Live τώρα    
5°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
5 °C
2.0°C6.2°C
3 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
5 °C
4.1°C6.3°C
5 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
7 °C
6.0°C9.0°C
4 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
8 °C
5.5°C8.8°C
6 BF 75%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
3.9°C4.9°C
4 BF 36%
Power Pass / Όταν το Μαξίμου υποσχόταν 600 ευρώ - Τι έλεγαν πριν ένα μήνα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Power Pass / Όταν το Μαξίμου υποσχόταν 600 ευρώ - Τι έλεγαν πριν ένα μήνα

Χρήματα και power pass
(EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Εγκλωβισμένη στα ίδια της τα ψέματα παραμένει η κυβέρνηση αναφορικά με το «power pass», καθώς ενώ ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταικούρας δήλωνε ότι το ποσοστό επιδότησης αφορά στο «95% των νοικοκυριών» σήμερα απλώς επιβεβαίωσαν ότι από τα 4,2 εκατ. νοικοκυριά, στα οποία υπόσχονταν επιδότηση, τελικά 1,7 εκατ. (40%) δεν έλαβαν τίποτα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπενθυμίζεται ότι ήδη από το πρωί έχει αναρτηθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα η εκκαθάριση για την επιδότηση ρεύματος, με τους πολίτες να κάνουν λόγο για «ψίχουλα».

Η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Έφη Αχτσιόγλου απαντώντας στον Χρ. Σταικούρα, για το ποιος καλλιέργησε την εντύπωση ότι θα δοθεί επιδότηση της τάξης των 600 ευρώ, τον καλεί να μην ζητεί τα ρέστα από τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και τους πολίτες που αγανακτούν νιώθοντας εξαπατημένοι και να απευθυνθεί στον κ. Μητσοτάκη και στον γενικό γραμματέα του πρωθυπουργικού γραφείου Γρηγόρη Δημητριάδη.

Η ίδια τονίζει ότι το υπουργείο Οικονομικών «εξακολουθεί να ζητεί τα εύσημα γιατί επιμένει να τροφοδοτεί τον μηχανισμό της αισχροκέρδειας με χρήματα των πολιτών», απ’ όπου προέρχονται τα κονδύλια των επιδοτήσεων, την ώρα που οι λογαριασμοί δεν μειώνονται.

Παράλληλα η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει αναφορικά με το πρώτο πεντάμηνο του 2022, ότι οι πολίτες έχουν πληρώσει 3,8 δισ. περισσότερα σε φόρους σε σχέση με πέρυσι, κυρίως λόγω της ακρίβειας. «Ακριβώς διότι η κυβέρνηση συνειδητά επιλέγει να μην χτυπά την αισχροκέρδεια στη ρίζα της και να στηρίζει τα καρτέλ που συνεχίζουν και τώρα που μιλάμε να κερδοσκοπούν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επιπλέον απαντώντας στον ισχυρισμό του υπουργείου Οικονομικών, ότι το πρόβλημα είναι πολύ πιο περιορισμένο από αυτό που πραγματικά βιώνει η κοινωνία, «δεν θα επιχειρηματολογήσουμε. Τον παραδίδουμε στη χλεύη των πολιτών».

Καταλήγοντας, η Ε. Αχτσιόγλου κάνοντας λόγο για σιωπητήριο «που νομίζει η κυβέρνηση ότι θα επιβάλλει, επειδή όπως ανερυθρίαστα λέει “οι πολίτες θα δουν από αύριο τα χρήματα στον λογαριασμό τους”, ας μην είναι και τόσο βέβαιη. Οι απόπειρες εξαγοράς και εξευμενισμού της κοινωνικής οργής έχουν περάσει ανεπιστρεπτί για την κυβέρνηση της ΝΔ. Και το γνωρίζει πια και η ίδια και ο κ. Μητσοτάκης».

Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταικούρας, απαντώντας στην μεσημεριανή δήλωση της κας Αχτσιόγλου για το «φουλ απάτη pass» της κυβέρνησης Μητσοτάκη έκανε λόγο για ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ και για αποτελεσματική και με δίκαιο τρόπο προστασία των νοικοκυριών από την κυβέρνηση.

Αναλυτικά η δήλωση του ΥΠΟΙΚ:

«Η κα Αχτσιόγλου προφανώς έχει μάθει την τέχνη του ψέματος από τον κ. Τσίπρα. Το γεγονός ότι από το Power Pass καλύπτεται το 60% της αύξησης των τιμολογίων ρεύματος και έως τα 600 ευρώ, το μετατρέπει και πάλι αυθαίρετα, ως μη γνωρίζοντας ελληνική γλώσσα, σε οριζόντιο μέτρο των 600 ευρώ, ανεξαρτήτως εάν κάποιος είχε αύξηση στον λογαριασμό του ή όχι.

Προτείνει δηλαδή ένα κοινωνικά άδικο μέτρο, οριζόντιο, ανεξαρτήτως της επιβάρυνσης των νοικοκυριών που, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της, κοστίζει 2,5 δισ. ευρώ για 4,2 εκατ. δικαιούχους. Και πάλι δηλαδή βρήκε λεφτόδεντρα που θέλει να μοιράσει, χωρίς κανένα κριτήριο, επιβαρύνοντας το σύνολο των φορολογουμένων.

Πρώτον: Αίτηση για να λάβουν επιδότηση έκαναν 2,5 εκατ. φυσικά πρόσωπα. Το πώς θα επιδοτηθούν 4,2 εκατ. ενώ έκαναν αίτηση 2,5 εκατ., το ξέρει μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ.

Δεύτερον: Οι ανακοινώσεις της Κυβέρνησης, ο σχετικός νόμος, οι σχετικές Υπουργικές αποφάσεις ορίζουν ρητά επιδότηση 60% επί της αύξησης του ρεύματος και έως 600 ευρώ. Προφανώς ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι είναι δίκαιο ένας πολίτης που είχε αύξηση 1.000 ευρώ και ένας πολίτης που είχε αύξηση 50 ευρώ, να λάβουν την ίδια επιδότηση.

Τρίτον: Κατά την εν λόγω περίοδο (Δεκέμβριο έως Μάιο) έχουν ήδη δοθεί επιδοτήσεις, αποκλειστικά για το ρεύμα της πρώτης κατοικίας των νοικοκυριών 1 δισ. ευρώ, ενώ συνολικά από τον Σεπτέμβριο του 2021 έως τον Ιούλιο του 2022, το συνολικό κόστος επιδοτήσεων ρεύματος νοικοκυριών και επιχειρήσεων ξεπερνά τα 3,5 δισ. ευρώ. Τα 260 εκατ. ευρώ είναι επιπλέον αυτών.

Τέταρτον: Ο αριθμός των αιτήσεων, αλλά και το ποσό που προέκυψε από την ανάλυση των λογαριασμών, για την οποία οι καταναλωτές έχουν πλήρη και διεξοδική εικόνα μέσω των εκκαθαριστικών που αναρτώνται στην πλατφόρμα του Power Pass, έδειξε και ποια ήταν η πραγματική περίμετρος του προβλήματος, καθώς ήδη έχει επιδοτηθεί σημαντικό ποσοστό της αύξησης. Υπεβλήθησαν αιτήσεις για 3 εκατ. εκ των 4 εκατ. παροχών κύριας κατοικίας, που αντιστοιχούν σε 2,5 εκατ. φυσικά πρόσωπα. Ο αντικειμενικός υπολογισμός, με πλήρη διαφάνεια, έδειξε ότι το κόστος που επωμίστηκαν τα νοικοκυριά για την κύρια κατοικία τους και την φοιτητική κατοικία ανέρχεται σε 430 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων επιστρέφεται το 60% αυτών, δηλαδή τα 260 εκατ. ευρώ.

Πέμπτον: Η επέκταση του Ιουνίου κοστίζει επιπλέον 40 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας το συνολικό κόστος του μέτρου στα 300 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι από τον Μάιο επιδοτούνται και καταναλώσεις άνω των 300 KWh για όλες τις κατοικίες των νοικοκυριών, ενώ μόνο η επιδότηση ρεύματος Ιουλίου που εισήχθη ο νέος μηχανισμός, ανήλθε σε 700 εκατ. ευρώ.

Τα ανωτέρω και το γεγονός ότι η Πολιτεία δρα αποτελεσματικά και με δίκαιο τρόπο για την προστασία των νοικοκυριών από την ενεργειακή κρίση μπορούν να προκαλούν αμηχανία στο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επιστρατεύει το μόνο όπλο που του έχει απομείνει: το ψέμα. Δυστυχώς όμως για τον ίδιο και την κα Αχτσιόγλου, οι πολίτες θα δουν από αύριο τα χρήματα στον λογαριασμό τους».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL