηση του λιθίου αλλάζει τα πάντα στις μπαταρίες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Χιλή / Πιθανή εθνικοποίηση του λιθίου αλλάζει τα πάντα στις μπαταρίες

ΜΠΟΡΙΤΣ
EPA/Presidency of Chile

Ο πρόεδρος της Χιλής Γκαμπριέλ Μπόριτς δήλωσε χθες Πέμπτη ότι σκοπεύει να προχωρήσει στην εθνικοποίηση της βιομηχανίας λιθίου της χώρας και να ιδρύσει κρατική επιχείρηση η οποία θα παράγει το μέταλλο, απαραίτητο για την κατασκευή μπαταριών ηλεκτρικών αυτοκινήτων και άλλων ηλεκτρονικών.

Η Χιλή διαθέτει με μεγάλη διαφορά τα μεγαλύτερα αποθέματα λιθίου παγκοσμίως, με 9,3 εκατ. μετρικούς τόνους. Δεύτερη ακολουθεί η Αυστραλία με 6,2 εκατ. μ.τ. και μετά η Αργεντινή με 2,7 εκατ. μ.τ., η Κίνα με 2 εκατ. μ.τ. και οι ΗΠΑ με 1 εκατ. μ.τ. (στοιχεία 2022)

Ταυτόχρονα, η αγορά εξόρυξης λιθίου της Χιλής προσφέρει τις μεγαλύτερες προοπτικές ανάπτυξης, καθώς σε επίπεδο παραγωγής η Αυστραλία κυριαρχεί με 55.000 μ.τ. ετησίως, η Χιλή ακολουθεί με 26.000 μ.τ. και μετά έπονται Κίνα με 14.000 μ.τ. και Αργεντινή με 6.200 μ.τ.

Ανακοινώνοντας το πολυαναμενόμενο σχέδιό του για το ζήτημα, την εθνική πολιτική για το λίθιο, ο κ. Μπόρις εξήγησε πως οι μελλοντικές συμβάσεις εκμετάλλευσης κοιτασμάτων θα ανατίθενται σε συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, αλλά με κρατικό έλεγχο. Διαβεβαίωσε πως η κυβέρνησή του δεν θα τερματίσει τις συμβάσεις που έχουν υπογραφτεί με τις εταιρείες SQM και Albemarle, όμως θα διαπραγματευτεί κρατική συμμετοχή στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων αφού εκπνεύσει η ισχύς τους.

Η SQM, που ονομάζεται επίσημα Sociedad Quimica Y Minera de Chile, και η Albemarle προμηθεύουν την Tesla Inc, την LG Energy και άλλους κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων και μπαταριών.

«Αυτή είναι μια ευκαιρία για οικονομική ανάπτυξη που θα είναι δύσκολο να νικηθεί βραχυπρόθεσμα», δήλωσε ο Μπόριτς σε τηλεοπτική ομιλία που μεταδόθηκε σε εθνικό επίπεδο. «Είναι η καλύτερη ευκαιρία που έχουμε για τη μετάβαση σε μια βιώσιμη και ανεπτυγμένη οικονομία. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να τη σπαταλήσουμε». Η κυβέρνηση δεν θα καταγγείλει τις τρέχουσες συμβάσεις, αλλά προσδοκά ότι οι εταιρείες θα είναι ανοιχτές στην κρατική συμμετοχή πριν λήξουν. Το συμβόλαιο της SQM πρόκειται να λήξει το 2030.

Ο Μπόριτς είπε επίσης ότι θα ξεκινήσει διάλογο με κοινότητες, εταιρείες και νομοθέτες για τη δημιουργία μιας εταιρείας λιθίου που θα ανήκει εξ ολοκλήρου στο κράτος. Η εταιρεία θα πρέπει να εγκριθεί από το Κογκρέσο. Ο Μπόριτς είπε ότι θα παρουσιάσει το σχέδιο στο κοινοβούλιο το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Παρότι οι παραδοσιακοί κολοσσοί της εξόρυξης λιθίου προς το παρόν σιωπούν, μικρότερες εταιρείες καινοτομίας στον κλάδο δείχνουν έτοιμες να εμπλακούν στην «νέα εποχή» που οραματίζεται ο Μπόριτς. Η ιδιωτική Summit Nanotech Corp, η οποία αναπτύσσει τεχνολογία άμεσης εξαγωγής λιθίου και άνοιξε πρόσφατα γραφείο στο Σαντιάγο, χαιρέτισε την ανακοίνωση. «Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι για τη δέσμευσή του στις καινοτόμες τεχνολογίες», δήλωσε η εκπρόσωπος της Αμάντα Σανρεγκρέτ.

Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος της Χιλής υποσχέθηκε προστασία της βιοποικιλότητας και διανομή του οικονομικού οφέλους δίκαια στην κοινωνία της Χιλής και τις κοινότητες των αυτοχθόνων.  «Σήμερα παρουσιάζουμε μια εθνική στρατηγική για το λίθιο που είναι τεχνικά σταθερή και φιλόδοξη», είπε ο Μπόριτς, προσθέτοντας ότι θα οικοδομήσει «μια Χιλή που θα διανέμει τον πλούτο που παράγουμε όλοι με πιο δίκαιο τρόπο».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL